Joi,
26.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Asociația Comunelor din România, întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Asociația Comunelor din România, întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

În cursul acestei săptămâni, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor alături de secretarul de stat pentru mediu, Ionuț Sorin Banciu și președintele AFM, Ștefan Toga au avut o serie de întâlniri consecutive cu reprezentanții autorităților publice locale din România: Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România. În cadrul întâlnirilor, ministrul le-a prezentat primarilor oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ-teritoriale din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu și, respectiv, din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și prezentarea celor 15 programe ale Administrației Fondului de Mediu destinate autorităților publice locale, dar și programele nou înființate:

  • Sisteme de colectare selectivă a deșeurilor la nivel local – sisteme automatizate de colectare, platforme de depozitare temporară, insule de colectare separată în mediul urban, centre integrate de colectare, închiderea depozitelor neconforme (buget în 2021 – 1,75 miliarde lei);
  • Programul privind creșterea eficienței energetice a clădirilor publice (buget în 2021 de 1,4 miliarde de lei);
  • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipii, orașe și stațiuni turistice (buget în 2021 – 500 milioane de lei);
  • Instalații de biogaz/compost (buget în 2021 - 500 milioane de lei).
  • Programul național de termoficare - investiții pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților (buget în 2021 - 100 milioane de lei AFM și 400 milioane lei MLPDA);
  • Transport școlar ecologic (buget în 2021 - 600 milioane de lei);

De asemenea, au fost aduse în discuție și programele mai vechi derulate de MMAP prin Administrația Fondului de Mediu și care continuă anul acesta: Rabla Clasic, Rabla Plus, infrastructura velo (piste pentru biciclete), împădurirea terenurilor degradate, sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate, iluminat public ecologic.

Totodată, demnitarul a prezentat și liniile de finanțare propuse de MMAP spre a fi incluse în  Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, investițiile în zona de mediu prin PNRR se axează pe trei piloni:

  • Dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată;
  • Creșterea suprafețelor de pădure și stimularea biodiversității;
  • Managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară.

Un alt subiect abordat a fost încheierea de protocoale între Garda Națională de Mediu și unitățile administrativ-teritoriale, pentru verificarea și stoparea depozitărilor ilegale de deșeuri.

Ministrul le-a prezentat edililor și măsurile pe care le pot lua, la nivelul primăriilor, pentru a susține campania ”Vinerea Verde”, o inițiativă care încurajează  utilizarea transportului alternativ în ultima zi lucrătoare a săptămânii,  în scopul reducerii poluării. #VinereaVerde își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Sursă foto: Facebook/Asociația Comunelor din România

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus