Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Caz unic în Sibiu: La Turnu Roșu, ședințele de consiliu local se țin pe mail

Caz unic în Sibiu: La Turnu Roșu, ședințele de consiliu local se țin pe mail

Mail de la primărie. Primești o listă cu titlurile proiectelor de hotărâre ce urmează să fie votate încadrate într-un tabel. Ai posibilitatea, în calitate de consilier local, să pui un X în caseta ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere” și, eventual, să scrii dacă ai vreo observație. Apoi îi dai ”sent” și ședința s-a încheiat. Așa se iau în comuna Turnu Roșu deciziile în consiliul local.

”Încălcăm caracterul public al ședințelor

Consilierii USR PLUS sunt cei care au sesizat această anomalie. ”Situația datează din cursul anului 2020. În repetate rânduri, împreună cu colegii mei, am atras atenția atât a colegilor consilieri din celelalte partide, cât si secretarului general al UAT Turnu Roșu, dna Rodica Buta, asupra faptului că încălcăm caracterul public al ședințelor și anulăm orice posibilitate reală de dezbatere între consilieri. Nu am fost luați în considerare”, spune consilierul local USR Andreea Anghel, cea care, alături de ceilalți consilieri USR PLUS au depus un proiect de hotărâre prin care solicită ca ședințele de consiliu local să se desfășoare on-line, în sistem de videoconferință.  ”Am depus la începutul acestui an un proiect de hotărâre prin care am dorit modificarea ROF CL cu stipularea expresă a faptului ca ședințele să se desfășoare în sistem de videoconferință și am indicat inclusiv modalitățile tehnice în care cetățenii pot participa la ședințele online. Dacă în alte locuri din țară aceasta e regula și de la sine înțeles că unde-i lege, nu-i tocmeală, iar participarea online la ședințe și cursuri a devenit o obișnuință până și în rândul copilașilor de grădiniță, ei bine, la Turnu Roșu aleșii locali fug de transparență. Prin urmare, proiectul nostru - care nu ar fi făcut decât să aducă intrarea în normalitate și legalitate - a fost respins”, spune consilierul local.

Prefectul - ba, subprefectul - da

Consilierii USR PLUS au sesizat Prefectura Sibiu printr-o adresă, însă răspunsul i-a dezamăgit. Pe de altă parte, subprefectul Laurențiu Theodoru le dă dreptate. ”Dezamăgirea nu se oprește aici. Am solicitat un punct de vedere Prefecturii Sibiu, și spre marea noastră surprindere, instituția Prefectului ne spune că: ”se poate realiza participarea persoanelor interesate la ședințele de consiliu local și în condițiile în care acestea se realizează în regim e-mail”. Suntem extrem de interesați să ne explice Instituția Prefectului și cum anume se poate realiza acest lucru, ca să îl putem pune în practică. Cum anume poate oare exista dezbatere și transparență, într-o ședință pe e-mail?”, se întreabă Andreea Anghel.

Prefectul Mircea Crețu susține în răspunsul transmis consilierilor locali că nu au existat sesizări din partea locuitorilor comunei Turnu Roșu și lasă la latitudinea primăriei să desfășoare ședințele așa cum doresc. ”Realizarea ședințelor în sistem de videoconferință și celelalte propuneri privind desfășurarea ședințelor de consiliu local și a accesului public la acestea, precum și vizionarea live a acestora trebuie aprobate prin hotărâre de consiliu local. În ceea ce privește respingerea proiectului de hotărâre de consiliu local nr. 17/2021, trebuie menționat că fiecare consilier votează așa cum îi dictează propria conștiință, prin urmare niciun proiect de hotărâre nu va fi impus cu forța, consiliul local având posibilitatea să adopte sau să nu adopte proiectul de hotărâre supus dezbaterii.

Până în prezent nu au existat sesizări din partea locuitorilor comunei Turnu Roșu că li s-a îngrădit accesul la ședințele de consiliu local. Apreciem că se poate realiza accesul și participarea persoanelor interesate la ședințele consiliului local și în condițiile în care acestea se realizează în regim email.

Vom transmite o solicitarea primarului și secretarului general al comunei Turnu Roșu în vederea găsirii unor soluții la problemele prezentate de dumneavoastră astfel încât să fie aplanate tensiunile existente și să fie respectate întocmai dispozițiile legale”, se arată în răspunsul semnat de prefectul Mircea Crețu.

Subprefectul USR PLUS, Laurențiu Theodoru, este, pe de altă parte, alături de inițiativa consilierilor din Turnu Roșu. ”Poate nu știați, dar în județul Sibiu există o localitate în care ședințele și votul proiectelor de hotărâri se fac de câteva luni bune, doar pe email (!!!), deși chiar și copiii de la grădinița din aceeași localitate au întâlniri pe platforme de comunicare online.Transparența este esențială, dacă vrem să recâștigăm încrederea cetățeanului. Încurajăm cetățenia activă!”, anunță subprefectul pe pagina sa de Facebook.

Mi-aș fi dorit ca Turnu Roșu, comuna mea, să fie un exemplu de bune practici în administrație publică, să ne mândrim cu realizările noastre, să fim un exemplu de urmat. În schimb, cu mare dezamăgire trebuie să recunosc că lucrurile nu stau deloc așa și nu îmi aduce niciun fel de bucurie faptul că trebuie să scot la lumină aceste lucruri.  Ședințele de consiliu local ar trebui să fie acele agora în care aleșii locali discută liber și dezbat în interesul cetățenilor. Doar din discuțiile libere se nasc acele idei bune pentru comunitate și pentru cetățeni. Nu culoarea politică e cea care ar trebui să conteze, ci interesul cetățeanului. Și dacă tot ce facem e în interesul lui, atunci cetățeanului trebuie să îi asigurăm și accesul la informațiile publice care il privesc direct” - Andreea Anghel, consilier local USR PLUS.

Primarul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrate, contactat de Turnul Sfatului, nu a dorit să declare nimic legat de această situație.

Ce spune legea

Codul Administrativ spune la articolul 138 ”Desfășurarea ședințelor consiliului local” că administrația locală trebuie să asigure transparența deciziilor consiliilor locale.

”(1) Şedinţele consiliului local sunt publice.

(2) Caracterul public al şedinţelor consiliului local este dat de: a) accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele - verbale ale şedinţelor consiliului local; b) accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora; c) posibilitatea cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la şedinţele consiliului local şi/sau de a le urmări pe internet, în condiţiile regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local.

(3) Lucrările şedinţelor se desfăşoară în limba română. În consiliile locale în care consilierii locali aparţinând unei minorităţi naţionale reprezintă cel puţin 20% din numărul total, la şedinţele consiliului local se poate folosi şi limba minorităţii naţionale respective. În aceste cazuri se asigură, prin grija primarului, traducerea în limba română. În toate cazurile, documentele şedinţelor de consiliu local se întocmesc şi se aduc la cunoştinţă publică în limba română.

(4) La lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, prefectul, preşedintele consiliului judeţean sau reprezentanţii acestora, deputaţii şi senatorii, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului, secretarii şi subsecretarii de stat, conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, conducătorii compartimentelor de resort şi conducătorii organismelor prestatoare de servicii publice sau de utilitate publică din unităţile administrativ-teritoriale, în problemele ce privesc domeniile lor de responsabilitate, precum şi alte persoane interesate, în condiţiile prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1515

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus