Joi,
16.09.2021
Partial Noros
Acum
27°C

Ce categorii se vaccinează la Sibiu: Angajații din hoteluri și restaurante - 14%, cadrele didactice – 50%

Ce categorii se vaccinează la Sibiu: Angajații din hoteluri și restaurante - 14%, cadrele didactice – 50%

Peste 140.500 de doze de vaccin administrate în județul Sibiu până în 6 mai. Dintre acestea, peste 86.000 au fost destinate primei doze de vaccin. Potrivit datelor primite de la Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, printre categoriile care au trecut de 50% la capitolul vaccinare sunt cadrele didactice, iar cei care lucrează în domeniul spectacolelor sunt foarte aproape de acest procent. Printre cei afectați, într-o mai mare măsură de pandemie sunt angajații care lucrează în restaurante sau hoteluri. Dintre aceștia, puțin peste 14% s-au vaccinat. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu persoane  din diferite categorii ale celor trei faze de vaccinare pentru a vedea ce i-a motivat în decizia de vaccinare. 

În realizarea acestor procente trebuie ținut cont de faza din care a făcut parte o categorie de persoane, având în vedere că sunt date diferite de începere a vaccinării.

Ultimul raport cu privire la vaccinarea din județul Sibiu, transmis de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu arată că au fost administrate 140.545 de doze. Datele sunt valabile pentru ziua de 6 mai. Dintre acestea, 86.048 au fost pentru sibienii care s-au vaccinat cu prima doză, iar 54.461 au fost pentru administrarea celei de-a doua doze. Dar cine sunt acești oameni care au ales să se vaccineze? Din tabelul transmis de autorități apare că cele mai multe prime doze, 20.239 au fost administrate populației generale, cei care fac parte din categoria a III-a. De asemenea, există categoriile în care se încadrează persoane care lucrează în domenii grav afectate de pandemie sau care au, prin meseria lor contact cu mulți oameni.

Una dintre aceste categorii este cea a casierilor și a celorlalți lucrători din magazinele de retail alimentar. Fac parte din etapa III de vaccinare și s-au administrat până acum, 425 de doze de vaccin, dintre care 361 pentru persoanele care au primit prima doză de vaccin. Potrivit informațiilor primite de la Institutul Teritorial de Muncă Sibiu, în acest domeniu lucrează aproximativ 2.749 de persoane. Până în 6 mai, aproximativ 13,13% dintre casierii și angajații din magazinele alimentare s-au vaccinat.

„Ceea ce vreau să spun este că din momentul în care a început vaccinarea noi ne-am înscris toți angajații care și-au dorit să se vaccineze. Încurajăm vaccinarea în lanțul nostru de magazine pentru că noi considerăm că este o modalitate de a trece mai repede peste această situație extrem de dificilă. Noi în total, în toată țara, avem aproximativ 23.000 de angajați”, spune Gabriel Pâslaru, manager de relații publice magazinele Profi.

Avocați: „prin vaccinare este șansa noastră de a pune capăt acestei pandemii”

Avocații și judecătorii sunt o altă categorie care, prin prisma meseriei lor, intră în contact cu mulți oameni. Aceștia fac parte din etapa II de vaccinare și sunt încadrați în categoria „personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European”.

Din această categorie în județul Sibiu s-au vaccinat cu prima doză 3.070 de persoane și 2.560 au primit și cea de-a doua doză. Am vorbit cu decanul baroului, avocatul Alexandru Suciu, care încurajează vaccinarea.   

„Sigur, eu personal, am o părere bună despre vaccinare și m-am și vaccinat și am încercat să-i și sfătuiesc pe cei care m-au întrebat, dar trebuie să ținem cont de faptul că la noi baroul nu acționează ca un angajator. Atunci noi nu suntem ca societățile comerciale unde angajatorul înscrie avocații pe platformă și îi programează. Fiecare avocat se înscrie personal, dar știu mulți colegi care au ales să se vaccineze. Eu m-am decis să mă vaccinez pentru că suntem în permanență în contact cu oamenii, suntem permanent în sala de judecată unde nu ne putem selecta persoanele cu care intrăm în contact. Nu avem cum să ne izolăm în sala de judecată și consider că prin vaccinare mă protejez și pe mine îi protejez și pe ei. Pe de altă parte, cred că prin vaccinare este șansa noastră de a pune capăt acestei pandemii”, spune av. Alexandru Suciu, decan barou.

Hotelurile și restaurantele, printre domeniile care au avut cel mai mult de suferit în această pandemie

În județul Sibiu sunt aproximativ 4.780 de persoane care lucrează în restaurante sau hoteluri. 688 de persoane din această categorie au primit prima doză de vaccin și 139 au fost vaccinați cu ambele doze. Asta înseamnă un procent de 14,39%. Radu Coica, administrator de restaurante, este de părere că procesul de vaccinare funcționează, dar merge încet și va fi un proces de durată.

„Eu m-am vaccinat din luna martie. O parte dintre angajații mei au dorit să se vaccineze. După ce s-au vaccinat primii, au prins curaj și cei care aveau dubii și s-au vaccinat și ei și sper să o facă și cei care au rămas. Vaccinarea funcționează, dar va dura puțin. Lucrăm într-un domeniu care a fost extrem de tare afectat de această pandemie și ne dorim reîntoarcerea la normal. Deja se vede că a scăzut mult numărul cazurilor și să sperăm că din toamnă nu vor crește iar. Eu, personal, încurajez vaccinarea. Cu atât mai mult cu cât, cu ajutorul ei ne putem relua munca. M-am vaccinat încă din luna martie, cu rapel cu tot și sper să fiu un exemplu pentru angajații mei având în vedere că sunt bine”, Radu Coica, administrator de restaurant și cafenea.  

Pe de altă parte, Mihaela Gruia, administrator la Hotel Parc spune că o sperie mutațiile pe care SARS CoV-2 le suferă și speră ca oamenii să realizeze cât de periculos este acest virus, să se vaccineze și să-l oprească.  

„Pandemia aceasta ne-a făcut mult rău. Din cauza restricțiilor impuse am avut foarte mulți dintre angajați în șomaj și pierderi foarte mari. Vaccinarea este foarte importantă în procesul de oprire al acestei pandemii. Chiar astăzi au venit 23 de angajați de la terasa Arini și am discutat cu ei, i-am încurajat să se vaccineze și să se facă liste cu cei care doresc. Am avut surpriza să constat că aproximativ jumătate dintre ei deja s-au vaccinat. Nu ne dorim decât să scăpăm de acest virus, care, din păcate, vedeți că suferă mutații peste mutații și pare din ce în ce mai greu de oprit. Susțin vaccinarea, cu atât mai mult cu cât văd la angajații noștri cât de greu le este fără serviciu, cu banii doar din șomaj sau să treacă prin boală, pentru că am avut și cazuri de COVID printre ei, mai ales în valul II, atunci în septembrie, octombrie. Din fericire, până acum, au trecut cu bine”, spune Mihaela Gruia, administrator Hotel Parc.

Peste 50% dintre cadrele didactice din Sibiu s-au vaccinat

O categorie care a depășit procentul de 50% în ceea ce privește vaccinarea este cea a cadrelor didactice. Din totalul de 4.697 de dascăli s-au vaccinat 2.373 ceea ce înseamnă un procent de 50,52% din total.

„Eu m-am vaccinat și sunt pentru vaccinare, pentru că abia aștept să ne întoarcem la școală și să fim față în față cu elevii noștri și să ne vedem cât mai sănătoși cu toții. Îi îndemn pe toți cei care sunt în contact cu multe persoane, lucrează în domenii în care au interacționări cu persoane multe să-și facă vaccinul. Noi, cei care ne-am vaccinat suntem o dovadă vie că nu ne-am îmbolnăvit sau au fost cazuri extrem de rare cu forme foarte ușoare”, prof. Monica Munteanu, inspector școlar general, IȘJ Sibiu.

O altă categorie care a avut de suferit în această perioadă este și cea a celor care lucrează în domeniul spectacolelor. Potrivit datelor primite de la ITM, în acest domeniu lucrează 424 de persoane. Până acum, s-au vaccinat cu prima doză 185 de persoane, un procent de 43,63%. În ceea ce privește cultele religioase, în datele ITM apare că sunt aproximativ 1.249 de persoane care lucrează în acest domeniu. Până la acest moment s-au vaccinat 131 de persoane cu prima doză de vaccin, adică un procent de doar 10,48%.

Marinari și diplomați care au ales să se vaccineze

În tabelul celor de la DSP apar și câteva categorii rare pentru orașul nostru. Astfel, aflăm că șase persoane care fac parte din personalul navigant român maritim și fluvial s-au vaccinat cu prima doză, patru persoane care lucrează în domeniul pompelor funebre s-au vaccinat, de asemenea, cu prima doză, patru persoane, membri ai misiunilor diplomatice, o persoană din Administrația Națională de Meteorologie. Nu în ultimul rând, Sibiul are și 19 persoane lipsite de libertate care au decis să se vaccineze. Și aceste persoane au primit prima doză de vaccin.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Gigi contra

Acum 4 luni

Iar le stie dna Munteanu pe toate! Ca au facut forme usoare! Si monitorizarea formelor de covid este in fisa postului dumneaei?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 4 luni

DSP Sibiu arată că au fost administrate 140.545 de doze. 86.048 prima doză, iar 54.461 a 2-a. Putina matematica: 54000x2(ca au făcut doua doze)+86000(o doza)=194000 deci DSP Sibiu minte...dar la Sibiu totul e posibil...poate voi ziariștii ar trebui sa puneți mai multe întrebări
Raspunde

Vaccinarea și matematica

Acum 4 luni

@Andrei Citește cu atenție și gândește înainte să scrii. Așa cum scrie și în articol, cifrele respective se referă DOAR LA DATA DE 6 MAI. În acea dată, din cele 140.545 doze, cele 86.048 au fost pentru persoane care-și făceau prima doză, iar cele 54.461 erau pentru persoane care-și făceau a doua doză. Ei și-au făcut prima doză CU 3 SĂPTĂMÂNI ÎNAINTE, deci alte 54.461 au fost înregistrate în altă zi, nu trebuie adunate tot pe ziua asta. Un pic de logică!
Raspunde

Kokos

Acum 4 luni

Gresit : 54.000*2 doze +(86.000-54.000) = 140.000 doze . Nu sunt 86.000 persoane cu o doza si alte 54.000 persoane cu 2 doze , cele 54.000 sunt incluse in cele 86.000. DSP nu minte !
Raspunde

Ricky

Acum 4 luni

Draga Raluca, hai sa folosim expresia de un procent si cea de intr-un procentaj in contextul potrivit. Un procent e 1% nu are cum sa fie 10%. Cat despre faptul ca sunt multi sau putini, iti garantez ca in Sibiu s-au vaccinat un procentaj de doar 0% operatori telegraf si doar 0% dactilografe. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus