Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

45 de ani de pușcărie cu executare pentru ”băieții din Terezian” care se ghidau după mafia italiană

45 de ani de pușcărie cu executare pentru ”băieții din Terezian” care se ghidau după mafia italiană

La aproape trei ani de la descinderile care au vizat un grup de traficanți de droguri din Sibiu, condus de Sorin Canciu, judecătorii au pronunțat sentințele definitive. 11 tineri au fost condamnați la un total de 45 de ani de închisoare cu executare, iar șapte au primit pedepse cu suspendare. În afara traficului de droguri, două crime au mai ”semnat” membrii acestei grupări.

13 ani, cinci luni și șapte zile de închisoare este pedeapsa la care a fost condamnat Sorin Constantin Canciu (29 de ani), considerat liderul grupului care – în unele cazuri – se autodenumea ”băieții din Terezian care fac legea”. 

Șase ani, trei luni și zece zile de închisoare este pedeapsa dată lui Robert Gabriel Avram (26 de ani), din același grup. Pedepsele au fost pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar deschis de DIICOT Sibiu și devenit public în 2018, când procurorii au efectuat 20 de percheziții în Sibiu pe urmele traficanților de droguri.

Traficanți implicați inclusiv în crime. Înainte de descinderile din iulie 2018, Sorin Canciu a fost reținut ca urmare a unei crime la care a participat în calitate de agresor în mai 2018. Este vorba de crima petrecută în fața barului Șureanu din cartierul Vasile Aaron, în cadrul căreia alături de alți doi tineri (care nu fac parte din dosarul traficanților de droguri), Sorin Canciu a omorât în bătaie un tânăr de 26 de ani.

În plus, în toamna anului trecut, celălalt ”lider” al traficanților de droguri - Robert Gabriel Avram - a fost arestat preventiv după ce și-a înjunghiat mortal, în zona inimii, un cunoscut în vârstă de 28 de ani.

45 de ani cu executare

În dosarul 2431/85/2018 a cărui hotărâre definitivă a fost pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia pe data de 7 aprilie 2021, alături de Canciu și Avram au mai fost condamnați la închisoare cu executare alte nouă persoane. Alți șapte tineri au fost condamnați la închisoare cu suspendare, o tânără a fost internată într-un centru de reeducare pentru o perioadă de doi ani, iar alte două persoane au primit amenzi penale de câte 3.600 de lei.

Pedepsele sunt mai mari decât cele aplicate pe fond de către Tribunalul Sibiu.

Lista pedepselor definitive pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia

Sursa: ziare.com

Canciu Sorin Constantin - 13 ani, 5 luni și 7 zile de închisoare

Avram Robert Gabriel - 6 ani, 3 luni și 10 zile de închisoare

Ștef Alexandru - 4 ani și 2 luni de închisoare

Vescan Răzvan - 4 ani, 2 luni și 23 de zile de închisoare

Turcman Robert Ionut - 5 ani și 2 luni de închisoare

Olaru Avi Oliver - 2 ani și 11 luni de închisoare

Mirea Adrian - 2 ani de închisoare

Constantin Daniel - 2 ani și 10 luni închisoare

Ghizășan Ioan Marian - 2 ani 6 luni și 187 zile închisoare

Hanzi Andrei Cristian - 1 an, 2 luni și 20 zile închisoare

Kiss Adrian Iulian - 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare

Dinescu Alexandru Gheorghe - 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare

Bucur Constantin Cosmin - 1 an și 9 luni închisoare cu suspendare

Buteață Anamaria Rozalia - 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare

Musca Ioan Teodor - 1 an de închisoare cu suspendare

Niță Florin - 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare

Nonu Anton Jr - 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare

Moldovan Alexandru Raul - 1 an și 4 luni închisoare (pedeapsa executata in arest preventiv)

Duță Denisa - măsura educativa privativa de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de 2 ani

Bogdan Ilie Adrian - 3.600 lei amendă penală

Nemes Ștefania - 3.600 lei amendă penală

Droguri de pe ”dark net” și bătăi administrate consumatorilor

”Începând cu anul 2016, la nivelul judeţului Sibiu s-a constituit  o grupare infracţională ce a avut ca iniţiator o persoană cunoscută şi anterior cu preocupări pe linia traficului de substanţe cu efect psihoactiv,  grupare ce avea ca scop traficul de substanţe stupefiante şi  acapararea «pieţei de etnobotanice» din municipiul Sibiu. Din cercetările efectuate a rezultat că, persoanele cercetate se aprovizionau cu substanţe stupefiante din afara ţării, pe care le comandau cel mai probabil pe internet («dark net») şi care le erau livrate în România prin intermediul serviciilor poştale şi al firmelor de curierat (în acest sens fiind şi interceptat un colet cu cananbis)”, arătau procurorii DIICOT Sibiu, în comunicatul din 2018 emis în urma celor 20 de percheziții efectuate în Sibiu, alături de alte patru în județul Cluj Napoca.

Membrii grupării își dădeau întâlnire cu clienții în barurile Luxor și Seven, din Sibiu, sau își vindeau marfa direct prin intermediul barmanilor de serviciu, au mai arătat procurorii. Potrivit cărora, liderii grupării erau cunoscuți drept foarte violenți, folosind adesea cuțite în bătăile pe care le provocau. ”Liderii grupării infracţionale exercitau presiuni atât asupra consumatorilor, cât și asupra altor dealeri cu scopul de a obține sume de bani datorate/ impuse.Astfel au fost reţinute cazuri când le era impus consumatorilor să cumpere cantități mai mari de substanţe cu efect psihoactiv decât cele pe care aceştia le solicitau sau chiar nesolicitate, fiindu-le cerute apoi sume mai mari de bani decât cele convenite, forțându-i să le plătească cât mai repede, altfel stabilindu-le penalități. În cazul în care aceștia nu reușeau să plătească la timp, recurgeau la amenințări și chiar la violențe fizice”, mai arătau procurorii.

Motto: ”cine tace, trăiește”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Sibiu, Robert Avram – unul din cei doi lideri ai grupului și autorul crimei din toamna trecută - a încercat încă de la vârsta de 21 de ani să devină un mafiot în stil italian. ”Inițiatorul grupului infracțional a fost numitul Avram Robert Gabriel, care încerca nici mai mult nici mai puțin decât să formeze o grupare infracțională după modelul mafiei italiene (fără a se ridica la acest nivel, bineînțeles, dar reușind să coaguleze în jurul său, pe baza unei asocieri de interese, mai multe persoane care formau o grupare infracțională, fără structură piramidală clasică, dar în care Avram era recunoscut ca și unul din lideri și care a acționat coordonat o bună perioadă de timp în scopul comiterii de infracțiuni pe linia traficului de substanțe cu efect psihoactiv) . Sus-numitul încerca să se «ghideze» inclusiv după principii ale mafiei, printre care și binecunoscutul «motto» al acesteia, «Cine tace trăiește»/«Chi tace campa», pe care îl avea trecut la profilul de Facebook ce-l folosea în mod curent și pe care inclusiv și l-a tatuat în partea stângă a pieptului. De asemenea, acesta folosea și profilul de Facebook sub pseudonimul «Anthony Mirra», exclusiv pentru activități infracționale (inspirat de gangster-ul celebru italiano-american cu acest nume, din familia de crimă organizată «Bonano», care avea reputația unui criminal fără scrupule, cu accese violente imprevizibile, cunoscut  și ca «knife man» – omul cu cuțitul”, descriu procurorii sibieni în rechizitoriul întocmit în 2018, când ”Roby” aveam 23 de ani.

Dosarul în care, în primă instanță, Robert Avram a fost condamnat la mai bine de cinci ani de închisoare a pornit de la o captură de aproape un sfert de kilogram de cannabis, realizată de procurori și polițiști în luna mai a anului 2018. Prin rechizitoriu, procurorii au mai arătat că ”Roby” și ceilalți 20 de inculpați acționau constant pentru ”eliminarea” concurenței, dar și pentru intimidarea clienților lor, cu scopul de a-i determina să cumpere cantități mai mari de droguri (de multe ori, le furnizau clienților droguri fără ca aceștia să le solicite). 

Împreună cu cel pe care l-a ucis: ”Băieții din Terezian care fac legea”

La doar 26 de ani, Robert Avram are un istoric infracțional bogat. Prima infracțiune pentru care a fost condamnat – din cercetările Turnul Sfatului – s-a petrecut când ”Roby” avea 18 ani. Mai precis, în martie 2014, când într-o seară de duminică, înainte de miezul nopții, alături de Dan Santo (cel pe care l-a înjunghiat mortal în toamna anului trecut) și un alt prieten a intrat cu bâtele peste un grup de tineri care, în garajul locuinței lor, se uitau la un film. 

”Martorul a relatat că li s-a solicitat să transmită că «băieții din cartierul Terezian fac legea» precum și faptul că li s-au aplicat lovituri în trei reprize de către persoanele respective, după care s-au îndreptat spre ușa garajului și au început să lovească cu bâtele în masă, în tastatura calculatorului și într-un calorifer electric care a făcut scurt circuit, rămânând fără curent”, a consemnat instanța, ca urmare a dosarului de distrugere constituit ulterior. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

John doe

Acum 1 an

Astia nu sunt baietii din Terezian, astia sunt "baietii cu masina de spalat" :D
Raspunde

HalalJustitie

Acum 1 an

Deci 13 ani, respectiv 6 ani pentru CRIMA CU PREMEDITARE. Multumim PSD! Trifule, nu mai comentezi nimic acuma?
Raspunde

BON

Acum 1 an

Nu înţeleg de ce în astfel de cazuri se mai dau pedepse cu suspendare. Şi de ce atât de mici.
Raspunde

Micu

Acum 1 an

Daca fac o infractiune in 4 ani intra la zdup
Raspunde

Geo

Acum 1 an

Cam putin, pentru asemenea specimene, Fiecare ar fi meritat cel putin 10 ani, iar cei cu crime, 25. Din 13 ani, ala de 29 de ani, va face cel mult 10 si va iesi numai bine, inainte de 40 de ani, cand, ratat fiind, ce credeti ca o sa faca ?! Se va apuca din nou de crime si alte mizerii. Asta e justitia romaneasca.... blanda cu cu criminalii de orice fel.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Ha-ha, grasuneii aia sunt "mafioti" ?
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Nu am inteles de ce "mafiotii" romani, imbratiseaza dezbracati,si se pupa,deseori pe fruntile transpirate...Yakuza vs Yankurza :))
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Dar femeile acelea ce rol aveau? Erau iubitele mafiotilor sau dealerite de droguri?
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Ce burdihane au facut de la afacerea lor! Chiar nimeni n-a putut sa-i puna cu botul pe labe? Condamnarile sunt prea blande!
Raspunde

Tudor

Acum 1 an

Par cam GAY baietii astia.
Raspunde

Igor

Acum 1 an

Felicitari DIICOT și reporterilor TS! RESPECT!
Raspunde

Clotilde Gurmand

Acum 1 an

Eu îi văd în USR!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus