Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Spațiile Aeroportului, scoase la licitație: chirii reduse cu 30% și recalculări anuale

Spațiile Aeroportului, scoase la licitație: chirii reduse cu 30% și recalculări anuale

Conducerea Aeroportului sibian are mai multe spații de închiriat în interiorul terminalului, pentru care propune prețuri minime scăzute cu 30%. Din cauza pandemiei, traficul de pasageri pe Aeroport a scăzut în ultima perioadă cu 70%.

Aproape 40 de mp pentru un spațiu cu destinația ”cafenea-bar” cu o chirie care va fi negociată de la un preț minim lunar de 15 euro/mp. 53 de mp de spațiu cu destinația ”birou echipaj zbor”, cu o chirie lunară de minim 5 euro/mp. Minim 25 euro/mp/lună pentru un spațiu destinat ”comerțului cu amănuntul” sau minim 7 euro/mp/lună pentru un ”duty paid” de aproape 80 de mp, din zona restricționată. 

Sunt câteva din prețurile pentru care administrația Aeroportului solicită aprobare din partea Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează. Prețurile au fost adaptate la situația generată de pandemia de Covid-19, care a afectat puternic domeniul transporturilor aeriene și celelalte industrii conexe. ”A generat scăderea numărului de pasageri și, respectiv, potențiali clienți/consumatori ai agenților economici care își desfășoară activități de comerț cu amănuntul cu aproximativ 70% la nivelul anului 2020”, se arată într-un raport al conducerii Aeroportului internațional Sibiu.

În acest context, conducerea Aeroportului a analizat chiriile percepute în anii trecuți pentru respectivele spații ori spații similare și propune ca la noile licitații de închiriere să aibă un preț de pornire mai scăzut. Pentru fiecare spațiu în parte a fost întocmită o analiză separată. ”Pentru a veni în sprijinul agenților economici care sunt direct afectați de scăderea accentuată a traficului și ținând cont de valoarea celorlalte contracte, comisia consideră necesară ajustarea prețului de pornire la licitație cu un procent de aproximativ 30% față de media aritmetică rezultată din tabelul mai sus menționat (este vorba de un tabel cu chiriile percepute în trecut – n.r.), astfel rezultând un tarif de 25 de euro/mp”, se arată, de exemplu, în procesul verbal referitor la stabilirea chiriei minime pentru un spațiu de 30 de mp, destinați comerțului cu amănuntul.

Pe lângă scăderea chiriilor, conducerea Aeroportului propune ca – după eventuala închiriere a acestor suprafețe – chiria să fie împărțită în două: jumătate să fie reprezentată de o componentă fixă, iar cealaltă jumătate, de o componentă variabilă. ”Pentru primul an de contract stabilit de la data predării spațiului închiriat, componenta variabilă va fi egală cu componenta fixă a chiriei, urmând ca începând cu cel de-al doilea an de contract, această componentă variabilă să se modifice anual, proporțional cu creșterea numărului de pasageri îmbarcați în ultimele 12 luni, raportată la numărul de referință de 500.000 de pasageri. Chiria stabilită în acest mod va rămâne neschimbată timp de 12 luni. În cazul în care la stabilirea componentei variabile în oricare an de contract , începând cu anul al doilea se înregistrează scăderi ale numărului de pasageri îmbarcați față de numărul de referință ( 500.000 de pasageri), componenta variabilă va avea aceeași valoare cu cea din primul an de contract”, detaliază reprezentanții Aeroportului modul în care se va calcula componenta variabilă a chiriei.

Hotărârea referitoare la nivelul minim al chiriilor din Aeroportul sibian urmează să fie supusă dezbaterii și votului consilierilor județeni în cadrul unei ședințe programată joi după-amiaza. Ulterior adoptării unei hotărâri referitoare la chiriile minime, spațiile vor fi scoase la licitație.

Vizualizari: 705

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dani ocna

Acum 1 lună

si acum pilele din pnl,usr,udmr ..................................... ce zice dna cimpan sau fodor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus