Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Exercițiu de sinceritate. Acționarii AFC Hermannstadt vorbesc despre situația reală a clubului sibian: Aducem de acasă câte 100.000 de euro pe lună

Exercițiu de sinceritate. Acționarii AFC Hermannstadt vorbesc despre situația reală a clubului sibian: Aducem de acasă câte 100.000 de euro pe lună

Cu doar o zi înaintea marelui meci de la baraj, acționarii și cei care duc în spate echipa de fotbal FC Hermannstadt au făcut un exercițiu de sinceritate și au acordat un interviu ziarului Turnul Sfatului. Fără menajamente și fără lucruri de ascuns, Claudiu Rotar a explicat faptul că FC Hermannstadt nu are nicio problemă cu licența pentru Liga 1, salariile sunt aproape la zi, iar jucătorii sunt optimiști că vor depăși acest ultim impas cu Mioveniul.

Pe de altă parte, un moment de destăinuire vine cu greutăți și probleme. Acționarii FC Hermannstadt aduc lunar bani din familie pentru ca echipa să reziste, iar sprijinul oferit de autoritățile publice locale este unul considerat de subzistență. În condițiile acestea, toată lumea se întreabă pentru cine se construiește Stadionul Municipal, cea mai mare investiție a Sibiului?

 

Ce vă imaginați că se va întâmpla atunci când ați primit propunerea de a vă implica financiar la FC Hermannstadt? Credeați că veți fi vedetă TV, o să interveniți la emisiuni sportive ca Becali? Sau sperați că o să vă înmulțiți investiția și o să scoateți milioane de euro?

C. R.: (râde n. r.) Evident că nu. Haideți să vă povestesc toată această istorie pe scurt. Eu am venit la echipă în liga a III-a, în retur. Voiam să ajut clubul ca sponsor, să-i sprijin cu niște bani. După aceasta au început să-mi ceară să creditez clubul că nu aveau bani să facă deplasări, nu aveau bani de meciuri, nu aveau bani de salarii și multe alte lucruri. După care m-am trezit că am în față o sumă foarte mare de bani, în Liga a II-a. Situația era de genul: Ori fac pasul înapoi și pierd tot, ori merg mai departe. Atunci am spus: Ok, merg mai departe, dar trebuie să stabilim niște reguli, anumite condiții! Nu puteam să dau din banii mei în baza unor condiții care mi se impun. Dacă sunt banii mei în joc, vreau să am grijă de ei! Dacă sunt banii prietenului Ștefan (Ștefan Băcilă n. r.), atunci vrem să avem grijă de ei. Ștefan s-a alăturat echipei în Liga a II-a, tot așa, după niște discuții. Între noi doi s-a și legat o prietenie, noi nu ne cunoșteam înainte, la fotbal am început să vorbim. De atunci, tot proiectul acesta a fost unul de suflet, în care am investit cu inima, dar poate că ne-am păcălit un pic.

Chiar sunteți genul care mergea în Liga III la meciuri, să vă faceți nervi prin tribune rupte și să vă uitați cum joacă pe terenuri denivelate?

C. R.: În Liga III-a am mers la câteva meciuri, dar în Liga II-a am fost la aproape toate. De când am început să bag mai mulți bani, aproape că nu am ratat nimic.

Sunteți genul care strigă la jucători, dă cu palma în picior de nervi, plecați răgușit?

C. R.: Multă lume zice că nu sunt așa de implicat, dar sunt. Am mai văzut și prin unele postări că eu am fost și la Rapid și că am făcut și am dres. La Rapid am fost un simplu sponsor. Eu sunt fan Rapid și banii mei am vrut să-i dau acolo unde cred eu că pot să ajut, să sprijin. A fost doar un moment în trecut. Am vrut să menționez asta ca să lămuresc și acest subiect. Și, ca să vă răspund, cine m-a văzut știe cum reacționez la meciuri.

Realist vorbind, care este situația financiară în prezent a FC Hermannstadt? Multă lume spune că este în pragul desființării.

C. R.: Nici vorbă de așa ceva. Niciodată nu s-a pus în discuție problema desființării echipei. Nici eu și nici Ștefan nici măcar o dată nu am adus în discuție desființarea FC Hermannstadt. Cine vorbește despre așa ceva habar n-ar câți bani sunt în joc. Cum am putea să renunțăm pur și simplu la ei? Și chiar dacă este să-i pierdem, este un risc pe care ni l-am asumat, însă ce vină are echipa? Nu pot să văd cum ar fi asta o soluție.

Care este situația salariilor, sunt jucătorii neplătiți înaintea barajului?

C. R.: În momentul actual suntem aproape de normal, mai plătim astăzi (miercuri n. r.) un salariu și rămâne o singură lună restantă. Adică salariile pe ultima lună. Aveți în vedere faptul că sunt echipe în Liga 1, cu tradiție, care nu și-au luat salariile de pe la Crăciun. Și aici mai vreau să înțelegeți un aspect. Nu suntem în situația asta din cauza mea, că nu am vrut eu să plătesc salariile. Noi am făcut bugetul pe un loc în clasament, speram să terminăm campionatul undeva pe locul 9-10. Această țintă am setat-o în baza experienței din anii anteriori, nu am inventat-o noi și credem că era de atins dacă aveam un teren unde să jucăm ”acasă”. Cel puțin nouă puncte în plus făceam dacă jucam la Sibiu meciurile de acasă. Așadar, dacă terminam pe aceste locuri luam niște bani în martie și totul era la zi, cum nu am terminat pe aceste locuri, nu am luat acești bani pe care i-am propus prin proiectul nostru de buget. Așa că-i aducem noi, din buzunarul nostru.

Câți bani aduceți lunar în echipă?

C. R.: În jur de 100.000 de euro. Este un calcul simplu, noi facem eforturi uriașe să ținem echipa în Liga 1 pentru că este echipa orașului, a Sibiului. Și doar așa putem visa că într-un viitor îndepărtat ne vom recupera banii fie printr-o vânzare de jucători, venind acasă automat vin spectatori.

Aș vrea să enumăr câți jucători s-au vândut în acești ani și pe ce sume, dar nu cred că e cazul.

C. R.: Debeljuh, Mățel, Bud cam aceștia s-au vândut.

Dacă se termină lucrările la stadion și în sfârșit jucați acasă, la Sibiu, cu cât ar contribui acest lucru la susținerea echipei?

C. R.: Bugetul nostru anual este de aproximativ 2 milioane 800 de mii de euro. Banii pe care i-am obține din biletele vândute ar ajunge la un maxim 20%, cam acesta ar fi aportul publicului. Vă spun sincer că ne-ar ajuta foarte mult. Am simți noi financiar și ar simți și jucătorii pe teren. Dacă jucam acasă, sigur aveam acum nouă puncte în plus, sunt convins de asta, acum stăteam liniștiti.

”Mă întristez mai tare când văd că nu avem oameni din Sibiu lângă fotbal”

Sunteți optimist înaintea barajului, aveți emoții?

C. R.: Sunt optimist. Am mai trecut prin astfel de meciuri. Și jucătorii sunt foarte încrezători, au experiență în meciuri grele. Rămânem în Liga I.

Când vă întristați mai tare, atunci când vedeți că echipa joacă la Cluj sau la Mediaș sau când vă uitați la stadionul din Sibiu și vă gândiți că sunteți la baraj?

C. R.: Mă întristez mai tare când văd că nu avem oameni din Sibiu lângă fotbal, oameni care să susțină echipa orașului, nu când mă gândesc unde jucăm. Spun asta pentru că momentan suntem doar două persoane care băgăm bani și Sibiul e mare, eu zic că un oraș de talia Sibiului are potențial. Și FC Hermannstadt este un proiect cât se poate de transparent, totul se face prin bancă, la vedere, nu avem nimic de ascuns.

Referitor la transparență, haideți să lămurim și situația cu doamna Prodan deoarece multă lume are impresia că acolo s-au învârtit mulți bani, că ați luat bani și suporterii nu au prea înțeles ce s-a întâmplat.

C. R.: Lucrurile sunt mult mai simple. Doamna a venit cu 70.000 de euro și încă două persoane au venit cu 230.000 de euro, în total au fost 300.000 de euro, bani pe care și i-au luat înapoi. Asta a fost tot. Am fost noi naivi, credeam că vine cineva cu experiență, vin oameni de fotbal care ne pot ajuta. Ne-am lăsat proiectul pe mâna lor și știți cu toții ce s-a întâmplat. Dar din greșeli învățăm.

Dacă este cineva care ar vrea să se alăture proiectului, ce condiții ar trebui să îndeplinească? Aveți anumite criterii de integritate sau financiare?

C. R.: Depinde doar de ce vrea persoana respectivă din acest proiect, cât de mult dorește să se implice pentru că, la urma urmei, noi suntem o asociație. În asociație suntem șapte membri, dacă eu am 1.000.000 de euro și tu ai 10.000 de euro, ai același drept de vot, nu e o diferență. Avem deschidere pentru oricine este interesat. În actul nostru constitutiv se spune clar că nu ai voie să faci politică, în general nu e bine să amestecăm fotbalul cu politica.

 

”Am vrea mult mai mult sprijin din partea autorităților locale”

 

Cum vedeți susținerea pe care o primiți din partea autorităților locale?

C. R.: Am vrea mult mai mult sprijin din partea autorităților locale. În alte orașe se implică mult mai mult și pot să vă dau exemple echipele din Voluntari, Clinceni sau U. Cluj. Uitați că sunt multe echipe care sunt susținute foarte bine din spate de primărie. Acolo s-au găsit soluții. Dacă vrea mai mult decât putem face noi, dacă vrea cineva performanță, trebuie să se apropie mult mai mult ori autoritățile locale, ori oamenii din mediul privat să vină lângă noi.

Ce vedem acum e maximul pe care îl poate atinge FC Hermannstadt în situația dată?

C. R.: La un buget de 2,8 milioane de euro, cam aici ne zbatem. Asta e realitatea.

Haideți să lămurim și asta, cu cât contribuie autoritățile publice la bugetul FC Hermannstadt?

C. R.: În medie, cam 400.000 de euro. Ca să terminăm un an competițional noi aducem peste un milion de euro de acasă. Ce luăm din drepturi, ce ajută primăria, ce vine de la sponsori, acoperă o parte, și restul trebuie să venim noi cu ei de acasă. În zece luni, undeva la 100.000 trebuie aduși de acasă pe lună. Mai este o problemă, din motive organizatorice, care țin de aparatul public, banii de la primărie îi primim când se termină anul competițional. Și atunci pe hârtie arată într-un fel, dar în practică este altceva.

În condițiile acestea de ce o mai faceți, din dragoste pentru oraș, pentru fotbal, din orgoliu?

C. R.: Este simplu, ori pierd tot ce am băgat, ori merg mai departe. Să luăm licența a trebuit să plătim undeva la un milion și 700.000 de lei.

Deci, dacă echipa câștigă barajul, nu sunt probleme cu licențierea, e totul rezolvat?

C. R.: Nu avem probleme de acest gen.

Vă imaginați că va fi bine, vă visați cu echipa pe noul stadion municipal și tribunele pline?

C. R.: Acesta este visul meu și al lui Ștefan, să ajungem să jucăm la Sibiu și sperăm să vină mai mulți oameni din Sibiu lângă fenomen, atât în tribune cât și lângă noi, financiar. Altfel nu știu pentru cine se construiește noul stadion.

Referitor la sprijin, știu că ați mai avut încercări de a vinde materiale promoționale, bilete online, cam câți bani s-au strâns din aceste modalități de a susține echipa bazat pe suporteri?

C. R.: La ultimul meci la care am scos la vânzare biletele virtuale, am vândut în total 75 de bilete, un bilet costând 5 lei. Faceți singuri calculele. Prin comparație, eu și Ștefan am plătit nocturna ca să putem juca la Sibiu, am dat peste 300.000 de mii de euro pe ea și acum zace printr-un depozit. La momentul respectiv nu aveam nocturnă și nu puteam juca. Asta e realitatea, aceasta este susținerea de care se bucură fotbalul la Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 10518

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

INTER SIBIU

Acum 1 an

Fraților, s- o spunem pe aia dreaptă! Sunt mai multe probleme, inclusiv istorice. Cu mici excepții sporadice, Sibiul nu are tradiție și istorie fotbalistică. Nostalgia pentru Inter Sibiu, pe care o am inclusiv eu, ține mai degrabă de vremea copilăriei și de părinți, nu de vreun rezultat notabil, de nuclee dure de suporteri, de legende cum au alte echipe. Sigur că multă lume din Sibiu susține echipa și sunt fani ai fotbalului, dar e puțin, nu e patimă, nu e cultura tradiției. Uitațio-vă la Rapid, cum juca în liga 4 pe National Arena cu CSA cu 40000 oameni în tribune, cum plăteau milioane de lei în insolvență, uitați-vă la Dinamo. Păi cum să compari echipa sibiană și publicul cu așa ceva? Plus, hai să fim serioși, ce oameni de afaceri sunt în Sibiu? Jinarii noștri toți cu dosare penale, Carabulea infractor și cu vreo 3 companii falite, Vonica (nu mai e), Ciolan cu firma în faliment. Au apărut trepădușii ăștia de la Terra, care spală bani obținuți din zecile de contracte frauduloase cu primăria. Ce fotbal e asta și ce investitori sunt astia?
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Poza cu Prodanca a omului.... Umilință maxima pentru el... Nu o mai publicați.... În rest ce să zic.... Atașamentul multor sibieni de echipa este similar cu atașamentul sibienilor pentru Minerul Moldova Noua....
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

o MARE GRESALA investitia in echipa asta si mai ales cheltuirea de bani publici pentru o echipa privata!!! au tot incercat si n-a iesit nimic...numai o imensa gaura in bugetul local pentru constructia unui stadion INUTIL...din cauza locatiei alese (era bine pozitionat acum 40-50 de ani!)
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

stadionul principal ar trebui construit la marginea orasului, dar unul micut ca asta, de jucarie , de 12000 de locuri, e ok sa fie mai in centru. de fapt la noi chiar stadion pt divizii inferioare se construieste, la marimea asta.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Acest Rotar care de trei luni sta ascuns si acum cand sunt sanse sa se scape de retrogradare apare minte cu nerusinare. Simplu de demonstrat chiar din acest articol nesemnat de nimeni este doar un individ care a imprumutat clubul cu sume infime si care cheltuie banii din drepturi tv si cei a primariei. El nu este actionar ca asociatile sportive nu au actionari ci doar un om care doreste publicitate gratuita, inca de cand a venit in club dupa o mica sponsorizare a inceput dupa modelul Gigi Becali sa imprumute clubul in scopul de al acapara cu bani putini. Iar Bacila a fost coptat doar pentru relatia cu primaria pentru ca daca aceasta nu mai da nici un leu Bacila zboara din club in secunda doi. Caracterul acestui Rotar sa vazut in cele trei luni in care a disparut efectiv din mass media. Iar vrajeala obosita cu marele om de afaceri care aduce de acasa 100.000 de euro lunar si spera sa ii recupereze in viitor de la un club care nici macar nu este iubit de sibieni cred ca poate sa o creada doar naivii. Acest asa zis actionar minte ca mai e doar un salar neplatit iar jucatorii au declarat acum doua saptamani ca salarile pe anul 2021 sunt neplatite. Sunt curios cam cat timp mai pot sa o minta pe doamna primar sa le dea alti bani din agenda sportiva. Ar fi foarte interesant ca cineva sa ceara deconturile de la banii primiti de la primarie in ultimii ani ca sa vedeti surprize. Avand in vedere ca sunt bani publici chiar o sa fac o cerere la Consiliul Local sa imi puna la dispozitie toate deconturile din ultimii trei ani de cand este la conducerea clubului marele investitor Rotar si promit ca o sa fac public aceste deconturi. Asta ca sa se vada unde se scurg banii sibienilor.
Raspunde

Erik

Acum 1 an

Domnule Rotar,va doresc succes pe plan sportiv însă povestiti-ne de unde provin banii aceia adusi de acasa,milioanele de euro,ptr ca și noi muncim mult si suntem mai inteligenti,priceputi si perseverenti decât dvs însă vorbiti de niste sume de sub saltea pe care niciun dintre noi nu le visează.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

altul care crede ca muncitul "mult" aduce bani de unul singur. aici nu e comunism, in normalitate trebuie si sa iti vinzi munca, nu merge sa muncesti mult si sa crezi ca cineva o sa se indure sa-ti dea partea corecta.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Numai figuri de coca pentru o cultura si un sport de coca...prodanca e cireasca de pe tort...hai pa!
Raspunde

Hahaha

Acum 1 an

Afacerea lui Rotar si Bacila, echipa sibienilor? Spune clar in text ei sunt creditori si merg inainte cu speranta sa castige bani. Un fel de becali la scara mai mica. Cam asta e fotbalul romanesc de la a-z. @ Inter Sibiu. Ai perfecta dreptate in tot ce scrii. Dar mizeriile au inceput cu Johannis si amicul lui infect cand au creat fc sibiu. Apoi au continuat cu piticul si vointa si tot asa. Daca in 2008 reaparea Interul sau Soimii si ar fi avut continuitate pana azi (chiar daca jucam in liga a 3-a) altfel vorbeam acum. Soimii au fost infiintati prin 1913 daca tin bin minte. Traditie exista e drept fara performate mari dar traditia a fost distrusa de "marii capitalisti" de dupa 90.
Raspunde

Soimu'

Acum 1 an

Practic, cam nici o echipa din Romania nu are traditie. Toate au fost transformate peste noapte si redenumite de dragul spalarii datoriilor de la un an la altul. Deci nu are cine sa nea dea lectii despre traditie. Cat despre Inter Sibiu, intr-adevar, a fost echipa cea mai reprezentativa a orasului, insa sa nu uitam ca a fost ehipa inventata de comunisti si tinuta in spate de Nicusor. As prefera oricand sa am traditia vechiului Soimii. Cat despre reprezentativitate, fotbalul modern nu mai permite identificarea comunitatii cu o echipa de fotbal. Pentru ca o echipa sa reprezinta o comunitate ea trebuie sa fie a comunitatii (a Primariei, a universitatii, a unei fabrici, minister, etc...) Multumita UEFA, acum sunt permise doar echipele private tinute in spate de magnati. Eu ca suporter nu vad de ce m-as confunda cu un anume ins si toanele lui, fie ca il cheama Rotaru, Becali sau mai stiu eu ce emiri. Cat despre stadion e foarte bine ca nu l-au facut doar pentru fotbal si sper ca viitoarea baza sportiva sa fie deschisa tuturor sibienilor, ce doresc sa faca sport profesionist sau nu (desigur, cu restrictiile de rigoare) altfel este o investitie inutila.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

trebuie sa fii absolut nebun sa te intrebi pt cine se construieste un stadion, cand ai echipa in prima liga. chiar daca s-ar desfiinta, e o rusine im Europa anului 2021 ca un oras de marimea Sibiului sa nu aiba un stadion decent. Cat despre desfiintare, Sibiul e o rusine pt ca a reusit sa desfiinteze in ultimii 25 de ani 3 echipe care umpleau stadionul. Daca reusim si pe a patra...oriunde se gasesc investotori, bani, e vanduta echipa...numai la noi, hop, se desfiinteaza. ca regula. mai sunt locuri cu echipe care au disparut, dar nu atat de regulat si tocmai picate in a doua liga. si revenind, stadionul e bun si daca joaca numai echipe de judetean pe el. pana una-alta, ar trebui sa joace si selimbarul acolo.
Raspunde

Siby

Acum 1 an

A stiut Birt exact cand sa se retraga, cand au inceput problemele financiare. A luat ce a avut de luat si a zburat, acum vrea sa o ia de la capat cu alta echipa...nu avem traditie in fotbal si nu vom avea niciodata fara un sprijin adevarat din partea oamenior care au posibilitatea sa sustina fotbalul dar care vor TRANSPARENTA. Vine si capra aia din Dubai cu 70000 € in poseta si toti se inchina ca la Baiazid, asa cum se inchina si in fata primaritei Fodor, de zici ca sunt banii ei!! Rusine...dar am mai trait asa ceva de cateva ori...
Raspunde

Ciupacabra De Tiglari

Acum 1 an

De acord, exceptand prima parte. Birt nu a luat nimic si nu a plecat, a fost indepartat.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

ar fi trebuit si sa cumparam bilete online, dar ceva s-a rupt, cu tambalaul cu prodan, cu rezultatele, cu dublul dezavantaj de a juca si in deplasare meciurile de acasa, si fara spectatori...alta echipa exilata cu anii a fost pandurii tg jiu, si uite ce s-a intamplat, de la o echipa de europa league au ajuns in liga 3. "multumim" constructii sa sau cum ii zicea la firma aia de 2 bani, primariei, care a ales-o si...grabiti-va cu stadionul ala!! sustinere exista, sa nu uite patronii ca stadionul era plin, atat cat era loc si cand se putea, la bilete mult mai scumpe decat in restul tarii. sa-si aminteasca atmosfera de la ultimul meci care s-a jucat cu spectatori in feb. 2020 . daca s-a slabit relatia cu suporterii aia e si vina celor din club, care nu au creat o strategie de tinere aproape a suporterilor, la care trebuie muncit mai mult, in conditiile astea vitrege. castigati meciul cu mioveni si va fi bine. daca nu, faceti sa fie bine, liga 2 nu e sfarsitul, de aia sunt echipe in liga 2, ca nu s-au desfiintat cand au picat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus