Luni,
20.09.2021
Parțial Noros
Acum
12°C

Mai mult de șapte sibieni, în medie, muscați zilnic de căpușe. Numărul este în creștere

Mai mult de șapte sibieni, în medie, muscați zilnic de căpușe. Numărul este în creștere

Potrivit reprezentanților Direcțieie de Sănătate Publică Sibiu, 51 de sibieni au fost înțepați de căpușe în ultima săptămână de raportare. Georgeta Marga, Șefa Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile Sibiu atrage atenția că numărul înțepăturilor a fost în creștere în ultimele săptămâni și își păstrează tendința.

În săptămâna 18 numărul persoanelor care s-au prezentat la spital pentru înțepături de căpușe (51) a continuat să crească, menținând tendința de creștere din ultimele 3 săptămâni, transmit reprezentanții DSP Sibiu. Potrivit raportului, opt sibieni s-au prezentat cu înțepătură de căpușă la Spitalul de Clinic Județean de Urgență Sibiu, 13 la Spitalul Militar, 11 la spitalul din Mediaș și cinci la cel din Cisnădie. De aemenea, au fost raportate și 14 înțepături de căpușe la copii, aceștia prezentându-se la Spitalul Clinic de Pediatrie.

O dată cu venirea sezonului cald, autoritățile se așteaptă ca numărul celor înțepați să crească. În acest sens, reprezentanții DSP, atrag atenția autorităților locale să identifice măsurile cunoscute de limitare a căpușelor, iar sibienilor să țină cont de o serie de sfaturi atunci când ies în natură.

„Având în vedere încălzirea vremii, ne așteptăm în continuare ca numărul prezentărilor la spital de acest tip să se mențină crescut. Reamintim autorităților cu responsabilități în controlul populației de căpușe să intensifice aplicarea măsurilor cunoscute, care să descurajeze prezență căpușelor în locurile publice (parcuri, cimitire, locuri de joacă, locuri de picnic) și incurăjam cetățenii să aplice aceste măsuri în spațiul verde de recreere din perimetrul locuinței. De asemenea, recomandăm evitarea expunerii în zone intens populate de căpușe, respectiv echiparea adecvată (cu îmbrăcăminte și repelenți) dacă expunerea nu poate fi evitată. Nu sunt de neglijat nici controlul corporal la întoarcerea acasă și mai ales extragerea cât mai precoce a capușelor atașate, de către persoane instruite, de preferat în spital”, spune Dr. Georgeta Marga, Medic Șef Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile Sibiu.

 Situaţia prezentărilor pentru înţepături de căpuşe în 2021 defalcat pe unităţi sanitare (Perioada: 22 martie – 09 mai)

Unitatea sanitara

S 12

S 13

S 14

S 15

S 16

S 17

S

18

SPITAL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA SIBIU

0

2

0

2

1

1

8

SPITAL CLINIC DE PEDIATRIE SIBIU

0

4

0

0

7

12

14

SPITAL MILITAR SIBIU

1

0

3

3

6

14

13

SPITAL MUNICIPAL MEDIAS

0

0

3

0

2

0

11

SPITAL ORASENESC AGNITA

0

0

0

0

0

0

0

SPITAL ORASENESC CISNADIE

2

0

0

0

0

0

5

TOTAL

3

6

6

5

16

27

51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Mickey Dutza

Acum 4 luni

Capusele sint aduse de ciinii vagabonzi si de oi. Ar trebui stirpiti ciinii vagabonzi si nu ar trebui permisa pasunarea oilor intre blocuri, cum se intimpla in Cartierul Arhitectilor cu oile ciobanilor de pe str. Ostirii din Sibiu. Tot ei arunca pe cimp si oase si blanuri de oi. Dar cine ii vede? Cine sa-i deranjeze? Cei la care ajunge brinza si carnea? Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n ciinii vagabonzi sin capuse, e-n gunoaiele Ralucai Turcan si e-n primarie... Acolo-s alte capuse, cu Fodor!
Raspunde

Marcel

Acum 4 luni

Ai dreptate Mickey! Ar trebui să le scoatem pe paparudele de Țurcan, Câmpean și Fodor pe pajiștile din jurul orașului să miroasă și ele urmele oilor și vacilor. Niște oi și vaci sunt ele și incompetenții lor și partid pe care i-au numit da aibă grijă de sănătatea noastră! Niște nesimțite care dau din gură și nu fac nimic. Ba da! Fac reclamă la operații estetice, la incultură, la modul cum sa faci afaceri in familie și cum să iei mită și să ieși basma curată. Bravo Țurcan! Bravo Câmpean!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus