Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Tot mai mulți români acuză băncile de discriminare. ”Cum pot fi ignorate drepturile unui cetățean român?”

Tot mai mulți români acuză băncile de discriminare. ”Cum pot fi ignorate drepturile unui cetățean român?”

În urma articolului în care cetățeanul român născut în Siria, Fawzia Rehejeh, mai mulți români de etnie siriană susțin că au fost discriminați în relația cu băncile. Motivul: o directivă europeană care aplică alte norme pentru cetățenii născuți într-un stat non-UE, chiar dacă sunt cetățeni ai Uniunii Europene.

Zuheir Awa, cetățean român născut în Siria, a povestit pentru Turnul Sfatului cum a fost privat de programul ”Work and Travel” după ce BRD nu a vrut să-i acorde un împrumut. ”Inițial voiam să plec cu programul Work and Travel în America și nu voiam să le cer alor mei banii pentru cheltuielile programului, așa că am decis să merg la BRD, pentru a aplica la programul lor de finanțare pentru studenții care merg cu Work and Travel. M-am interesat și am adunat toate actele necesare apoi am mers la bancă. Prima problemă de care am dat a fost că nu au putut să îmi deschidă un cont bancar, deoarece au nevoie de o aprobare de la sucursala centrală din București. Mi-au spus că sunt născut în Siria, o țară cu risc ridicat. Au trecut câteva zile apoi am primit un răspuns că mi-a fost deschis un cont bancar la ei. Am continuat cu toate actele necesare, totul a fost bine și frumos până în momentul în care a trebuit să fie trimise actele pentru verificare și aprobare. A durat mai mult decât a durat pentru prietenii mei care au aplicat tot la aceeași bancă. Răspunsul final a fost: “ne pare rău, nu va putem acorda creditul deoarece sunteți născut în Siria”, povestește Zuheir Awa.

Culmea este că a primit viză de Statele Unite și până la urmă a și plecat în cadrul programului ”Work and Travel”. Doar că pe banii familiei sale. ”La momentul respectiv, încercam să înțeleg cum pot fi ignorate drepturile unui cetățean român, așa, pur și simplu pentru ca a fost născut într-o țara, considerată acum, una cu risc ridicat. Răspunsul lor in continuare a fost “aceasta e politica băncii”. Am ieșit din bancă frustrat și distrus, parcă nu aveam drepturi în țara mea unde am crescut și am trăit. În momentul acela, simțeam nevoia să declar sau să depun o plângere, dar nu am avut timp pentru că nu mai aveam timp și trebuia să plec în SUA, și nici nu știam unde să mă adresez. Sincer, nici nu îmi imaginam că pot fi discriminat vreodată în țara mea, pentru că sunt născut într-o altă țară”, povestește Zuheir Awa.

Plângere la Comitetul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)

Sibianca Fawzia Rehejeh a depus reclamație la CNCD după ce s-a simțit discriminată în relația cu BCR. Spune că un răspuns îl va primi în maxim trei luni. ”Am fost înștiințată că răspunsul îl voi primi în maxim 90 de zile de la data depunerii, aștept”, spune ea.

Fawzia susține că a primit la rândul ei mai multe mesaje de la alți români născuți în alte state non-UE care au confirmat că în baza unei legi europene sunt discriminați de funcționari. Pe de altă parte, spune ea, a primit și mesaje în care este criticată pentru gestul făcut. ”Am primit numeroase mesaje în privat, de la necunoscuți care au ținut să îmi comunice, unii chiar pe un ton agresiv, să nu mai vorbesc despre discriminare. Potrivit legislației naționale (Ordonanța nr. 137/2000), prin discriminare se înțelege „orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de legalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice” (art. 2, al. 1)”, explică ea. ”Tratarea diferită a unui client cetățean român rezident în România, de către o bancă aflată pe teritoriul României, pe baza locului nașterii constituie un caz de discriminare, potrivit prevederilor legii mai sus menționate”, susține Fawzia Rehejeh. 

”Până acum, banca și susținătorii ei nu au reușit să indice legea care reglementează această procedură în cazul cetățenilor români cu rezidența în România. Ineficiența birocratică, deși produce așteptare și frustrări, este mult mai ușor de tolerat decât discriminarea instituțională! Iar în cazul meu vorbim de discriminare instituțională, faptul că am așteptat o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp este irelevant” - Fawzia Rehejeh.

Poziția băncii

Sesizat de Turnul Sfatului de această situație atunci când Fawzia Rehejeh a făcut cunoscut cazul său, Cătălin Ioniță, coordonatorul Echipei de Comunicare Corporativă a Direcția Marketing și Comunicare a BCR a declarat că trebuie urmați pașii impuși de legislația europeană în ceea ce privește cetățenii născuți în alte state. ”În primul rând, ne cerem scuze pentru situația creată. Contul a fost închis automat din cauza nefolosirii acestuia, astfel că era nevoie de deschiderea unui nou cont. În cazul cetățenilor născuți în alte țări, legislația europeană și procedurile interne impun, în anumite situații, demersuri suplimentare de verificare, chiar dacă dețin un act de identitate emis în România. În cazul de față, situația a fost rezolvată în aceeași zi, clienta fiind contactată telefonic pentru a semna contractul de cont curent. Ne asumăm o comunicare insuficient de clară asupra procedurii și a timpului de soluționare. Am contactat-o, din nou, în cursul zilei de astăzi, pentru a lămuri împreună orice fel de neînțelegere”, anunță Cătălin Ioniță.

Ce spune ”directiva”

Deși băncile se apără spunând că este vorba de o procedură europeană, bazată pe legi consimțite de statele Uniunii Europene, în Directiva UE 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului   privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului nu apare nicăieri vreo referire la locul nașterii clientului vreunei bănci.

Documentul poate fi văzut aici.

Foto: gds.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3102

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Abdullah Neluțu

Acum 1 an

Băi fraților, degeaba se plâng toți prețioșii care consideră că au drepturi infinite, ca hipsterii sau lgbt! Dacă legea prevede o anumită procedură, banca nu a greșit cu nimic! Pentru că da, dacă vii din astfel de țări, există prezumția că ești infractor! Asta nu din cauza băncii, ci pur și simplu pentru că acea țară este catalogată de așa manieră! Eu înțeleg că toți siniștrii au drepturi și bocesc că vai nu știu ce, dar legea e lege! Că ești sirian, irakian, german sau român! În rest, tembelisme hipsterești!
Raspunde

Victoras

Acum 1 an

Pai exact despre asta e articolul, daca ai citit pana la capat: legea NU spune asta. E ceva inventat de banca. Nu mi se pare corect sa inventeze banca aiurea reguli - daca scria in lege ca locul nasterii unei persoane e poate fi un factor de refuz, indiferent ca persoana e cetatean roman, ok. Dar nu e cazul. Nu aveau chef cei de la banca. Asa, azi-maine refuza deschiderea de conturi ca nu le place culoarea ochilor clientului....sau orice alta chestie venita de nicaieri.
Raspunde

Un pretios in viata

Acum 1 an

bai minte putina, lasand lucrurile asa vor ajunge si la tine personal astfel de practici si atunci o sa te doara, deja ca roman esti catalogat drept tigan!
Raspunde

Taranul de pe camp!

Acum 1 an

Mai nou, romanasii verzi nu mai pot dormi noaptea de grija SUA, a hipsterilor , si a identitatii de gen . Femeia, intre altele cetatean roman, o ridicat o problema, care ar putea fi reala , daca ne gandim in general la practicile bancare din Romania . De aici pana la Cabala internationala care asupreste romanasul verde e cale lunga.
Raspunde

Ion asunculesei

Acum 1 an

Da... chiar un.comentariu de taran...dupa mintea ta n-ar trebui sa ne pese de nimic, nu? Cum ne permitem noi sa cunoastem ce se intampla im SUA si cum anumite termite cautatoare de privilegii distrug civilizatia ? Stai tu sa dictezi lumii cam ce si cum ar trebui sa stie...vai de capul tau.
Raspunde

Cersetorii De Privilegii

Acum 1 an

Daca banca nu iti da tie bani pentru "work and travel", intr-o perioada in care nici ceea ce vrei tu sa faci si nici calatoritul nu au o previsiune prea pozitiva, nu e banca de vina, ci mintea ta limitata, ca iti alegi sa faci lucruri aiuristice. Iar daca esti dintr-o tara araba, atunci multumeste-le "fratilor" tai, limitati mintal si ei, care au scarbit o lume intreaga cu actiunile lor de-a lungul vremii....adica acele actiuni de a calca oamenii cu camionul prin Nice sau a omora tinerii prin Vienna, doar acum cateva luni, de exemplu. Ati prins toti smechetia asta ca se pot cersi drepturi inexistente, practic privilegii, pe motive ca sunteti vezi doamne discriminati... mergeti in America, cu asemenea apucaturi, ca acolo, aia ca tine pun toti umarul sa distruga SUA si le si iese, aparent. Din cauza voastra, "discriminatilor", se prabuseste toata vicilizatia.... nu va discrimineaza nimeni, daca esti pur si simplu incompetent, nu te vrea nimeni, orice ai fi tu, asa ca nu mai tot cautati motive sa furati privilegii. Muta-te in Siria si ia-ti acolo cate privilegii vrei, ca nu te-o chemat nimeni nici aici, probabil nici in SUA, cu asemenea pretentii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus