Marţi,
24.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Ce declarații de avere au polițiștii sibieni reținuți pentru mită. Sume însemnate din pariuri

Ce declarații de avere au polițiștii sibieni reținuți pentru mită. Sume însemnate din pariuri

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunțat joi dimineață că 13 dintre cei 25 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu cercetați pentru fapte de corupție au fost reținuți, în urma audierilor. Alți doi, care ar fi trebuit reținuți, sunt internați în spital. Turnul Sfatului a consultat declarațiile de avere ale celor mai mulți dintre ei, conform legii declarațiile de avere și cele de interese fiind publice și postate pe site-ul Inspectoratului.

Doi dintre polițiștii reținuți, C. F. și P. D., și-au trecut în declarațiile de interese că sunt membri ai clubului sportiv Dinamo Sibiu. Acest detaliu este interesant în condițiile în care procurorii au arătat că polițiștii acuzați au ”solicitat anumite sume de bani care, sub forma unor contracte de sponsorizare, erau redirecționate către echipa de fotbal a IPJ Sibiu”.

Pasiunea pentru fotbal și sport a unora dintre polițiștii reținuți reiese din sumele încasate din pariuri sportive. În declarațiile de avere apar trecute la secțiunea ”Venituri din premii și jocuri de noroc” sume precum 7.686 de lei de la Superbet la O. H. V., sau 10.000 de lei de la Betano la R. R. F..

Unii dintre polițiștii reținuți impresionează în declarațiile de avere și prin parcul auto deținut. Spre exemplu A. N., agent IV la I.P.J. Sibiu, a trecut în cea mai recentă declarație de avere că are patru mașini, plus o remorcă. Este vorba de mașini precum Hyundai, Suzuki și Volksvagen, plus o autoutilitară Vauxhall. Același agent de Poliție are două terenuri în intravilanul comunei Șelimbăr, care însumează peste 1400 de metri pătrați și o casă, tot în Șelimbăr, cu o suprafață declarată de 290 metri pătrați. Trebuie menționat aici și un credit de 190.000 de lei, scadent în 2046.

Un alt polițist dintre cei reținuți de Parchet pentru luare de mită, agent IV în cadrul IPJ Sibiu, C. S. O., a trecut în declarația de avere trei apartamente și un teren de aproape o mie de metri pătrați deținut în Șura Mare. Cele trei apartamente se află toate în cartierul Turnișor și au suprafețe cuprinse între 30 și 40 de metri pătrați, două fiind dobândite prin contract de vânzare-cumpărare și unul printr-o donație. De asemenea, agentul are și două mașini, marca Citroen și Chevrolet. Și aici trebuie menționat un credit de puțin peste 110.000 lei, scadent în 2047.

Un alt polițist reținut de procurori, M. P., a trecut în declarația de avere o listă lungă de proprietăți imobiliare. Agent III în cadrul I. P. J. Sibiu, acesta a menționat în declarație două terenuri în intravilanul comunei Șelimbăr și un teren agricol în Cisnădie. De asemenea, el are trei case de locuit și un spațiu de producție. Două case se află în Sibiu și totalizează 175 de metri pătrați, iar a treia se află în Șelimbăr și are 125 de metri pătrați. Tot în Șelimbăr se află și spațiul de producție, acesta fiind construit în 2019. Interesant este faptul agentul de poliție a vândut în 2019 o casă estimată la 54.000 de euro și a schimbat o altă casă, în 2018, estimată la 50.000 de euro. Nu în ultimul rând, el are și două credite, unul de 20.000 de euro și unul de 33.000 de lei. La toate cele menționate mai sus se adaugă un autoturism marca BMW și unul marca Peugeot.

Nu toți polițiștii din acest dosar de corupție au însă declarații de avere impresionante. Unii dintre ei, V. A., agent III la I. P. J. Sibiu, are doar un apartament de 34 de metri pătrați în Sibiu, fără datorii, mașini sau sume în conturi. Un altul, O. H. V., agent III în cadrul I. P. J. Sibiu, are un apartament de 70 metri pătrați în Sibiu și un autoturism Audi din 2010.

Reamintim că în sarcina celor 25 de suspecți, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a reținut un număr de aproape 170 de infracțiuni, 118 infracțiuni de luare de mită și 54 de infracțiuni de abuz în serviciu. În acest sens au fost efectuate ieri 17 percheziții și s-au emis 33 de mandate de aducere.

„La baza dosarului a stat un denunț și implicit un proces verbal de sesizare din oficiu, în care s-a reținut existența unor indicii cu privire la faptul că mai mulți agenți de poliție din cadrul Biroului Rutier Drumuri Naționale și Europene nu își îndeplinesc sau își îndeplinesc defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că nu constată anumite contravenții și în schimbul acestora primesc anumite beneficii, respectiv solicită anumite sume de bani care, sub forma unor contracte de sponsorizare sunt redirecționate către echipa de fotbal a IPJ Sibiu”, a explicat miercuri Ion Veștemean, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Mai multe detalii despre modul de operare al polițiștilor sibieni puteți citi aici.

Procurorii precizează că efectuarea în continuare a urmării penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.       

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 9166

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Gigi

Acum 4 ani

Ce sa faca si ei, trebuie sa agoniseasca ceva avere pana ies la pensie la 45 de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus