Joi,
22.02.2024
Ceata
Acum
-2°C

Sibiancă obligată să plătească despăgubiri de 25.000 de lei după ce băiatul său, diagnosticat cu ADHD, a rănit o fetiță cu foarfeca

Sibiancă obligată să plătească despăgubiri de 25.000 de lei după ce băiatul său, diagnosticat cu ADHD, a rănit o fetiță cu foarfeca

În urmă cu aproximativ patru ani, la o școală din Mediaș, o fetiță de 9 ani, elevă în clasa pregătitoare, a fost atacată cu o foarfecă de un coleg diagnosticat cu ADHD, o tulburare de comportament. Două instanțe din județul Sibiu au dat câștig de cauză familiei fetiței rănite, iar mama elevului cu ADHD și învățătoarea au fost găsite direct responsabile de incident și obligate la plata a 25.000 de lei despăgubiri. Decizia judecătorilor nu este însă definitivă, relatează liberatea.ro. 

Întâmplarea s-a petrecut în toamna anului 2017, la finalul orei de abilități practice, în timp ce învățătoarea îi ajuta pe copii să își strângă materialele de pe bănci. Fetița a fost tăiată pe obraz cu foarfeca, iar rana acesteia a necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale care să diminueze cicatricile. De asemenea, fetița a avut nevoie de consiliere psihologică pentru a depăși situația.

După cele întâmplate, părinții elevei s-au adresat instanței de judecată, au solicitat tragerea la răspundere a mamei băiatului și a școlii și, de asemenea plata serviciilor medicale și daune morale în valoare de 25.000 de lei.

Instanța nu a dorit să asculte opinia specialistului

Martorii audiați în timpul procesului au declarat că elevul care și-a atacat colega avea probleme de comportament, pe fondul unor carențe în educație. Mama, în schimb, a invocat că fiul ei este bolnav și nu poate fi răspunzător din punct de vedere legal. Ea a prezentat și documente care atestă că băiatul este diagnosticat cu ADHD (Attention Deficit/Hiperactivity Disorder, în engleză, n.red.), o tulburare de comportament, manifestată prin hiperactivitate și deficit de atenție.

Judecătorii au considerat că modul în care elevul  fost educat și crescut influențează comportamentul acestuia, care nu poate fi pus pe seama altor factori, cum ar fi boala de care suferă băiatul.

Judecătoria Mediaș și Tribunalul Sibiu au apreciat că mama elevului și învățătoarea sunt răspunzătoare de prejudiciul creat elevei rănite. Astfel, în sarcina mamei s-a reținut 80% vinovăție, în timp ce cadrului didactic – 20%. „Atâta vreme cât copiii sunt lăsați de părinți în grija profesorului, în timpul cursurilor școlare, acesta din urmă trebuie să depună toate diligențele pentru a-i proteja de eventuale vătămări”, au motivat judecătorii.

Instanța le-a obligat pe cele două femei să achite familiei elevei suma de 25.000 de lei cu titlul de daune morale. Sentința Judecătoriei Mediaș, menținută de tribunal, a fost contestată atât de mama elevului, cât și de învățătoare. O decizie definitivă în acest caz va fi pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, unde dosarul a fost înaintat pentru judecarea ultimei căi de atac.

Citește întreaga știre pe www.libertatea.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Munteanu

Acum 2 ani

Pentru egalitate de sanse, copiii cu dizabilitati (indiferent de care) au dreptul sa invete in orice scoala...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus