Luni,
17.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Arhitecții sibieni au un prim proiect pentru cartierul Arhitecților: să-i cunoaștem pe cei care au dat numele străzilor

Arhitecții sibieni au un prim proiect pentru cartierul Arhitecților: să-i cunoaștem pe cei care au dat numele străzilor

Una din cele mai lacunare dezvoltări urbanistice din zona Sibiului – cartierul Arhitecților – face obiectul unui proiect inițiat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea. Cu fonduri câștigate de la nivel central, arhitecții sibieni vor să facă mai cunoscute numele arhitecților folosite pentru a boteza străzile din zona respectivă.

Proiectul arhitecților sibieni este finanțat cu 43.000 de lei, din fondurile strânse la nivel național din timbrul de arhitectură și folosite, mai apoi, pentru susținerea unor proiecte culturale. Iar proiectul cultural pe care l-au redactat reprezentanții Ordinului Arhitecților din România filiala Sibiu – Vâlcea poartă numele de ”IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților”.

Proiectul a fost notat cu 9,06, iar comisia de selecție a decis să finanțeze în totalitate cheltuielile. ”Proiectul se adresează comunității unui cartier ale cărui străzi poartă numele unor arhitecți. Probabil, celei mai mari părți a locuitorilor cartierului respectiv, aceste nume nu le evocă nimic, ele nereprezentând mai mult decât un nume propriu, asociat cu o stradă. După încheierea proiectului sperăm ca membrii comunității vor avea nu doar mai multe cunoștințe despre arhitecții respectivi, ci vor deveni mai sensibili și la rolul profesiei de arhitect în societate. Generațiile tinere vor putea avea o deschidere încă de mici către această profesie, prin asocierea numelui străzilor pe care le parcurg cu portretul unor personaje reale, uneori fascinante”,

Deoarece problemele cartierului sunt mult mai mari și izvorăsc din chiar modul în care (nu) a fost gestionată corect urbanistic zona, arhitecții sibieni spun că, de fapt, proiectul actual este o primă etapă. ”Urmărim, cumva, și identificarea nevoilor cartierului. Ideea e, dacă putem, să creăm un program multianual, iar aceasta ar fi o primă etapă. Sunt gândite trei evenimente anul acesta: un atelier de arhitectură pentru copii, o «urbotecă», adică tot un atelier similar, dar pentru adulți și un spectacol de teatru, în care să și adunăm oamenii din cartier, să putem discuta cu ei pentru a vedea care sunt problemele. Ar fi și un semnal de alarmă pentru autorități”, spune Cristian Șandru, președintele filialei Sibiu – Vâlcea a OAR.

”Sunt multe probleme legate de dotările urbanistice, care nu se pot rezolva într-un an-doi. Din păcate asta nu înțelege multă lume, faptul că efectele unui urbanism prost se văd abia peste câțiva ani, poate chiar 20 de ani. Și, la fel, și intervențiile bune nu se văd pe moment”, Cristian Șandru, președintele OAR Sibiu - Vâlcea

Arhitecții nu au vrut denumirea ”cartierul Arhitecților”

”Noi nu am fost de acord cu numele cartierului Arhitecților. Eu, cel puțin, am tot evitat să folosesc denumirea aceasta. La un moment dat chiar ne gândeam să solicităm Primăriei să schimbe numele străzilor. Dar ne-am dat seama că este un demers care, probabil, nu ar aduce niciun câștig. Și atunci am zis să vedem ce putem face pentru a îmbunătăți situația de acolo”, spune acum Cristian Șandru.

În acest moment, singurul proiect la care se lucrează efectiv pentru îmbunătățirea calității vieții în cartierul Arhitecților pe partea de mobilitate este cel de lărgire a DJ 106C, de la două la trei benzi, amenajarea de trotuare și piste pentru biciclete, precum și a iluminatului public. Lucrare inaugurată anul trecut de către Consiliul Județean Sibiu și al cărei termen a fost decalat cu un an. ”Problema cartierului Arhitecților pe partea de mobilitate este conectivitatea cu alte zone. Bun, se lărgește acel drum să se ajungă, cumva, mai repede în Sibiu. Este necesară, dar rezolvă prea puțin, din cauză că problema nu este numai la acest drum. Noi am mai semnalat și situația viitorului drum care urmează a fi amenajat către strada Siretului, ca urmare a proiectului unui centru comercial. Drum care putea fi altfel amenajat”, arată Cristian Șandru. 

Vizualizari: 5254

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Eu

Acum 3 săptămâni

Un semnal de alarma pentru Primaria Cisnadie, in special pentru arhitectii sefi care au ignorat si ignora patrimoniul arhitectural ,cultural si istoric, lasat de marii arhitecti ai Romaniei, a caror nume a fost atribuit strazilor. O ofensa la adresa acestora prin modul in care arhitectii sefi din Primaria Cisnadie au inteles sa dezvolte acest cartier.O oglinda a incompetentei ,arogantei si indiferentei.REVOLTATOR!
Raspunde

Birtu

Acum 3 săptămâni

Se vede ca intreg cartierul e gandit in totalitate de profesionisti,arhitecti!! Fara dubii e ceva european,sint doua scoli ,cateva gradinite,parcuri ce sa mai zic. Isi merita renumele. Am uitat de arhitectul sef, damian,cel care a gandit intregul proiect sa umfle profit maxim,deci un arhitect desavarsit.
Raspunde

2cents

Acum 3 săptămâni

Sincer la cum arata acest getou m-as fi asteptat sa aud ca OAR face cerere pentru schimbarea denumirii cartierului, deoarece aduce prejudicii notiunii de "arhitect" in general. Dar daca dânsii sunt mândri de rezultat, nu pot decat sa ma ingrijorez pentru viitorul oraselor noastre. Ah, si prin Selimbar in zonele nou construite se regaseste aceeasi "viziune": inghesuiala, case si blocuri amestecate de-a valma, strazi ridicol de mici si multe fundaturi. Sa speram ca nu vor fi incendii sau alte urgente majore in aceste minunate cartiere "moderne"...
Raspunde

Anonim

Acum 3 săptămâni

Efectele unui urbanism prost de vad in 3-4 ani. Masurile reparatorii sunt aproape imposibil pus in aplicare. (nu mai poti largi o strada ingusta daca exiata blocuri acolo, nu se demoleaza un bloc construit intre case, locuri putine de parcare si deseori prea mici, strazi inguste, blocuri intre case, dezinteres total din partea administratiei Cisnadie care mulge la propriu cartierul de bani fara sa faca nimic, si-a dat HCL ca sa nu preia strazile decat cu utilitati, iluminat, pavat/asfaltat sunt multe nereguli) Zone verzi intre blocuri? N-ai sa vezi! Investitorii imobiliari lacomi au construit pe cat s-a putut si restul suprafetei a devenit locuri de parcare uneori subdimensionate. Zona verde nu aduce bani. Pe locuitori chiar nu ii intereseaza de unde vin numele de strazi. Pe locuitori ii intereseaza infrastructura, institutiile necesare intr-un cartier (scoala, administratie, gradinita) Denumirea cartierului ar trebui schimbata in "Rusinea Arhitectilor". In plus, cel care a avut un aport major la situatia actuala problematica a primit o strada care sa ii poarte numele (Virgil Ispas). Nu e bine sa vorbestii mortii de rau dar e adevarul (interese imobiliare si matapazlacuri, PUZuri schimbate ulterior din case in blocuri).
Raspunde

EU

Acum 3 săptămâni

A nu se omite ca in perioada 2014-2018,functia de arhitect sef a fost ocupata de fiica Dlui Virgil Ispas.Aceasta a aprobat pe banda rulanta proiecte si PUZ-uri intomite de membri ai familiei. Dezoltatorii imobiliari au interese comerciale si pot solicita orice, in timp ce serviciul arhitect sef trebuie sa respecte documentatiile de urbanism aprobate conform legii si legislatia in materia urbanismului. Este regretabil cum au reusit sa distruga un intreg cartier sub ochii institutiilor statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus