Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Autoritățile și personalitățile sibiene vor transmite mesaje antifumat, timp de o săptămână

Autoritățile și personalitățile sibiene vor transmite mesaje antifumat, timp de o săptămână

Cu ocazia Zilei Internaționale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează Săptămâna Antifumat, care va reuni o serie de acțiuni menite să atragă atenția populației cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.

„Sănătatea plămânilor populației este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unități sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, știu că foarte multe boli sunt o consecință directă a fumatului. Prin organizarea Săptămânii Antifumat dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la consecințele nocive pe care consumul de tutun le produce la nivelul sănătății. În acest sens, am invitat să se alăture demersului nostru personalități și autorități sibiene, care să transmită mesaje antifumat, pentru a conștientiza cetățenii asupra consecințelor devastatoare pe care le presupune practicarea acestui obicei nesănătos ”, spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 - 31 Mai, medici, reprezentanți ai autorităților și personalități sibiene vor transmite mesaje antifumat prin intermediul mass-media, pe website-ul (www.spital-tbc.ro) și  pe pagina de facebook a spitalului (fb Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu). Totodată, acestea vor fi afișate în sălile de așteptare din cadrul ambulatoriului și laboratoarelor unității noastre sanitare.

Dan Barna, Emil Hurezeanu, Raluca Turcan, ÎPS Laurențiu Streza, Cristian Roman, Daniela Cîmpean, Astrid Fodor, Constantin Chiriac, Ghiță Bârsan, Silvia Macrea, Ciprian Ștefan, Vasile Spinean sau Dumitru Budrala sunt doar câțiva dintre cei care s-au implicat în campania antifumat și vor transmite mesaje pe parcursul săptămânii viitoare.

Tot în cadrul Săptămânii Antifumat va fi transmisă de către conducerea medicală a spitalului și o Scrisoare deschisă către medicii din județul Sibiu, prin intermediul Colegiului Medicilor, apelul fiind de a-și determina pacienții să renunțe la consumul de tutun. Dovezile științifice indică faptul că sfaturile venite din partea unui medic sporesc semnificativ rata de abstinență la fumat.

„Potrivit studiilor, sfaturile clare și concise privind renunțarea la fumat, oferite de un furnizor de servicii medicale, duc la o creștere considerabilă a ratelor de abstinență de la fumat, pe termen lung. O consiliere minimală, concisă, are un impact substanțial asupra sănătății publice, datorită numărului mare de fumători care consultă un clinician în fiecare an. Ne vom adresa așadar atât medicilor de familie, cât și medicilor specialiști și asistentelor medicale”, declară Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și coordonatorul Programului de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, pentru județul Sibiu.

Campania antifumat este cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în pandemia COVID-19, iar studiile efectuate până în prezent sugerează că fumatorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacientii spitalizați necesitând internarea în secția ATI și ventilație mecanică, iar evoluția bolii poate duce în final la deces.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în prezent există 1,3 miliarde de fumători adulți. Conform ultimelor date, la nivel global, 8 milioane de decese pe an sunt cauzate de fumat, iar alte aproape 1 milion de persoane expuse la tutun, care fumează pasiv, mor anual. Prevalenţa consumului de tutun în regiunea europeană a OMS (29% pentru populaţia ≥15 ani), este cea mai mare, comparativ cu restul regiunilor, indicatorul fiind mai ridicat în cazul sexului masculin.

Conform Studiului Global privind Tutunul la Adulți (GATS) 2018, în România, 30,0% (5,5 milioane) dintre adulți se declară fumători curenți de țigări (39,5% dintre bărbați și 21,2% dintre femei).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus