Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
7°C

Mica eliberare. Restaurante la jumătate de capacitate, stadioane deschise spectatorilor și liber la concerte, în anumite condiții

Mica eliberare. Restaurante la jumătate de capacitate, stadioane deschise spectatorilor și liber la concerte, în anumite condiții

Restaurantele și cafenelele vor funcționa la capacitate de 50% până la ora 24, indiferent de cât va scădea rata de incidență în următoarele săptămâni. Se poate ajunge la un grad de ocupare de 70% din capacitate în cazul în care toți clienții sunt vaccinați sau testați. În plus, stadioanele sunt deschise publicului la o capacitate de 25% pentru persoanele vaccinate sau care au un test negativ, iar concertele se pot organiza dacă sunt mai puțin de 500 de spectatori, dacă sunt vaccinați sau testați negativ și dacă există suficient spațiu.

Instituția Prefectului a emis în 15 mai Hotărârea nr. 47 prin care s-au aprbat noile măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID 19. Conform deciziei, se menține obligativitatea purtării măștii de protecție doar în ”piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”. În toate localitățile unde incidența cumulată este mai mică sau egală cu 4 la mia de locuitori în ultimele 14 zile este permisă circulația persoanelor și după ora 22,00.

Restaurantele

Restaurantele și terasele pot funcționa, atât în interior, cât și în exterior, în intervalul orar 5 - 24,00 la o capacitate de până la 50% în situația în care rata incidenței se menține sub 3 la mia de locuitori. Se poate ajunge însă și până la 70%, ”dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, se arată în decizie. Aceleași măsuri sunt prevăzute și în cazul restaurantelor și barurilor care funcționează în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare.

Spectacole și concerte

Desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor și festivalurilor publice și private sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. ”Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, scrie în Hotărâre.

Liber și în stadioane

Competițiile sportive pot fi urmărite de spectatori numai în situația spațiilor deschise și numai cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. ”Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu maivechi de 24 de ore”, scrie în Hotărâre. Problema este că activitatea sportivă, în special cea fotbalistică, tocmai se încheie astăzi. AFC Hermannstadt, care oricum juca la Mediaș, va disputa astăzi ultimul meci din campionat, ”acasă”, la Cluj, în compania echipei FC Argeș. Toturși, în situația în care va termina pe un loc în urma căruia va disputa meciuri de baraj pentru menținerea în prima ligă, disputa de acasă se va putea juca în fața spectatorilor. În aceeași situație se află și echipele de fotbal Viitorul Șelimbăr și Măgura Cisnădie care vor disputa două meciuri în urma cărora se va decide cine va promova în a doua ligă de fotbal a țării.

Sălile de fitness pot fi și ele deschise la o capacitate de 50% cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. La fel ca în cazul restaurantelor, este permisă intrarea cu până la 70% din capacitate în situația în care participanții la activitățile sportive sunt vaccinați sau cu test negativ valabil.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus