Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

VIDEO Bugetul județului, adoptat cu voturile unui singur consilier PSD. Care a votat când «împotrivă», când «abținere»

VIDEO Bugetul județului, adoptat cu voturile unui singur consilier PSD. Care a votat când «împotrivă», când «abținere»

Ședința în care a fost supus votului bugetul județului Sibiu pe anul în curs a urmat un parcurs care nu este prevăzut de legile țării noastre. Deși, oficial, bugetul a fost declarat adoptat cu 27 de voturi «pentru» și cinci «împotrivă», în realitate un singur consilier județean și-a exprimat votul într-un mod apropiat de cel prevăzut de lege.

Bugetul de jumătate de miliard de lei al județului Sibiu pe anul în curs a fost supus votului în cursul zilei de joi, 8 aprilie, într-o ședință la care consilierii județeni au participat prin intermediul dispozitivelor electronice. 

Dezbaterile s-au aprins pe acest subiect, după ce consilierii județeni PSD au anunțat că nu sunt de acord cu sumele alocate pentru Sănătate și Cultură. Iritarea în rândul majorității absolute deținută de liberali (din cele 32 de mandate, 18 sunt ale PNL) a crescut după ce social-democrații au cerut ca bugetul să fie votat pe capitole și nu în întregime.

Reguli proprii de vot

Contrar Codului administrativ în vigoare, consilierii județeni ai Sibiului nu și-au exprimat individual votul («pentru», «împotrivă» sau «abținere») când a venit vorba de bugetul județului. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, i-a îndemnat pe consilieri să se exprime verbal doar dacă votează «împotrivă» sau «abținere». ”Prin urmare, o să dau cuvântul colegului meu, domnul director economic, pentru a supune la vot acest proiect de hotărâre pe capitole. Va citi fiecare capitol în parte, care va fi supus la vot. O să vă rog, pentru că pe formular există doar proiectul global, la fiecare capitol în parte să votăm «împotrivă» sau să ne «abținem» verbal. O să întrebe la fiecare capitol cine se «abține» sau cine votează «împotrivă» pentru a se consemna în scris votul dumneavoastră verbal”, a declarat Daniela Cîmpean înaintea votului.

Articolul 139, ”Adoptarea hotărârilor consiliului local”, din Codul administrativ

(4) Votul consilierilor locali este individual și poate fi deschis sau secret.

(5) Votul deschis se exprimă prin oricare din următoarele modalități:

a) prin ridicarea mâinii;

b) prin apel nominal, efectuat de președintele de ședință;

c) electronic.

(10) Abținerile se numără la voturile «împotrivă».

Dar nici regula stabilită ad-hoc de către președinta Consiliului Județean Sibiu nu a fost respectată. După ce directorul economic al CJ Sibiu dădea citire fiecărui capitol bugetar cerând consilierilor județeni care votează «abținere» sau «împotrivă» să se exprime, de fapt un singur consilier județean vota. Este vorba de Laura Barac, consilier județean din partea PSD. Care a susținut că se exprimă în numele grupului consilierilor PSD (deși nici votul în numele unui grup de consilieri nu este prevăzut în legislație) și anunța fie «abținere», fie vot «împotrivă».

Niciunul din ceilalți consilieri județeni nu și-a mai exprimat, în vreun fel, votul pe parcursul acestei proceduri.

Și a mai fost încălcată o lege

După ce capitolele bugetului județului Sibiu au fost dezbătute în modul descris mai sus și după ce ordinea de zi a fost epuizată, președinta Consiliului Județean a atenționat consilierii județeni să nu mai voteze pe formularul de vot și proiectul bugetului județean. (Notă: în cazul ședințelor on-line ale CJ Sibiu, de regulă, după dezbaterea în plen a proiectelor se trece la vot. În sensul că fiecare consilier județean are un formular electronic, în care bifează opțiunea sa pentru fiecare proiect de pe ordinea de zi: «pentru», «împotrivă» sau «abținere». După aproximativ 10-15 minute de pauză pentru completarea formularelor, ședința în format on-line este reluată, iar președintele anunță rezultatul centralizării voturilor exprimate prin formularul electronic).

”Punctul privind bugetul Consiliului Județean și cele două puncte de pe ordinea de zi care au fost retrase sunt anulate de pe buletinul de vot. Prin urmare veți vota doar celelalte puncte. Este anulat punctul privind bugetul pentru că v-ați exprimat votul asupra acestuia și a fost consemnat. V-ați exprimat votul pe capitole, a fost exprimat votul dumneavoastră, prin urmare nu se impune să acordăm un vot pe ansamblu. Propun să reluăm ședința on-line peste zece minute”, a anunțat Daniela Cîmpean.

Doar că nici adoptarea bugetului pe capitole nu este o procedură care să acopere toate cerințele legale. ”În Legea privind finanțele publice locale se spune că bugetul se dezbate și se adoptă pe aliniate sau capitole, urmând a se adopta în plen. Prin urmare, practic, ar trebui să fie chiar două ședințe pentru adoptarea bugetului: una în care să fie dezbătut și votat pe capitole și una în care să fie dezbătut și votat în întregime. Sau, ar mai exista o variantă, ca bugetul să fie dezbătut pe capitole în comisia de buget, unde să se dezbată articol cu articol și să fie adoptat capitol cu capitol. După care, bugetul în totalitatea sa să fie supus votului în plen. Dar obligatoriu cu votul tuturor consilierilor, «pentru», «împotrivă» sau «abținere». Nu ai voie să votezi în numele grupului, este exclus”, arată pentru Turnul Sfatului un secretar de unitate teritorial-administrativă. Variantă confirmată și de alți doi secretari consultați de Turnul Sfatului pe acest subiect.

”Autorităţile deliberative, în termen de maximum zece zile de la data supunerii spre aprobare a proiectului de buget, potrivit alin. (4), se pronunţă asupra contestaţiilor şi adoptă proiectul bugetului local, după ce acesta a fost votat pe capitole, subcapitole, titluri, articole, alineate, după caz, şi pe anexe”, art. 39, alin (5) din Legea nr. 273/2006 privind finanțelor publice locale, actualizată

Fiecare a făcut după cum a considerat

După pauza pentru completarea formularelor de vot, la revenirea în ședința on-line, Daniela Cîmpean a anunțat rezultatul votului în ceea ce privește bugetul: 27 «pentru» și cinci voturi «împotrivă». ”La proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local al județului Sibiu, a bugetului fondurilor externe nerambursabile și bugetele instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local pe anul 2021, au fost exprimate, pe capitole, dar cum este același, chiar dacă grupul PSD, unele capitole le-au votat «împotrivă», altele «abținere» se calculează și abținerea ca vot «împotrivă». Prin urmare, per global, bugetul a obținut 27 de voturi «pentru», cinci «împotrivă». Ceea ce înseamnă că hotărârea a fost adoptată și bugetul aprobat”, a anunțat președinta Consiliului Județean.

După anunțul făcut de președinta CJ Sibiu, Turnul Sfatului a luat legătura cu mai mulți consilieri județeni, din toate cele patru grupuri politice reprezentate în forul deliberativ județean. Pentru a vedea dacă, nu cumva, cele 27 de voturi «pentru» și cele cinci «împotrivă» au fost contabilizate în urma numărării voturilor exprimate prin formularul electronic (chiar dacă președinta CJ Sibiu a anunțat că bugetul nu se mai votează altfel).

”Eu nu am auzit foarte bine ce s-a discutat la ședință, așa că am votat prin formularul de vot. Da, da, am votat și bugetul județului”, a arătat un consilier județean din partea PNL.

Consilierii USR PLUS cu care a vorbit Turnul Sfatului au arătat că și ei au votat pe formularul de vot, la fel ca și cei de la PSD și FDGR. Doar că, printre numeroasele convorbiri avute imediat după ședință, reporterul Turnul Sfatului a vorbit și cu doi consilieri județeni PNL care au arătat că nu au mai completat nimic în formularul de vot electronic în dreptul proiectului referitor la bugetul județului. ”Așa a fost anunțat în ședință, nu?”. 

”Nu se poate! Fiecare consilier trebuia să voteze, iar secretarul Consiliului Județean trebuia să cuantifice un număr legal prin care se adoptă cu majoritate. Obligatoriu! Nu există altă modalitate de votare”, au confirmat pentru Turnul Sfatului trei secretari de primării din județul Sibiu. În opinia cărora, după o astfel de ședință, bugetul județului nu poate fi considerat adoptat.

Individualizarea votului fiecărui consilier este o chestiune a cărei importanță s-a văzut tot la Consiliul Județean Sibiu, în urmă cu cinci ani. Atunci când Augustin Sava, fostul director al Aeroportului, a câștigat procesul împotriva consilierilor județeni care au votat destituirea sa. Cei 30.000 de euro câștigați atunci de Sava au fost plătiți din buzunarul fiecărui consilier județean, în funcție de cum a votat (detalii pe acest subiect aici).

Reacția CJ Sibiu: uitați-vă la film!

Oficialii Consiliului Județean Sibiu nu au dorit să fie contactați telefonic după ședința de joi. Și au cerut ca eventualele solicitări ale Turnul Sfatului pe subiectul adoptării bugetului județean să fie transmise în scris. ”Prin acest mail, vă rog să îmi aduceți lămuriri referitoare la modul în care au fost calculate voturile consilierilor județeni pe tema proiectului de buget al CJ Sibiu pe anul în curs (punctul 3 pe ordinea de zi a ședinței din 8 aprilie 2021). Potrivit declarațiilor făcute în plenul ședinței de către doamna președintă Daniela Cîmpean, votul pentru respectivul proiect a fost considerat cel din plen, efectuat pe capitole (și nu votul prin formularul de vot). Totuși, la discuțiile din plen, la votul pe capitolele bugetare, un singur consilier județean și-a exprimat opțiunea (este vorba de doamna Laura Barac, care în unele cazuri a votat ”împotrivă”, iar în alte cazuri ”abținere”). Din rândul celorlalți aleși județeni nimeni altcineva nu și-a mai exprimat opțiunea de vot (”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere”) la dezbaterea pe capitole a proiectului.

Am discutat cu mai mulți aleși județeni după ședință și mi s-a confirmat că, în cel puțin două cazuri, proiectul de buget al CJ Sibiu pe anul 2021 nu a fost votat și pe formularul de vot. În acest context, cum a calculat conducerea CJ Sibiu că pentru bugetul pe anul în curs au fost exprimate 27 de voturi «pentru» și 5 «împotrivă», din moment ce în plenul CJ Sibiu a votat un singur consilier județean?”, a întrebat Turnul Sfatului.

Reprezentanții CJ Sibiu au răspuns tot în scris. Și ne-au îndemnat să urmărim înregistrarea video. ”Ca urmare a solicitării dumneavoastră transmisă prin email în data de 8.04.2021, ora 17:18, înregistrată la CJ Sibiu cu nr.7927/9.04.2021, vă comunicăm că ședința extraordinară de consiliu județean, convocată de îndată, din data de 8 aprilie 2021, a fost publică, fiind transmisă pe pagina de Facebook a instituției, precum și pe site-ul CJ Sibiu, la rubrica Înregistrări ședințe, unde sunt arhivate toate ședințele de CJ, începând cu anul 2018. Considerăm că toate datele de care aveți nevoie pentru analiza dumneavoastră le găsiți în sursele publice menționate mai sus”, este răspunsul transmis de Consiliul Județean.

În imaginile video de mai jos am extras din înregistrarea la care ne-a trimis conducerea Consiliului Județean Sibiu doar părțile în care a fost dezbătut și votat așa cum a fost votat bugetul județului pe anul în curs.

 

Citiți mai jos și transcrierea modului în care a fost adoptat bugetul județului Sibiu pe anul în curs

 

Directorul economic: Bugetul local al județului pe anul 2021, capitolul bugetar ”Autorități publice”, vă rog să votați «împotrivă» sau să vă abțineți.

Daniela Cîmpean: Cine votează «împotrivă» sau se abține să spună.

Consilier județean Laura Barac: Grupul PSD se abține.

 

Directorul economic: Mulțumesc, următorul capitol bugetar: «Alte servicii publice generale». Cine votează «împotrivă» sau se abține.

Laura Barac: Ne abținem, grupul PSD.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Tranzacții privind datoria publică». Cine votează împotrivă sau se abține.

Laura Barac: Aceeași situație din partea noastră.

Vicepreședintele Vlad Vasiu: Spuneți, doamna lider. Aceeași situație, adică «împotrivă» sau «abținere»?

Laura Barac: Am spus «abținere». Nu am spus «împotrivă» niciun moment.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Apărare”. Cine votează «împotrivă» și cine se «abține»?

Laura Barac: Ne abținem.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Ordine publică și siguranță națională”.

Laura Barac: Noi ne abținem, PSD-ul.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Învățământ». Cine votează «împotrivă» și cine se abține?

Laura Barac: Grupul PSD se abține.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Sănătate”

Laura Barac: Votul nostru este împotrivă, argumentat anterior.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Cultură, recreere și religie”. Cine votează «împotrivă» și cine se abține?

Laura Barac: Votul nostru este «împotrivă».

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Asigurări și asistență socială”.

Laura Barac: Grupul PSD se abține. 

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Locuințe, servicii și dezvoltare publică”. 

Laura Barac: Grupul PSD se abține.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Protecția Mediului”

Laura Barac: Grupul PSD se abține.

 

Directorul economic: Capitolul bugetar ”Transporturi”

Laura Barac: Grupul PSD se abține.

 

Directorul economic: Am epuizat capitolele bugetare din cadrul bugetului local al județului Sibiu. Vom aborda bugetul fondurilor externe nerambursabile pe anul 2021.

La votul pe capitolele celorlalte două bugete, situația s-a repetat. Doar consilierul județean Laura Barac și-a anunțat votul ”în numele grupului PSD”, votând «împotrivă» la capitolele Sănătate și Cultură și, respectiv, «abținere» la celelalte.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2472

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Bogumil Agușteriței

Acum 2 ani

Mai marii nostri de dreapta sunt monumente de prostie, imbecilitate si incompetenta! Bravo, Laura!
Raspunde

Ilie

Acum 2 ani

!? Fara comentarii!

Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

inainte de alegerile locale scriam ca o sa va para rau de alegerea PNL !!! DEZASTRU inca 4 ani !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus