Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Restricţia privind participarea la pelerinaje religioase a fost eliminată

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Restricţia privind participarea la pelerinaje religioase a fost eliminată

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai şi a eliminat restricţia privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă, a anunţat, luni, şeful DSU, Raed Arafat.

"Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de şedinţa de guvern, pentru aprobarea hotărârii de prelungire a stării de alertă începând cu data de 13 mai 2021, pe o durată de 30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2,00 - 5,00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte", a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful DSU a adăugat că vor putea fi permise competiţii sportive cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii".

"Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore. Asta era propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În timpul şedinţei de guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, şi testul antigen, nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui rezultat certificat, adică testul antigen efectuat de cineva autorizat care să emită un certificat de rezultat negativ. Bineînţeles, aici, condiţiile se stabilesc prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii", a explicat Arafat.

Acesta a precizat că Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, doar ca evenimente test sau pilot.

"Totodată, organizarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte să se poată desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii. Iar regulile privind testele PCR, antigen şi persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile, rămân valabile similiar cu cele pentru activităţile sportive", a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSU a subliniat că până la data de 1 iunie vor mai exista evaluări ale comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate pentru măsurile care urmează să se implementeze începând cu această dată sau ulterior. 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Cocosila

Acum 2 ani

Un guvern de idioti, peste o tara de sclaveti. Prosti au mai fost si prosti sunt inca si-or fi cat neamul romanesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus