Cresc copaci prin acoperișul moștenirii lăsată Sibiului de Maria Tereza. Primăria spune că n-are bani de reparații, dar caută soluții

La sfârșitul anului 2018, primăria municipiului Sibiu făcea primele demersuri pentru reabilitarea unuia din cele mai degradate imobile-monument istoric din proprietatea Sibiului: ansamblul Orfelinatului Terezian de pe strada Gladiolelor, finalizat în 1767 de Împărăteasa Maria Tereza. Clădirea este declarată monument istoric de importanță națională.

Trei ani mai târziu municipalitatea încă lucrează la documentații și caută surse de finanțare, starea fizică a monumentului degradându-se vizibil.

Iată cum arăta clădirea în urmă cu mai bine de un an:

Iată cum arată imobilul în prezent:

”Primăria Sibiu a inițiat un proiect de reabilitare a acestei clădiri. Prima etapă este cea de întocmire a studiului de fezabilitate, pentru care au fost alocați 120.000 de lei și lansată o procedură de achiziție publică. “Beneficiarul urmărește restaurarea monumentului istoric, schimbarea funcțiunii acestuia, respectiv modificarea sălilor de clasă, depozitelor, birourilor, spațiilor existente, de asemenea natură încât întregul imobil (sublinierea Primăriei – n.r.) să capete funcțiuni pretabile desfășurării de activități culturale.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Turnul Sfatului (@turnulsfatului)

Monumentul poate avea configurate spații destinate activităților culturale auxiliare (precum cafenea, magazin de suveniruri etc.), care să nu ocupe mai mult de 20% din capacitatea actuală a monumentului“, se arată în caietul de sarcini al procedurii de atribuire a contractului pentru întocmirea SF-ului necesar. Spațiile ar urma să poată fi folosite pentru diferite proiecții, expoziții, spectacole sau dezbateri culturale.

 

Fondurile necesare lucrărilor de proiectare și execuție propriu-zisă a reabilitării ansamblului Orfelinatul Terezian și transformării acestuia în spațiu cultural ar urma atrase din cele alocate de Uniunea Europeană în cadrul programului Ro-Cultura, pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. În afară de Ro-Cultura, reprezentanții Primăriei Sibiu iau în calcul și depunerea unor solicitări în cadrul altor linii de finanțare nerambursabilă. Studiul de fezabilitate necesar este solicitat a fi întocmit în termen de 45 de zile de la semnarea contractului cu ofertantul declarat câștigător. Alte 15 zile sunt alocate obținerii avizelor și acordurilor necesare acestui proiect”, scria Turnul Sfatului în primele zile ale anului 2019.

Eforturile anunțate atunci nu s-au concretizat, dovadă fiind faptul că starea clădirii s-a agravat. Proiectul este unul de amploare și în 2021 municipalitatea anunță că lucrează la noi documentații însă, date fiind procedurile birocratice, sunt foarte mici șansele ca în viitorul apropiat să vedem intervenții concrete.

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu un punct de vedere pe această temă, pe care îl redăm în totalitate:

”Clădirea situată pe str. Gladiolelor nr. 4 este un imobil istoric, iar Primăria Sibiu va efectua demersurile pentru consolidarea și reabilitarea acesteia, în vederea amenajării ei ca spațiu educațional.

În prezent sunt în curs de contractare și elaborare documentațiile tehnico-economice aferente lucrărilor de consolidare și reabilitare a clădirii.

Având în vedere valoarea estimată ridicată a proiectului, precum și lipsa fondurilor proprii disponibile din bugetul local, vom depune spre finanțare europeană acest proiect, însă la momentul prezent, ghidurile și criteriile de finanțare nu au fost încă elaborate și publicate. Menționăm faptul că documentațiile tehnico-economice aferente lucrărilor de consolidare și reabilitare a clădirii sunt necesare și pentru depunerea proiectului în vederea obținerii finanțării nerambursabile.

Pentru acest proiect, Primăria Sibiu a întreprins și anterior demersuri pentru accesarea de fonduri nerambursabile prin programul RO-Cultura, însă valoarea estimată a proiectului era mult mai mare decât sumele finanțabile.

Precizăm că această clădire nu mai este utilizată ca unitate de învățământ de peste 3 ani, fațada clădirii fiind pusă în siguranță, până la inițierea lucrărilor de reabilitare”, explică reprezentanții Primăriei Sibiu.

Mirela Hanea, directoarea Colegiului Tehnic Independența – instituție de învățământ a cărei plăcuță tronează deasupra unei porți, spune că problemele imobilului sunt unele profunde și includ prăbușirea unui plafon.

”Noi în clădirea respectivă nu mai facem cursuri de mult timp. Nu știu să vă spun detalii despre planurile întreprinse în prezent pentru reabilitarea ei, pot doar să vă spun că au fost eforturi în trecut care nu s-au concretizat. Clădirea este în parte a noastră, în parte a Colegiului de Industrie Alimentară, mai mult de jumătate aparține de ei și acolo a căzut un plafon care ar antrena și o parte din clădirea care ține de noi. Cu siguranță clădirea trebuie consolidată, problemele nu sunt doar de suprafață”, a spus Mirela Hanea.

Vizualizari: 10454

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Nonick

Acum 1 lună

Cum vine asta, au excedent bugetar imens dar nu au bani?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fănică Rusănescu

Acum 1 lună

Multumim dar nu avem nevoie de astfel de cladiri in Sibiu care este in Romania si apartine noua romanilor! Vremurile in care poporul nostru era asuprit de straini au trecut! Austro ungarii sa isi ia cladirile si sa plece cu ele! Noi avem cladirile noastre falnice si construite cu suflet romanesc! Ce e romanesc nu piere in veci! Ce e strain cade bucata cu bucata!
Raspunde

Jethro

Acum 1 lună

In fiecare an excedent bugetar si primaria nu are bani! Asa frumusețe arhitecturala se distruge iar primăria pune filtre de aer pe stalpi, bancute cu fotovoltaice si alte aberatii. Pentru alea se gasesc bani? Dar de fonduri europene ati auzit? Alo babacijnilor de la primarie.
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Vb ca nu are bani ,aceasi primarie care are an de an ,un excedent baban?hmmmmm...povesti de adormit alegatorii
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

Ce legile lui Murphy. Legile lui Fodor sunt si mai tari: sa termini anul cu bani necheltuiti si sa spui ca nu ai bani :D Votati fdgr, ca sa doarma obositii pe banii sibienilor si sa le spuna ca nu au bani de cheltuit. Nu, mai bine, mutati Sibiul la rangul de comuna? Macar stim o treaba, sa nu ne mai comparam cu orasele din Transilvania...

Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Cum ma sa nu aiba primaria bani? dar bani pentru banci smart avem? Incredibil! Cata incompetenta!!! Cea mai dezastroasa conducere post-decembrista!
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 lună

nu sunt bani.....ptr alte proiecte aiurite sunt. nici ptr podul de piatra nu cred ca sunt bani. poate se asteapta prabusirea lor. daca era in zona centrala se gaseau bani....bine ca facem pista de bicicleta pe langa Cibin de 10 milioane, sunt curios cat de circulata va fi. :) se putea face ca la Sopa, nu trebuia neaparat asfalt pe acolo, si era si eco friendly si muulllt mai ieftin
Raspunde

S

Acum 1 lună

Reabilitare ? O poveste de adormit copiii. O poveste in spatele careia sigur se afla un investitor imobiliar sustinut de autoritati si care abia asteapta sa se prabuseasca aceste cladiri ca sa se eliberee terenul... Cam asa se intampla inSibiu de multi ani, cu complicitatea Primariei.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Rușinos ; la fel in cazul palatului Mitropoliei din bd Victoriei .
Raspunde

Magna Horreum

Acum 1 lună

Praful sa se aleaga de amintirea mariei tereza ( cu "m") si de tot ce a ramas de la ea. Iar daca va intrebati de ce, cauti pe google numele japitei asociat cu "bukow".
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

E crima impotriva sibienilor sa se pomeneasca despre asupritorii austrieci,saxoni,etc.. Acum mare si tare e un saxon,promarita tot din neamul ala iar orasul e praf. Dar suntem mandri. m.tereza ne-a facut natia si istoria praf,a ras bisericile iar baronica ala care ii dedicam si o statuie a inabusit rascoala romanilor omorand cu bestialitate rudimentara pe conducatori.. Dar suntem tare mandri. E caz de studiat,parol.. E vreo problema in oras?Nu mai mere mereu panglica aia cu oletenii,miticii,martienii.. Noi suntem de vina,hai sa fim corecti cu noi insine,macar..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus