Vineri,
18.06.2021
Parțial Noros
Acum
25°C

Varianta indiană a virusului SARS CoV-2 e de nestăpânit. "Va fi o problemă la nivel global"

Varianta indiană a virusului SARS CoV-2 e de nestăpânit.

Varianta de coronavirus descoperită în India este mai contagioasă şi are caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei în India, a avertizat sâmbătă responsabila ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

India a înregistrat sâmbătă, pentru prima dată, un bilanţ de 4.000 de decese din cauza COVID-19 în 24 de ore şi peste 400.000 de noi contaminări, însă experţii estimează că datele oficiale sunt cu mult subevaluate.

Soumya Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, a declarat că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această ţară. Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de înfrânge protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi, a precizat cercetătoarea, scrie Digi24.ro.

Varianta B.1.617 "prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale", a explicat ea.

Doar vaccinarea nu este de ajuns

Însă această variantă nu poate fi considerată singura responsabilă pentru creşterea spectaculoasă a cazurilor în India, care pare să fi lăsat garda jos prea devreme, permiţând "adunări masive de persoane", a mai spus ea.

India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori. "Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%" de populaţie imunizată, potrivit cercetătoarei. În viitorul apropiat, India va trebui să se bazeze pe măsurile sociale şi sanitare deja testate şi aprobate pentru a stopa epidemia, a avertizat aceasta. Amploarea epidemiei în India creşte riscul apariţiei unor noi variante încă şi mai periculoase. "Cu cât virusul se multiplică, se răspândeşte şi se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutaţii, de a se adapta" creşte, a subliniat cercetătoarea. "Va fi o problemă la nivel global", a subliniat Soumya Swaminathan.

Vizualizari: 1699

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus