Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Copiii sibieni nu vor mai duce grija actelor medicale când vor fi adulți: încă două spitale și o clinică privată dau acces on-line arhivelor

Copiii sibieni nu vor mai duce grija actelor medicale când vor fi adulți: încă două spitale și o clinică privată dau acces on-line arhivelor

Spitalul de Pediatrie din Sibiu, Spitalul orășenesc Cisnădie și clinica privată MisanMed au aderat la platforma Portal Medical. Cea prin intermediul căreia, sibienii își pot descoperi și gestiona toate documentele medicale generate pe numele lor.

La două luni de la lansarea Portalului Medical, pe lângă Spitalul Județean de Urgență, Spitalul de Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie, alte trei instituții medicale au aderat la platforma on-line. Pe care, până acum, și-au creat cont peste 1.100 de sibieni și 60 de medici de familie, după cum anunță reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, care implementează acest proiect. 

Sibienii care își creează cont pe această platformă, vor descoperi toate actele medicale emise pe numele lor (istoric medical, scrisori medicale, bilete de ieșire din spital, buletine de analize etc) și generate de către unitățile medicale înscrise în ultimii cel puțin nouă ani. În plus, prin intermediul platformei se vor putea programa la cabinetele medicale ale spitalelor înscrise (mai multe detalii despre crearea unui cont și beneficii precum programări on-line la cabinetele din spitale puteți citi aici). 

”De mâine (vineri – 28 mai 2021), pacienții din șase unități medicale vor putea printr-un simplu cont să aibă acces la documente on-line, să le poată distribui către medicii de familie și nu numai. Medicii din familie vor avea astfel acces de la buletine de analize, la scrisori de ieșire din spital”, a declarat Adrian Bibu, administratorul județului Sibiu.

Ajutor și pentru cei care pleacă în străinătate

Spitalul de Pediatrie din Sibiu își gestionează în format digital arhiva actelor medicale emise pe numele pacienților din 2007. Prin urmare, adulții care erau copii în 2007 și care au apelat la serviciile Spitalului de pediatrie, își vor descoperi la deschiderea unui cont prin Portal Medical inclusiv actele medicale din vremea copilăriei. ”Copiii vor fi adulții de mâine și vor avea mai puține gânduri în viața de adulți în a-și arhiva documentele medicale. Este un proiect foarte util mai ales că ai noștri copii vor trăi într-o societate mult mai informatizată. Sunt mulți care vin «am fost acum 20 de ani internat, mai aveți biletul de ieșire?». Ne bucurăm că suntem părtași la acest proiect pilot în România, care cred că va fi implementat și în alte părți din țară”, a spus Camela Grigore, managerul Spitalului de Pediatrie.

Ea a anunțat că în spațiile de așteptare ale spitalului vor fi proiectate sau afișate informații despre deschiderea unui cont pe numele copiilor, astfel încât cât mai mulți părinți să apeleze la aceste soluții digitale. Iar beneficiile există și pentru cei care părăsesc România. ”Cei mai mulți români care pleacă în străinătate întâmpină o problemă: istoricul vaccinărilor copiilor. Acum, cu acest portal medical, accesul la aceste fișe este foarte ușor”, explică managerul Spitalului de Pediatrie.

Reprezentanții instituțiilor medicale care au aderat la platformă și cei ai CJ Sibiu

Prima clinică privată care a aderat la platformă

Portal Medical este un instrument la care sunt invitați să adere nu doar toți sibienii, ci și toate instituțiile medicale – de stat ori private – din județul Sibiu. Astfel încât, într-un mod securizat, toți sibienii să își poată regăsi în contul creat cât mai multe documente medicale, indiferent că au fost eliberate de instituții publice ori private.

Prima instituție privată care a decis să adere la această platformă este clinica Misan Med, din Sibiu. ”Sunt mândră că e prima clinică privată care s-a racordat la acest sistem. Asigură creșterea actului medical prin medicina bazată pe informație: de la rezultatele investigațiilor, la tratamentul prescris. Portalul aduce reale beneficii în ceea ce privește transparența și calitatea actului medical. Apoi, decongestionează clinica, deoarece pacientul nu mai trebuie să fie prezent pentru a-și primi rezultatele. Sunt și aspecte pecuniare, prin economiile realizate ca urmare a faptului că nu mai sunt tipărite toate aceste documente”, arată Maria Iliuț, directorul general al clinicii.

”Pe propria piele am descoperit câte date am disponibile prin Portalul Medica. Și câte bilete de analize, de exemplu, despre care nici nu știam că mai există am găsit acolo”, Delia Mincă, managerul Spitalului orășenesc Cisnădie

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu continuă discuțiile cu unitățile medicale din județ, pentru a adera la această platformă. Cu Spitalul municipal din Mediaș și cel orășenesc din Agnita discuțiile sunt cele mai avansate în acest moment. Discuțiile continuă și cu instituții medicale private, singurele bariere de depășit fiind cele de compatibilizare a sistemelor informatice diferite cu cel al Portalului Medical.

Portalul medical, unde fiecare sibian este invitat să își creeze un cont, poate fi accesat aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus