Petru și Maria Balint trăiesc de zeci de ani fără o locuință proprie, în comuna Șelimbăr din județul Sibiu. Acolo s-a născut și fiul lor, care acum are vârsta de 33 de ani și, la fel ca părinții săi, trăiește de pe o zi pe alta, fără să aibă măcar o sursă de venit. O asociație le oferă ajutorul necesar pentru a strânge banii necesari achiziționării unui container modular pe care să îl transforme în locuință permanentă. În același timp, asociația Toți pentru Unul a transmis două solicitări de colaborare către primăria Șelimbăr, pentru a-i fi pus la dispoziție familiei un teren pe care ar urma să fie amplasat containerul. Pe de altă parte, primăria spune că le-a oferit o soluție mai rapidă, cazare la un cămin întreținut de Biserica Evanghelică, dar și ajutor pentru fiul lor ca să își găsească de lucru, numai că familia Balint ar fi refuzat.
Petru și Maria se întrețin cu cei 1.000 de lei pe care îi primește ea ca pensie și cu ceva bănuți pe care îi mai strâng din munca cu ziua, fiecare pe unde poate. De 15 ani, cei doi trăiesc într-o colibă, în comuna Șelimbăr, cu trei pisici pe care le-au luat de pe stradă. „Când e să le dăm mâncare, mai întâi le dăm lor și apoi nouă. Îmi e milă, mamă...!”, povestește Maria.
Coșmelia în care ei locuiesc acum este improvizată pe un teren care nu le aparține și pe care în curând va fi ridicată o altă construcție. Ceea ce înseamnă că trebuie să plece de acolo. Povestea lor a captat atenția Asociației Toți pentru Unul, care a decis să facă toate demersurile necesare pentru ca familia Balint să aibă posibilitatea să trăiască mai bine.
Reprezentanții asociației au început cu adrese către primăria Șelimbăr și cu o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui container modular pe care să îl transforme în locuința permanentă a celor doi.
Citește mai multe despre demersurile făcute de asociație AICI.
Bani pentru locuință se strâng, primăria nu a oferit teren
Până în prezent s-a strâns 20% din valoarea totală necesară pentru cumpărarea containerului.
„Am sesizat Primăria pentru a demara o anchetă socială și a lua în considerare situația acestora pe termen lung, am obținut o colaborare cu Primăria, prin care noi ne angajăm să le oferim bătrânilor containerul modular, iar aceștia terenul, le oferim consultanță juridică gratuită, servicii de asistență socială gratuite, am mobilizat oameni care le-au oferit acestora produse de strictă necesitate și cel mai important lucru este că am reușit să strângem suma de 1000 euro, 20% din suma necesară achiziționării containerului modular”, povestește Alina.
Reprezentanții Primăriei Șelimbăr spun însă că au abordat în alt fel situația. Un asistent social s-a deplasat la fața locului, a constatat condițiile precare în care trăiește familia și a găsit o soluție mai rapidă pentru cei doi vârstnici, în vârstă de 66 și 77 de ani – cazare la un cămin al Bisericii Evanghelice, unde vor avea toate condițiile pentru a trăi confortabil. În schimb, ei ar trebui să întrețină locul, să plătească taxele și să lucreze la animale.
„Le-am oferit o soluție rapidă, o rezolvare ideală pentru situația în care se află. Vă spun cu sinceritate, mă așteptam să întrebe direct când pot să se mute, nicidecum să refuze. Doamna mi-a spus că soțului îi place să bea și că îi e teamă că poate va face gălăgie, scandal, acolo unde ar urma să fie cazați, apoi mi-a spus că mai vor timp să se gândească la această soluție. Într-un final, am fost anunțați printr-o adresă de la asociație că familia refuză, nicidecum de ei. Am fost dezamăgită, pentru că era o soluție viabilă pentru ei, să scape de condițiile precare în care trăiesc de atâția ani”, spune asistenta socială care s-a ocupat de cazul familiei Balint.
Femeia povestește în același timp că oferirea unui teren nu este o opțiune în condițiile actuale. „Nouă ni s-a spus că familiei îi va fi oferit un container modular, doar terenul să-l oferim. Ca să aflăm apoi că de fapt containerul nici nu există acum, că se strâng bani pentru el. Păi pentru ce oferim terenul, dacă nu există locuința?”, explică reprezentanta primăriei Șelimbăr.
„Bătrâna mi-a zis, la fel ca și fiul ei, că ei nu ar fi refuzat oferta de a sta la acea biserica, ci că și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu plata facturilor din pensia de 1000 de lei și de faptul că nu mai pot munci. Apoi, oamenii ne-au zis că bătrânii ar fi trebuit să muncească la animale contra dormitului sub acel acoperiș și atunci vin și întreb: cu ce i-a ajutat Primăria? Ce măsură le-a oferit ea, din banii bugetului local? I-a plasat în brațele unei entități de cult care nu are nicio responsabilitate și obligație, să stea o perioada determinată și să muncească la animale, la vârsta lor, având în vedere starea de sănătate a lor? Practic îi ia dintr-un mediu în care au fost exploatați și îi duce în altul, iar asta pe o perioadă determinată?”, spune reprezentanta Asociației Toți pentru Unul .
„M-am oferit și să îi găsesc de lucru băiatului”
Asistenta socială a primăriei spune că a stat de vorbă nu doar cu Maria și Petru, ci și cu fiul lor, care nu lucrează la momentul actual. Ea s-ar fi oferit să îl ajute să își găsească ceva de muncă.
„Mi-a zis că e depresiv și are anxietate și nu poate munci. Eu ce pot să fac? Nu poți să forțezi oamenii să facă ceva, daca nu vor. Eu am avut toată bunăvoința să ajut, m-am implicat atât cât am putut, atât pentru vârstnici cât și pentru fiul lor. Soluția pe care am găsit-o pentru ei era disponibilă acum, nu peste câtva timp când s-ar fi strâns bani pentru container. Au spus de la asociație că nu vrem să le dăm teren. Le dăm. Azi. Dar au container? Nu au. Nu putem să dăm așa un teren, pur și simplu, dacă înțelegerea nu se respectă și din partea lor”, spune femeia.
Epopeea familiei Balint nu se oprește aici, întrucât cei doi trăiesc în continuare în coșmelia improvizată de pe terenul pe care curând se va construi altceva. Asociația continuă să strângă fonduri, deși nu are teren, iar primăria așteaptă ca familia să accepte oferta făcută în colaborare cu Biserica Evanghelică.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: asociația unul pentru toți , familie săracă , Șelimbăr , Sibiu , Turnul Sfatului , Primăria Șelimbăr , stiri sibiu
Vizualizari: 5123
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Max rasinareanul
Acum 13 ore
Proto
Acum 13 ore
Cristian
Acum 14 ore
Dumitru Hulea
Acum 14 ore
Amalia