Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Preşedintele CJAS consideră că e nevoie de mai mulţi bani pentru decontarea analizelor şi îngrijirii la domiciliu

Preşedintele CJAS consideră că e nevoie de mai mulţi bani pentru decontarea analizelor şi îngrijirii la domiciliu

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu, Vasile Spinean, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o finanţare mai mare pentru decontarea investigaţiilor paraclinice şi a asigurării asistenţei medicale la domiciliu pentru bolnavi.

"Niciodată banii din sănătate nu vor ajunge să soluţioneze de îndată toate nevoile pacienţilor. (...) Eu ieri mi-am făcut un set de analize. (...) În zona paraclinică, investigaţii de laborator, radiologie şi imagistică medicală, întotdeauna o alocare suplimentară faţă de ce este astăzi, ar fi benefică. Şi în opinia mea, din punct de vedere al politicii de sănătate publică, adoptată cu privire la investigaţiile paraclinice, e încă loc de îmbunătăţire", a apreciat preşedintele CJAS Sibiu, Vasile Spinean.

Şi bolnavii care au nevoie acasă de îngrijire medicală, spre exemplu să fie pansaţi după o operaţie chirurgicală, administrarea unei perfuzii, au la dispoziţie mult mai puţine firme care asigură aceste servicii decontate de CJAS faţă de anii precedenţi, din cauza banilor insuficienţi alocaţi pentru aceste prestaţii medicale.

"Dacă este să mai fac un comentariu despre un domeniu de servicii de sănătate, care după părerea mea este subapreciat, este vorba despre îngrijirea la domiciliu. Şi dacă în 2017 aveam zece contracte de îngrijiri la domiciliu, în anul 2020 am mai avut doar trei cu trei prestatori. A scăzut cu siguranţă (numărul beneficiarilor n.r.), pentru că prestatorii neavând posibilitatea să acopere integral judeţul, cu acest gen de nevoi de servicii, sunt beneficiari de la marginea judeţului, care nu sunt interesanţi pentru acei prestatori să meargă până la ei. Cheltuielile raportate la decontare sunt prea mari şi atunci furnizorii preferă să se orienteze către pacienţii, asiguraţii care sunt în municipiul de reşedinţă", a explicat preşedintele CJAS Sibiu, Vasile Spinean.

Potrivit sursei citate, în 2017 în judeţul Sibiu, 695 pacienţi au beneficiat acasă, de servicii medicale decontate de CJAS, iar în 2020, doar 328 bolnavi.

"Este o scădere foarte mare a numărului de furnizori. Deci, faptul că furnizorii s-au retras din contract, asta înseamnă clar că, pentru ei, sumele la nivelul de decontare nu sunt confortabile, deci nu sunt acoperitoare", a concluzionat Vasile Spinean.

Preşedintele CJAS Sibiu spune că statul decontează 60 de lei, zilnic, pentru asigurarea la domiciliul pacientului a patru astfel de proceduri de îngrijiri.

(Agerpres)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Sibian

Acum 1 an

Probabil ca nu a trebuit sa plateasca analizele asa cum fac multi sibieni, care chiar daca platesc asigurarile de sanatate , primesc clasicul raspuns ,, nu mai sunt fonduri" sau te piti programa peste o luna cand rezultatul analizelor iti trebuie cat mai repede, nu peste o luna.
Raspunde

Un Dac Liber

Acum 1 an

"Niciodată banii din sănătate nu vor ajunge să soluţioneze de îndată toate nevoile pacienţilor" - fals! Angajati oameni competenti (in special in conducere) si nu mai bagati mana pana la cot in fondurile publice destinate sanatatii. Va e imposibil, nu-i asa?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus