Luni,
17.05.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

VIDEO Cu autobuzul electric prin Sibiu: ”în 21 de km am consumat 28 de kWh și am recuperat zece”

VIDEO Cu autobuzul electric prin Sibiu: ”în 21 de km am consumat 28 de kWh și am recuperat zece”

Un model de autobuz electric al companiei MAN a fost adus, săptămâna aceasta, în teste la Sibiu. Condus de un șofer al Tursib, reporterii Turnul Sfatului au călătorit cu acest autobuz prin oraș.

MAN Lion’s City E este numele complet al autobuzului produs în Germania și care, de anul trecut, circulă prin Europa într-un tur demonstrativ pentru a-și demonstra fiabilitatea. Săptămâna aceasta, reprezentanții producătorului au adus un astfel de autobuz electric și la Sibiu. Orașul în care, din acest an, ar urma puse în circulație cinci microbuze electrice pe noul traseu din jurul centrului istoric, iar de anul viitor – nouă autobuze electrice achiziționate printr-un program al Ministerului Dezvoltării Regionale, autobuze care ar urma să circule între Gară și Valea Aurie și Gară și Muzeul Astra.

Autobuzul electric în stația de lângă Teatrul național ”Radu Stanca”

Cu un preț de aproximativ 350.000 de euro (raportat la un autobuz clasic, cu motor cu combustie internă, cu aproximativ 100.000 de euro mai scump), autobuzul electric prezentat de MAN are o autonomie estimată la 270 de km. Suficient pentru o zi de circulat prin Sibiu, unde – spun reprezentanții Tursib – autobuzele au trasee cu o lungime medie zilnică de 200 de km.

”Vehiculul este dotat cu un pachet de baterii, compus din șase unități, cu o capacitate de 480 kWh, trei uși acționate electric, dintre care două au control automat, precum și faruri LED. La interior, MAN Lion’s City E are 35 de locuri în versiunea MAN City Advanced, spațiu pentru persoane cu dizabilități locomotorii și cărucior copil lângă ușa a 2-a, iluminat interior cu LED, sistem de aer condiționat, unitate de încălzire cu putere minimă de 20kW și încălzire auxiliară”, se arată în comunicatul de prezentare al vehiculului. Încălzirea auxiliară este destinată zilelor cu temperaturi scăzute în timpul iernii și funcționează pe bază de combustibil lichid.

Experiența

Primul lucru pe care îl observă orice călător care urcă într-un autobuz electric este silențiozitatea. Și lipsa trepidațiilor care se transmit în autobuzele clasice în întreg interiorul. Adică, precum o călătorie cu troleibuzul.

Pentru șoferul Tursib care a condus autobuzul în traseul de aproximativ 21 de km, experiența la volan a fost ”numărul 1”. ”Ceea ce am observat este că, în acești 21 de km de traseu parcurs prin oraș, consumul total a fost de 28 de kWh. Dar, pe acest traseu, la frânare am recuperat zece kWh”, arată șoferul Tursib.

Turcia și Polonia

Cele cinci microbuze electrice care urmează să circule pe viitorul nou traseu din jurul centrului istoric al orașului ar urma să fie puse în funcțiune cel mai târziu la finele verii acestui an. Microbuzele vor fi livrate – în urma licitației organizată de Primăria Sibiu în acest sens – de producătorii turci de la Anadolu Automobil Rom, administrația locală punctând faptul că aceste mașini sunt ”echipate cu motoare produse de BMW”.

Cele nouă autobuze electrice de 12 metri achiziționate prin programul Ministerului Dezvoltării în luna ianuarie a acestui an au termen de livrare 12 luni de la semnarea contractului. Producătorul acestor autobuze este compania Solaris, din Polonia. Contractul semnat cu producătorii polonezi are o valoare de 23,48 milioane de lei și include atât furnizarea celor nouă autobuze model Solaris Urbino Electric nE12, cât și livrarea și instalarea a trei stații de încărcare rapidă (care urmează a fi amplasate pe traseele 5 și 13) și a nouă stații de încărcare lentă (care urmează a fi amplasate în autobaza Tursib).

Vizualizari: 51174

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cu covidu asta...

Acum 1 lună

Cred ca mai trec ani buni pana ma mai urc intr-un autobuz, risc maxim de infectare.
Raspunde

Bogdan

Acum 1 lună

Autobuzul electric de la ATP Baia Mare are vreo sansa sa intre in transportul public din Sibiu? Mai raman bani si in tara. https://www.zf.ro/zf-transilvania/producatorul-autovehicule-transport-rutier-persoane-atp-trucks-19972620?fbclid=IwAR3LwBQz_WQclQAU7G4cPwClELqiIMt5MDvhdtxv8vavAoYT47CG13lz9QM
Raspunde

Patri

Acum 1 lună

ala chinezesc nu era bun,era la jumatate prert
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus