Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Povestea neromanțată a familiei care trăiește de mai bine de 33 de ani în câmp, în Șelimbăr

Povestea neromanțată a familiei care trăiește de mai bine de 33 de ani în câmp, în Șelimbăr

Petru și Maria Balint trăiesc de zeci de ani fără o locuință proprie, în comuna Șelimbăr din județul Sibiu. Acolo s-a născut și fiul lor, care acum are vârsta de 33 de ani și, la fel ca părinții săi, trăiește de pe o zi pe alta, fără să aibă măcar o sursă de venit. O asociație le oferă ajutorul necesar pentru a strânge banii necesari achiziționării unui container modular pe care să îl transforme în locuință permanentă. În același timp, asociația Toți pentru Unul a transmis două solicitări de colaborare către primăria Șelimbăr, pentru a-i fi pus la dispoziție familiei un teren pe care ar urma să fie amplasat containerul. Pe de altă parte, primăria spune că le-a oferit o soluție mai rapidă, cazare la un cămin întreținut de Biserica Evanghelică, dar și ajutor pentru fiul lor ca să își găsească de lucru, numai că familia Balint ar fi refuzat.

Petru și Maria se întrețin cu cei 1.000 de lei pe care îi primește ea ca pensie și cu ceva bănuți pe care îi mai strâng din munca cu ziua, fiecare pe unde poate. De 15 ani, cei doi trăiesc într-o colibă, în comuna Șelimbăr, cu trei pisici pe care le-au luat de pe stradă. „Când e să le dăm mâncare, mai întâi le dăm lor și apoi nouă. Îmi e milă, mamă...!”, povestește Maria.

Coșmelia în care ei locuiesc acum este improvizată pe un teren care nu le aparține și pe care în curând va fi ridicată o altă construcție. Ceea ce înseamnă că trebuie să plece de acolo. Povestea lor a captat atenția Asociației Toți pentru Unul, care a decis să facă toate demersurile necesare pentru ca familia Balint să aibă posibilitatea să trăiască mai bine.

Reprezentanții asociației au început cu adrese către primăria Șelimbăr și cu o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui container modular pe care să îl transforme în locuința permanentă a celor doi.

Citește mai multe despre demersurile făcute de asociație AICI.

Bani pentru locuință se strâng, primăria nu a oferit teren

Până în prezent s-a strâns 20% din valoarea totală necesară pentru cumpărarea containerului. 

„Am sesizat Primăria pentru a demara o anchetă socială și a lua în considerare situația acestora pe termen lung, am obținut o colaborare cu Primăria, prin care noi ne angajăm să le oferim bătrânilor containerul modular, iar aceștia terenul, le oferim consultanță juridică gratuită, servicii de asistență socială gratuite, am mobilizat oameni care le-au oferit acestora produse de strictă necesitate și cel mai important lucru este că am reușit să strângem suma de 1000 euro, 20% din suma necesară achiziționării containerului modular”, povestește Alina.

Reprezentanții Primăriei Șelimbăr spun însă că au abordat în alt fel situația. Un asistent social s-a deplasat la fața locului, a constatat condițiile precare în care trăiește familia și a găsit o soluție mai rapidă pentru cei doi vârstnici, în vârstă de 66 și 77 de ani – cazare la un cămin al Bisericii Evanghelice, unde vor avea toate condițiile pentru a trăi confortabil. În schimb, ei ar trebui să întrețină locul, să plătească taxele și să lucreze la animale. 

„Le-am oferit o soluție rapidă, o rezolvare ideală pentru situația în care se află. Vă spun cu sinceritate, mă așteptam să întrebe direct când pot să se mute, nicidecum să refuze. Doamna mi-a spus că soțului îi place să bea și că îi e teamă că poate va face gălăgie, scandal, acolo unde ar urma să fie cazați, apoi mi-a spus că mai vor timp să se gândească la această soluție. Într-un final, am fost anunțați printr-o adresă de la asociație că familia refuză, nicidecum de ei. Am fost dezamăgită, pentru că era o soluție viabilă pentru ei, să scape de condițiile precare în care trăiesc de atâția ani”, spune asistenta socială care s-a ocupat de cazul familiei Balint. 

Femeia povestește în același timp că oferirea unui teren nu este o opțiune în condițiile actuale. „Nouă ni s-a spus că familiei îi va fi oferit un container modular, doar terenul să-l oferim. Ca să aflăm apoi că de fapt containerul nici nu există acum, că se strâng bani pentru el. Păi pentru ce oferim terenul, dacă nu există locuința?”, explică reprezentanta primăriei Șelimbăr.

„Bătrâna mi-a zis, la fel ca și fiul ei, că ei nu ar fi refuzat oferta de a sta la acea biserica, ci că și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu plata facturilor din pensia de 1000 de lei și de faptul că nu mai pot munci. Apoi, oamenii ne-au zis că bătrânii ar fi trebuit să muncească la animale contra dormitului sub acel acoperiș și atunci vin și întreb: cu ce i-a ajutat Primăria? Ce măsură le-a oferit ea, din banii bugetului local? I-a plasat în brațele unei entități de cult care nu are nicio responsabilitate și obligație, să stea o perioada determinată și să muncească la animale, la vârsta lor, având în vedere starea de sănătate a lor? Practic îi ia dintr-un mediu în care au fost exploatați și îi duce în altul, iar asta pe o perioadă determinată?”, spune reprezentanta Asociației Toți pentru Unul .

„M-am oferit și să îi găsesc de lucru băiatului”

Asistenta socială a primăriei spune că a stat de vorbă nu doar cu Maria și Petru, ci și cu fiul lor, care nu lucrează la momentul actual. Ea s-ar fi oferit să îl ajute să își găsească ceva de muncă.

„Mi-a zis că e depresiv și are anxietate și nu poate munci. Eu ce pot să fac? Nu poți să forțezi oamenii să facă ceva, daca nu vor. Eu am avut toată bunăvoința să ajut, m-am implicat atât cât am putut, atât pentru vârstnici cât și pentru fiul lor. Soluția pe care am găsit-o pentru ei era disponibilă acum, nu peste câtva timp când s-ar fi strâns bani pentru container. Au spus de la asociație că nu vrem să le dăm teren. Le dăm. Azi. Dar au container? Nu au. Nu putem să dăm așa un teren, pur și simplu, dacă înțelegerea nu se respectă și din partea lor”, spune femeia. 

Epopeea familiei Balint nu se oprește aici, întrucât cei doi trăiesc în continuare în coșmelia improvizată de pe terenul pe care curând se va construi altceva. Asociația continuă să strângă fonduri, deși nu are teren, iar primăria așteaptă ca familia să accepte oferta făcută în colaborare cu Biserica Evanghelică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Sunt sigur ca dupa vizita de lucru de la Continental dna ministru al muncii si protectiei sociale,PNL-ista Turcan ,vine si la dumneavoastra dl si dna Balint. Fiti pe faza !
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

si totusi...am ajuns sa dam cu poetre in oameni ptr ca cei doi nu au avut nici un gand toata viata lor !? de ce ar fi primaria de vina ca nu au avut chef de munca o viata intreaga ? sa fim seriosi ...
Raspunde

Simona

Acum 1 an

De unde ati tras dvs concluziile cum ca oamenii acestia nu au muncit in viata lor? Ii cunoasteti personal? Din modul in care puneti problema reiese ca viziunea dvs asupra vietii este una total irealista. Nu toti care muncesc, automat au. de ce? dinc auza inechitatii sociala, in multe cazuri. Sa luam exemplul celor doi: au facut 3 - 4 clase pentru ca parintii nu aveau bani sa--i dea mai departe la scoli. Le-a lipsit educatia si cunostintele atat de necesare evolutiei in viata. Cat de usor gasesti pe cineva care sa te angajeze cu 3 si 4 clase? Aveti idee? lucrez in domeniul asistentei sociale, sunt si psiholog si cunosc foarte clar situatiile de genul Noi le-am facut ancheta sociala si putem afirma ca domnul a lucrat ca miner 25 de ani, apoi au lucrat impreuna la o ferma pana cand aceasta s-a inchis. apoi au tot lucrat la familiile la care stateau, si erau platiti cu 10, 15 lei pe zi, uneori si cu 30 de lei pe zi, dupa cum declara batranii, satenii (care spun ca sunt cunoscuti in sat drept 'sclavi'), si..chiar si o persoana cu autoritate din acel sat. Domnul munceste si acum, la varsta lui, ca cioban. Lucreaza fara contract de munca, dupa cum ne-a marturisit, si e platit cu o suma derizorie. Cand esti vulnerabil, esti expus situatiilor de exploatare prin munca. Nu am dovezi in acest sens (nici nu as avea cum sa le am), insa asta e ceea ce ne-au transmis atat batranii, cat si oameni din sat. si nu putini. Acum vin si va intreb: cu ce sunt vinovati ei ca provin dintr-o astfel de familie? ca au primit acest mod de gandire limitat, viziune limitata asupra vietii? putine cunostinte? Responsabili suntem noi cu totii..in frunte cu autoritatile, ca nu creem programe educationale in care sa preintampinam astfel de situatii. Cu ce e e de vina primaria? e vorba de responsabilitate aici, atat legislativa, cat si morala, pe care DA, O AU! cazurile de genul sunt doar efectele nepasarii noastre de-a lungul timpului. REPET, SUBLINIEZ! NU EXISTA ECHITATE SOCIALA, e evident! unii se nasc si dobandesc de-a lungul vietii diferite atuuri care ii ajuta sa evolueze in viata, altii nu le au , dar reusesc cumva sa compenseze, insa altii nu reusesc deloc - treaba asta e direct proportionala cu gradul de adversitati pe care le traiesti in copilarie etc. - Adverse Cildhood experiencies! NIMENI NU E VREUN MERITUOS ca a reusit in viata. astea sunt doar efectele firesti ale unor conditii indeplinite de mediu in copilaria lui, aspecte ce nu tin de el.

Raspunde

Coks

Acum 1 an

Dar se vopseste baba....
Raspunde

Leo

Acum 1 an

Compasiune, printre comentarii? Zero. Doar frustrati, in cautare de motivatie pentru comentarii lipsite de bun simt si compasiune. Guvernul e de vina ca tara asta e de trei lei, uneori? Nu. Chiar (o parte din) cetatenii ei fac locul acesta mai frumos. . .
Raspunde

Geo

Acum 1 an

Vezi ca in SUA sunt cei mai multi boschetari, crime si sunt oamenii aruncati afara din spitale si lasati sa moara pe strazi. Asa ca, pana sa spunem ca e tara de 2 lei, pentru ca unii n-au vrut sa faca nimic pentru binele lor, sa munceasca si sa accepte ajutorul e cam deplasat. Mergeti in Londra si umblati prin cartierele de care nu pomeneste nici un "editorial englez", atunci cand pomeneste de saracia din est. Nu mai puneti botul la propaganda ieftina si o dati in diverse, aiurea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus