Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Veste bună pentru sportul sibian: AJF anunță reluarea competițiilor, cu teste antigen. Interviu cu Ioan Duma

Veste bună pentru sportul sibian: AJF anunță reluarea competițiilor, cu teste antigen. Interviu cu Ioan Duma

Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal Sibiu a aprobat la finalul săptămânii trecute organizarea campionatului în Liga 4, ediția 2020-2021, la care pot participa toate structurile sportive afiliate. Decizia vine după ce la nivel central s-a decis că jucătorii pot fi testați înaintea partidelor cu teste antigen pentru depistarea infectării cu coronavirus. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu președintele AJF Sibiu, Ioan Duma, despre ultimele noutăți, dar și despre modul în care fotbalul sibian a depășit problemele grave provocate de pandemie.

Ioan Duma: Încercăm să reluăm campionatul cât mai repede. Am aflat regulamentul și putem forma un campionat din minim patru echipe care să dispute minim șapte jocuri. Am vrea să reluăm chiar de săptămâna viitoare. Mai avem un singur impediment, ordinul de ministru care reglementează și schimbă testarea rapidă antigen. Mai așteptăm ordinul și după ce apare, Federația va avea protocol de reluare a competițiilor. Am vrea să facem un singur campionat de seniori, să formăm o singură ligă și să înscriem echipele în acest campionat. Problema este timpul foarte scurt, Federația Română de fotbal ne-a oferit data de 8 mai termen final. Timpul este foarte scurt, aceasta este data care este trecută în regulament și trebuie să disputăm minim șapte jocuri, fiecare la trei zile distanță. Sperăm să începem miercurea viitoare, în data de 14 aprilie. O să vedem câte echipe se înscriu, dacă nu vor reuși să se înscrie patru echipe, atunci nu vom putea să-l susținem.

Ioan Duma

Cum a afectat ultimul an activitatea federației și a cluburilor din Sibiu? Există cluburi care s-au desființat?

Ioan Duma: Nu am primit semnale să se desființeze cluburi. Dimpotrivă, în această pauză competițională forțată am reușit să afiliem zece cluburi noi, cluburi care au fost transformate din asociații sportive. Majoritatea sunt din Sibiu și vă dau doar câteva exemple la întâmplare: ACS DC Fotbal Sibiu, ACS Bradu, ACS Voința Sibiu. Cel mai important lucru este reluarea competițiilor pentru că atunci primăriile vor da din nou drumul la finanțare. Din moment ce nu s-au jucat meciuri, nici finanțare n-a mai existat pentru echipe. Cele mai mari costuri sunt cele de organizare, mai ales baremurile de arbitraj. Am văzut că s-au aprobat și bugetele locale, sperăm la o schimbare acum.

E un lucru pozitiv creșterea numărului echipelor, dar pe ce joacă ele? Cum arată bazele sportive, suprafețele de joc după atâta timp?

Ioan Duma: Suprafețele de joc nu arată foarte rău, un an de zile nefiind niciun fel de activitate. Au avut timp să se refacă bine. Suprafețele de joc pot să spun că sunt bune, problema mare este aglomerația. Sunt multe cluburi și puține baze, terenuri unde se pot antrena și unde pot juca. Ca să vă faceți o idee, în Sibiu suprafața principală rămâne baza Voința. Există ceva terenuri noi apărute, există și planuri pentru noi baze sportive, dar acestea nu sunt omologate, nu îndeplinesc standardele minime.

Referitor la Voința, care mai e starea ei? Știu că avea o situație juridică incertă, motiv pentru care nu s-au mai făcut investiții de ani de zile.

Așa este, investiții nu s-au mai făcut. Iar suprafața de joc ar fi foarte greu să arate bine pentru că multe cluburi au făcut antrenamente și au avut jocuri acolo. În rest, vestiarele sunt aceleași cum le știți de ani de zile. În fine... Nu e treaba Asociației și nici nu are puterea necesară să construiască baze sportive.

Se va juca fotbal și pe Obor, a apărut un club nou care va juca acolo. Am înțeles că la Obor se mai face investiție din partea primăriei Sibiu, sperăm să fie gata cât mai repede. A mai apărut și un teren al Mitropoliei în Sibiu, care nu îndeplinește standardele pentru a fi omologat, dar este salutară încurajarea sportului. Nici nou nu stăm degeaba, atât cât putem, lucrăm la un proiect din fonduri nerambursabile pe care îl vom depune la Consiliul Județean. Sperăm că de acolo vom primi puțin ajutor pentru cluburi. Anul acesta este prima dată când Asociația va depune un proiect de finanțare. Am mai făcut în luna ianuarie o cerere de sponsorizare către o societate din județ, și așteptăm aprobarea cererii, acolo am cerut un echipament pentru fiecare club din județul Sibiu.

Financiar cum ați depășit ultimul an?

Ioan Duma: Realist vorbind, am încercat în ultimul an să scăpăm de faliment și să nu avem nicio datorie, problema cea mai mare este că am redus numărul de salariați ca să supraviețuim. Mai este doar un salariat la AJF. Am reziliat și contractul cu sediul pe care îl aveam pe strada Someșului. Suntem cam la limită. Am discutat și cu alte asociații și sunt multe în țară care nu mai au niciun salariat. Vă spun că a fost o perioadă extraordinar de grea. Nu cred că s-a mai întâmplat în istorie să nu se joace fotbal atât de mult timp. Am reușit în primăvara trecută să jucăm două etape de liga a patra, dar n-am mai jucat un joc de fotbal din 7 martie 2020. Deci de mai bine de un an nu s-a mai jucat nimic. Sperăm să reluăm, așa cum spuneam la început, în câteva zile.

Cu toate aceste probleme, am văzut că interes în Sibiu pentru fotbal există, mulți copii merg la antrenamente, există cluburi active...

Ioan Duma: În municipiul Sibiu este dorință mare, sunt din ce în ce mai mulți practicanți de fotbal și asta se vede. Și în 2020, cu toate problemele provocate de pandemie, am avut undeva la 2.600 de jucători legitimați în județul Sibiu, a crescut numărul lor. Nici nu știu să vă spun de când n-am mai avut atâția. În fiecare an mai apar jucători și apar jucători talentați. Uitați-vă că sunt jucători convocați la loturi, care fac pasul spre echipe din eșaloanele superioare, avem și jucători care sunt de doi, trei ani la loturi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Flavius Ioan

Acum 2 ani

Felicitări
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus