Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

6.133 de lei pe lună, barul și terasa de la Lacul lui Binder. Primăria propune chiriile minime pentru afacerile din viitorul complex de agrement

6.133 de lei pe lună, barul și terasa de la Lacul lui Binder. Primăria propune chiriile minime pentru afacerile din viitorul complex de agrement

Chiar dacă sunt reduse șansele pentru deschiderea Lacului lui Binder sub formă de zonă de agrement în cursul acestui an, Primăria cere consilierilor locali acordul pentru închirierea spațiilor în care pot fi deschise un magazin, un bar cu terasă sau amplasate automate cu gustări sau băuturi. Pe lângă prețurile propuse, funcționarii Primăriei propun să fie avantajați acei ofertanți care declară pe proprie răspundere că vor respecta mediul.

Executivul local propune consilierilor locali aprobarea chiriei minime și a metodologiei prin care să închirieze mai multe spații cu potențial comercial din zona Lacului lui Binder. Acea zonă unde din 2019 ar fi trebuit finalizate lucrările de amenajare a unei plaje artificiale, cu spații pentru înot și jocuri pe apă, dar și a unor instalații pentru diferite sporturi pentru apă.

Alături de aceste viitoare amenajări, reprezentanții Primăriei Sibiu au cerut amplasarea mai multor structuri modulare, pe care acum urmează să le închirieze cu diferite destinații.

În zona pavilionului multifuncțional, de unde vor putea fi închiriate eventualele echipamente pentru schi pe apă și wakeboarding, la parter va fi amenajat un spațiu căruia funcționarii Primăriei i-au dat destinația de ”magazin articole sportive și suveniruri”. Are o suprafață de 26,63 mp, iar chiria minimă propusă este de 1.500,07 lei pe lună (56,33 de lei pe mp).

Cel mai mare spațiu comercial care urmează a fi închiriat în zona Lacului lui Binder va fi tot în zona pavilionului multifuncțional, unde funcționarii Primăriei au gândit un bar cu terasă. Barul – amenajat tot în containere modulare – are o suprafață de 58,26 de metri, iar terasa ”neacoperită, pardoseală tip deck” – 137 de mp. 6.133,20 de lei pe lună va fi tariful minim pentru închirierea barului și a terasei (2.055 de lei/lună pentru terasă și, respectiv, 4.078,20 lei/lună pentru bar). ”La cerere, cu acordul autorității contractante și în limita spațiului existent, suprafața închiriată poate fi suplimentată cu un procent de până la 20%, atât pentru bar, cât și pentru terasă, cu respectarea prețului / mp adjudecat”, se arată în modelul de regulament pe care îl propune spre aprobare Serviciul public de administrare baze sportive și de agrement al municipiului Sibiu.

În fine, în zona viitorului complex de agrement Lacul lui Binder, Primăria va permite și amplasarea a două automate de băuturi calde sau reci sau de produse alimentare ambalate. Câte doi metri pătrați vor fi oferiți pentru fiecare astfel de automat, iar chiria percepută va fi de minim 800 de lei pe lună.

”Activitatea complexului de agrement va fi sezonieră și se va desfășura în perioada 1 aprilie – 31 octombrie, cu posibilitatea de prelungire în funcție de condițiile atmosferice până cel mai târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an de activitate. Programul de funcționare a complexului va fi cuprins, zilnic, în intervalul orar 10:00 – 23:00”, extras din Regulamentul propus spre adoptare consilierilor locali

 

În această zonă, a unui viitor ”pavilion multifuncțional” va putea fi închiriat un magazin, dar și un bar cu terasă

Scrii că protejezi mediul? Primește 40 de puncte

Pentru magazin, durata închirierii este propusă a fi de trei ani, pentru bar – de cinci ani, iar pentru automatele pentru băuturi și gustări – un an. Cuantumul chiriei va fi indexat lunar cu rata inflației ”fără a fi necesar acordul expres al contractantului”. Chiria va fi percepută pe perioada celor șapte luni pe an în care complexul ar urma să funcționeze. Comercianții care vor dori să își depoziteze bunurile în spațiile închiriate și în afara perioadei de șapte luni vor trebui să plătească o taxă lunară de trei lei/mp.

Închirierea spațiilor din zona Lacului lui Binder se va face după formula unei ”licitații clasice”, în sensul că cei interesați vor trebui să depună ofertele cu chiriile oferite în plic, iar funcționarii vor alege oferta câștigătoare. Iar departajarea eventualelor oferte va fi făcută în baza a trei criterii: prețul oferit pentru chirie (care va conta în proporție de 40%), protecția mediului înconjurător (tot în proporție de 40%) și capacitatea economico-financiară.

Criteriul ”protecția mediului înconjurător” este, de fapt, o declarație pe proprie răspundere. ”Operatorii economici participanți la procedură vor prezenta o declarație pe proprie răspundere privind respectarea reglementărilor din domeniul mediului și protecției mediului”, se arată în regulamentul propus consilierilor locali. Cei care nu prezintă o astfel de declarație nu primesc cele 40 de puncte alocate acestui criteriu.

Iar dovedirea capacității economico-financiare înseamnă, pentru funcționarii Primăriei, depunerea unui extras de cont vizat de bancă, din care să reiasă că în conturi există o sumă cel puțin egală, dacă nu mai mare, cu echivalentul a cinci chirii ofertate.

Propunerile pentru regulamentele de închiriere a spațiilor din zona Lacului lui Binder urmează să fie supuse votului consilierilor locali în ședința programată joi.

Din 2017 a fost prezentat acest desen cu mesajul ”așa va arăta Lacul lui Binder”

Poate de la anul

Lucrările de amenajare a Lacului lui Binder ar fi trebuit finalizate încă din decembrie 2019, conform contractului încheiat de Primăria Sibiu cu societatea Construcții SA în 2018. Cu toate acestea, după semnarea unui act adițional de prelungire, contractul a fost încheiat între cele două părți în august 2020. Când 80% din lucrările necesare - după cum calculau reprezentanții Primăriei – erau finalizate.

După șapte luni de la încheierea contractului, executivul Primăriei Sibiu a venit în fața consilierilor locali pentru a le cere să crească bugetul total al proiectului de la 12,6 la 13,6 milioane de lei. Creșterea de buget a fost justificată prin creșterea prețurilor față de anul 2017 când a fost întocmit primul studiu pentru acest proiect, dar și de câteva lucrări suplimentare – trei podețe și un sistem de supraveghere video.

În același timp, însă, dimensiunile proiectului au fost reduse: s-a înjumătățit suprafața pavilionului multifuncțional, a fost redus spațiul alocat toaletelor și punctului de prim ajutor, au fost eliminate cele 360 de panouri fotovoltaice gândite să ofere energie electrică întregului ansamblu.

La începutul lunii mai a acestui an, reprezentanții Primăriei Sibiu anunțau și faptul că au angajat o nouă firmă care să ducă șantierul Lacului lui Binder de la cele 80 de procente rămase în urma celor de la Construcții SA la 100%. A fost angajată societatea Modular Plus, din Sibiu (cea care a furnizat și structurile modulare), pentru suma de 5,83 de milioane de lei, cu tot cu TVA. ”În primele cinci luni firma menționată va executa lucrările prevăzute în contract, iar în următoarele trei luni se va ocupa de autorizarea ISCIR a instalațiilor, pentru siguranța utilizatorilor”, promiteau reprezentanții Primăriei Sibiu în primăvara acestui an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ornitorincul amorez

Acum 2 ani

Vor fi terase "de fite" de genul celebrilor mici din Obor, tipice nivelului majoritatii sibienilor! Vor rasuna manelele si slagarele lui Mâțu Stoian!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus