Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
1°C

O sibiancă a învățat să folosească roata olarului. Apoi a investit câteva mii de euro și a început să-și vândă creațiile

O sibiancă a învățat să folosească roata olarului. Apoi a investit câteva mii de euro și a început să-și vândă creațiile

O sibiancă a început, de câteva luni, să se dedice în exclusivitate pasiunii pe care a descoperit-o recent pentru ceramică. A urmărit ore întregi câțiva ceramiști americani cum lucrau, apoi a început să își testeze mâna la olărit. De aici până la primele investiții nu a mai trecut mult timp, pentru că plăcerea de a lucra cu lutul a acaparat-o.

Cristina Morariu și-a descoperit vocația la 40 de ani, după ce, de la debutul pandemiei, a început să urmărească tot mai mult specialiști în olărit, apoi a ajuns chiar să își cumpere materialele și ustensilele necesare pentru a-și testa propriile abilități. „Cred că din capul locului ar trebui să menționez că încă nu o consider afacere, deși interesul pentru produsele mele începe să se arate. Acum un an, în cadrul unui curs de design interior online, am dat peste niște site-uri de obiecte care mi-au atras atenția și dintr-una în alta, am descoperit niște ceramiști americani, la care mă uităm ore întregi cum lucrează, fără să simt cum trece timpul. Așa au început să mi se contureze primele gânduri despre cum ar fi să am și eu roată olarului, care de copil îmi părea fascinantă, dar complet inaccesibilă (aici mă refer la aptitudine în sine)”, povestește sibianca.

A avut mult timp la dispoziție în lunile de izolare forțată de pandemie, astfel că nu a lăsat să treacă zilele pe lângă ea, ci a preferat să învețe să facă ceva cu tot timpul acela. 

„Am absorbit fiecare informație pe care am găsit-o câteva luni de zile, aproape non-stop (căci pandemia și distanțarea socială împreună cu aproape pierderea venitului anterior mi-au oferit destul timp) și ulterior când am avut șansa să pot lucra efectiv cu materialele, am învățat singură tot.”

Cristina se concentrează pe crearea unor obiecte care pot fi folosite în gospodărie - vase pentru flori, ghivece, vaze, farfurii și boluri de diferite mărimi. „Cel mai mare succes îl au, fără îndoială, cănile de cafea și untiera franțuzească. Această untieră permite ca untul să fie ținut într-un vas cu apă, astfel păstrându-l mereu proaspăt, la temperatura camerei”. Deocamdată creațiile ei sunt din trei feluri de lut de la un brand german, dar spune că visează să poată lucra cu porțelan în curând, achiziționat de la Sighișoara, și glazuri americane pe care le găsește la distribuitori din Europa.

Primele reacții ale sibienilor au măgulit-o pe Cristina, care mărturisește că are emoții cu fiecare produs creat.

„Prima dată când am făcut o postare pe Facebook cu primele obiecte glazurate, coapte în cuptor a primit așa reacții frumoase și multe, încât am rămas uimită. Sunt în proces de învățare continuă și de multe ori entuziasmul celor care apreciază ce fac, mă sperie, de teamă să nu-i dezamăgesc. Este măgulitor că toate reacțiile sunt atât de pozitive.”

„Cred că dacă aș fi avut un garaj, l-aș fi transformat în studio”

Deși Cristina spune că momentan nu consideră că pasiunea ei este o afacere în adevăratul sens al cuvântului, continuă să investească în ea, în speranța că va avea succes, cu timpul. „Chiar dacă olăritul ne duce cu gândul la roata olarului, de fapt obiectul pe care-l consider cel mai important este cuptorul. Obiectele ceramice pot fi modelate prin alte metode decât pe roată, dar fără cuptor, sunt doar lut. Așadar am investit puțin peste 2000 euro într-un cuptor american cu capacitate de 107 l. Am investit puțin peste 1000 euro într-o roată a olarului. Am descoperit cu tristețe că aceste obiecte sunt mult mai scumpe la noi în țară. Desigur multele și prețioasele unelte manuale, a căror listă nu se termină niciodată, sunt o gaură neagră pentru portofel. Am achiziționat glazuri în valoare de peste 2500 euro, deoarece este aproape imposibil să decizi ce să nu cumperi, atunci când descoperi câte sortimente fabuloase există, mai ales că nu aveam de gând să fac o nouă achiziție în curând”, spune sibianca, mărturisind că lista nu se încheie aici.

A investit și într-un mini studio în curtea casei ei, pentru a nu-și transforma casa în atelier. Totodată, avea nevoie de un loc potrivit dedicat cuptorului, acesta atingând temperaturi până la 1300 grade Celsius. Studio-ul a costat aproximativ 4500 euro. 

Pasionată în copilărie de dansul contemporan, fără să fi putut să devină dansatoare, Cristina a rămas mereu cu acest vis în suflet. Tocmai de aceea, atunci când a avut posibilitatea să învețe câteva mișcări de balet, nu a ratat ocazia. Iar când o prietenă a început să o alinte „balerina”, a știut că și-a găsit numele pentru mica ei afacere. 

„Deși n-am devenit dansatoare, acum câțiva ani am reușit să conving o profesoară de balet, inimoasă, să primească și adulți la cursuri, seara, după ce termină cu grupele de copii. Așa am reușit să pot să stau pe poante și să mă bucur de puținele momente în care mă simțeam ca o dansatoare. Nu i-a luat mult unei prietene să mă strige 'Balerină'. Apoi a venit de la sine acest nume, care părea că descrie exact și munca aceasta cu lutul. Aparent totul este ușor dar de fapt fiecare pas obținut în plus vine cu multă muncă”, spune ea.

Cristina Morariu poate fi urmărită pe pagina oficială de Facebook Cristina Balerina, pe Instagram prin pagina Cristina.Balerina.Pottery sau pe site-ul dedicat produselor ei, cristinabalerina.ro.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Borat Sagdiyev

Acum 6 luni

Bravo, felicitări!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus