Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Repatrierea Sfinților Ardeleni din Mărginimea Sibiului, respinsă de Senat. ”Noi am simțit că nu aceasta este calea”

Repatrierea Sfinților Ardeleni din Mărginimea Sibiului, respinsă de Senat. ”Noi am simțit că nu aceasta este calea”

Senatul a respins luni o propunere legislativă iniţiată prin care se dorea repatrierea moaştelor Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni. În proiectul legislativ era prevăzut ca Guvernul să se ocupe de procedurile de identificare şi repatriere a rămăşiţelor umane ale acestor sfinţi, aflate pe teritoriul austriac.

O parte din Sfinții Ardeleni sunt chiar din Mărginimea Sibiului, fiind închiși și omorâți în închisori din Austria la mijlocul secolului al XVIII-lea. "La mijlocul secolului al XVIII-lea, din rândul preoţilor şi al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania s-au ridicat numeroşi apărători ai dreptei credinţe în faţa încercărilor autorităţilor habsburgice de a-i înstrăina de Legea Strămoşească, credinţa ortodoxă. Printre ei s-au numărat şi preoţii Moise Măcinic din Sibiel, Ioan din Galeş şi mireanul/credinciosul Nicolae Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca. Pentru mărturia lor ortodoxă şi moartea lor martirică, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat oficial pe 21 octombrie 1955, în catedrala din Alba lulia pe Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş, iar pe Sfinţii Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu, în anul 1992, fiind cinstiţi ca sfinţi de către obştea credincioşilor de pretutindeni şi mai cu seamă de cei din Transilvania, din mijlocul cărora s-au ridicat", se arată în expunerea de motive a proiectului.

De ce s-au opus senatorii

Senatorul liberal Nicolae Neagu a explicat pentru Turnul Sfatului că s-a luat decizia respingerii proiectului pentru că repatrierea se poate face prin mijloace diplomatice, nefiind nevoie de o lege în acest sens. ”Motivația respingerii ține mai mult de oportunitatea legii, în sensul că pentru astfel de chestiuni unde discutăm de repatrieri, inclusiv a unor sfinți recunoscuți de Biserica Ortodoxă, noi nu avem, sau nu cunosc eu în acest moment o lege specifică pentru așa ceva, și atunci astfel de chestiuni se rezolvă mai repede pe cale diplomatică. Biserica, alături de Ministerul de Externe plus Secretariatul General al Guvernului, pentru că există acolo un secretariat al cultelor, ei pot foarte bine porni procedurile dacă au această convingere. Este puțin specific legislativului să intervină abrupt într-o chestiune extrem de concretă și sensibilă. Mai ales că ni se aducea la cunoștință repatrierea unor sfinți ardeleni, iar cinci sunt din Mărginimea Sibiului. Această opinie să fie bine însușită de Sinod, noi am simțit că nu aceasta este calea. Nu că ne-am opune, dimpotrivă suntem foarte bucuroși, inclusiv subsemnatul, dar e puțin forțat. Credința permanentă transcende națiunii și omului. Recunoaștem martirii și ar fi de bun augur dar cred că calea diplomatică este cea mai bună soluție”, a declarat Nicolae Neagu.

În favoarea raportului de respingere au fost 118 voturi "pentru", 13 au votat "împotrivă" şi s-a înregistrat o abţinere.

Proiectul viza repatrierea moaştelor Sfântului Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai, a Sfântului Mucenic Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului şi a Sfinţilor Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, care au murit în închisoarea Kufstein din Landul federal austriac Tirol. Propunerea legislativă a mai fost înregistrată spre dezbatere parlamentară în 13 octombrie 2020, dar a fost clasată conform hotărârii Biroului permanent al Senatului din 30 decembrie 2020.

Cine sunt Sfinții Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt prăznuiți pe 21 octombrie. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preotii Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș a fost țăran ortodox din Săliștea Sibiului. Ca urmare a predicilor monahului Sofronie de la Cioara, prin care acesta îi îndemna pe țărani să nu accepte unirea cu Roma, sau după caz, să o părăsească, întorcându-se la credința ortodoxă, țăranii din Săliște îi izgonesc pe preoții care acceptaseră unirea. Autoritățile imperiale răspuns în forță, arestând mai mulți săteni. Începând cu anul 1748, țăranii din Săliște, precum și mai mulți preoți și credincioși ortodocși încep să trimită o serie de memorii și petiții succesive către mitropolitul sârb de Carloviț, către gubernatorul Transilvaniei, cerând eliberarea celor arestați, libertatea credinței și încetarea abuzurilor. Sfântul mucenic Oprea a făcut parte din cel puțin trei delegați care au trimis astfel de petiții/memorandumuri la Viena. A fost arestat de mai multe ori și a reușit să evadeze cel puțin o dată.Se consideră că Sf. Oprea fie a murit în vreme ce încerca să se întoarcă acasă, fie, cel mai probabil, dacă a reușit cumva să evadeze a fost iarăși prins și trimis la închisoare, sfârșindu-și zilele în temnița de la Kufstein ca mărturisitor al religiei ortodoxe.

Sfântul Preot Ioan din Galeș a fost hirotonosit în Țara Românească, în lipsa unui episcop în ransilvania. S-a enumerat printre cei mai îndrăzneți apărători ai credinței ortodoxe. În anul 1756 a fost arestat și dus în lanțuri în Sibiu. Împărăteasa Maria Tereza a dat ordin să fie dus în închisoarea cetății Deva, urmând să fie reținut acolo până la moarte. Spre sfârșitul anului următor a fost dus sub pază militară la închisoarea de la Graz, Austria. Mai târziu a fost mutat în închisoarea din Kufstein.

Sfântul Preot Moise Măcinic din Sibiel a fost hirotonosit la București de Mitropolitul Neofit al Țării Românești. A fost prins și întemnița la Sibiu unde a fost închis timp de 17 ani. A fost eliberat cu condiția de a nu mai săvârși cele ale preoției și a trăi și munci ca un simplu țăran. În anul 1752 a fost delegat să plece la Viena pentru a prezenta împărătesei Maria Tereza plângerea credincioșilor din Transilvania. AI fost primiți de împărăteasă dar au fost închiși la închisoarea din Kufstein, din Munții Tirolului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Au ramas pochii sibieni fara moaste?
Raspunde

Yyy

Acum 2 ani

mersi, Neagu! de aia ai fost trimis in parlament, ca sa umblli dupa niste racle. covid, autostrazi, centura sibiului toate, rezolvate! cam atata stii tu sa faci din pozitia de la grupul ecumenic de rugaciune. este comedie pura, la ce avem nevoie de grup de rugaciune in parlament?! penibil e putin spus?
Raspunde

Un ortodox pravoslavnic.

Acum 2 ani

O initiativa tipica pentru Mitropolia Ardealului:politicianista, revansarda, anticatolica, antieuropeana.In loc sa-si vada de fariseii din interirorul bisericii , cauta pricini de cearta si scandal. .
Raspunde

Cuviosul Roade Osul

Acum 2 ani

Popimea reactionara a ramas cu minus la incasari si datorii de la mertane, acum prinde 2 iepuri dintr-un foc: aduce moaste proapsete, nepupate si baga batul prin gard la greco-catolici! Halal vointa de pace... La munca!
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

La ce sa ne asteptam de la o clasa politica ATEE? Multi dintre ei sunt de-a dreptul satanisti. La fel ca si comentarorii de mai sus, dusmanii Bisericii vin sa isi dea cu parerea, sa faca ei misto, sa batjocoreasca ce nu inteleg. Din partea comentacilor, nu ma astept la prea multe, dar cand ajung imbecilii in parlament, au alte obligatii pentru neamul Romanesc, indiferent ca ei sunt habarnisti sau neinteresati de problema.
Raspunde

Ardeleanu'

Acum 2 ani

Citind cele trei comentarii de mai sus, nu te mai miri de politicieni care lucrează împotriva poporului, atât timp cât și pentru unii cetățeni, istoria neamului și faptele strămoșilor noștri, care și-au dat viața pentru credința noastră, nu spune nimic. Boii cred că ei au ajuns aduși de barză, pe lumea asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus