Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Circ: Planul de acțiune împotriva urșilor, document strict secret. ”Populația trebuie să sune la 112”

Circ: Planul de acțiune împotriva urșilor, document strict secret. ”Populația trebuie să sune la 112”

În octombrie 2016 un pui de urs murea într-o curte lângă Piața Cibin, înconjurat de vânători, după o urmărire prin tot orașul. De atunci se punea problema adoptării unui plan prin care autoritățile să reacționeze în astfel de situații. Discuțiile au început în cel mai democratic mod, participând mai multe asociații pentru protecția animalelor, pe lângă mai mulți directori ai unor instituții ale statului. Acum, însă, decizia s-a luat ”pe șestache”, într-o ședință închisă. Mai mult, în timpul întâlnirii desfășurate astăzi, s-au prezentat slide-urile greșite, iar când s-a ajuns la varianta corectă n-a mai mers sistemul. ”Le veți primi pe e-mail”, a anunțat prefectul Mircea Crețu, iar votul a fost în unanimitate în favoarea proiectului care nu a fost văzut de niciun participant la ședință. Ca la circ, momentul de maximă intensitate vine la final: Instituția Prefectului anunță că documentul este secret și nu va fi făcut public, fiind destinat doar autorităților.

”Populația trebuie să sune la 112. Atât trebuie sa facă populația”

La cinci ani de la acel eveniment Instituția Prefectului anunță că a elaborat mult așteptatul plan prin care instituțiile statului știu acum să reacționeze în situații în care Sibiul va fi năpădit de urși și lupi. Hotărârea nr. 41/29.04.2021 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu ”privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), în judeţul Sibiu” a fost aprobată astăzi, însă documentul rămâne strict secret. Purtătorul de cuvânt al instituției a explicat pentru Turnul Sfatului că documentul nu poate fi făcut public, deoarece este destinat doar instituțiilor statului. ”Populația trebuie să sune la 112. Atât trebuie sa facă populația. Restul este procedura internă, nu e publică”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Instituției Sibiu, Andreea Ștefan.

”Nu știu despre ce e vorba”

Asociațiile invitate inițial într-un grup de lucru pentru a elabora documentul au fost lăsate pe dinafară de mai multe luni. Andreea Roseti, președinta Organizației Animal Life nu a știut nimic despre această decizie. ”Acum aud, nu știu când a fost elaborată”, s-a limitat să spună Andreea Roseti. Deși inițial a fost integrată în grupul de lucru Miruna Gritu de la Asociația Prietenii Berzelor, de această dată a fost ignorată. ”Nu știu despre ce e vorba. Nu mai știu de mai multe luni nimic despre acest proiect, nu am mai fost invitată la întâlniri”, spune Miruna Gritu.

Culmea e că nici instituțiile care ar fi avut ceva de spus nu au participat la decizie. ”Nu am participat la ședință, nu știu dacă a fost adoptat sau nu vreun document în acest sens. E drept, am lipsit în ultimul timp”, admite șeful Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj.

Hotărârea s-a votat în unanimitate fără să existe vreun document

Oameni care au participat la ședință ne-au povestit cum a decurs prezentarea proiectului și a hotărârii. ”Nimeni nu a văzut efectiv proiectul. Nici nu știm dacă există”, spune directorul uneia din instituțiile care fac parte din Comitetul pentru Situații de Urgență Sibiu. ”Domnul prefect a părut foarte fericit că s-a încheiat acest proiect, ne-a prezentat o doamnă care urma să facă un rezumat. Doamna ne-a arătat câteva slide-uri, însă după un timp a realizat că nu e varianta actualizată, ci una mai veche și s-a luat decizia să o ia de la capăt. Între timp s-a defectat sistemul de prezentare și nu s-a mai văzut nimic. Domnul prefect ne-a spus că ne va trimite la fiecare pe mail documentul și s-a votat. Unanimitate”, ne-a detaliat sursa noastră, prezentă la întâlnire.

"Observăm din nou că lipsa de colaborare și lipsa unui protocol pentru situații de urgență care implică animale au dus la împușcarea inutilă a unui animal. Ne oferim sprijinul pentru crearea unui cadru de discuții și a unui cadru de colaborare pentru instituțiile responsabile și organizațiile din domeniul protecției animalelor", au anunțat în octombrie 2018 reprezentanții Asociației Animal Life, în urma uciderii puiului de urs.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3213

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ombl

Acum 1 an

Absurdistan!
Raspunde

Florin Miron

Acum 1 an

Comunistii! Ciuma rosie!! ... ăăăă... UPS!... e vorba de PNL, FDGR, USR... lumina democratiei...
Raspunde

Gici

Acum 1 an

" Domnul prefect ne-a spus că ne va trimite la fiecare pe mail documentul și s-a votat. Unanimitate”, ne-a detaliat sursa noastră, prezentă la întâlnire." -> astia sunt cei care ne reprezinta si voteaza pt noi?!?!!?
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Personajul ăsta a avut nesimțirea ca în decembrie să prelungească carantina în Sibiu noaptea, după închiderea secțiilor de vot, ca să nu supere alegătorii? Se transformă penelache într-un "noaptea, ca hoții". Mai lipsește să ajungă la "altă întrebare" și e clar și cu ăștia! Că ciumă era oricum, doar că una galbenă.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Esti in rromanica-istan atunci cand: "[...] în timpul întâlnirii desfășurate astăzi, s-au prezentat slide-urile greșite, iar când s-a ajuns la varianta corectă n-a mai mers sistemul." Atat am avut de spus :)
Raspunde

Siegffried

Acum 1 an

Nu jigni bravele republici din Asia Centrala.
Raspunde

Newman

Acum 1 an

domnul prefect DEFECT mircea ,trebuia de mult sa zboare din functie (nu uitati atitudinea lui in raport cu problemele de la Spitalul Judetean).Ce sa ne facem daca este protejat de PNL , alde defecta Turcan si anonimul artist Orban ?
Raspunde

Satanel

Acum 1 an

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n ONGuri agitate, mereu nesatule, abonate la bani publici! E-n practici administrative absurde, e-n documente secrete! E-n proiecte inutile si e, bineinteles, la Raluca-n gunoaie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus