Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Cum s-ar putea reduce mirosul gunoiului din groapa de la Cristian: primarii și CJ vor să explice

Cum s-ar putea reduce mirosul gunoiului din groapa de la Cristian: primarii și CJ vor să explice

Autoritățile județene, împreună cu primarul din Cristian, invită sibienii la o dezbatere pe subiectul mirosurilor emanate de depozitul de deșeuri de lângă municipiul Sibiu.

Dezbaterea este organizată în format on-line vineri, 4 iunie 2021, de la ora 17:00, în contextul în care Consiliul Județean Sibiu are în plan extinderea sistemelor pentru tratarea deșeurilor care urmează a fi depozitate la Cristian. Sisteme care, prin tehnologiile folosite, ar urma și să reducă din gunoaiele depuse în groapă, dar și să elimine din mirosurile specifice. ”La Cristian, Consiliul Județean Sibiu propune construirea unei instalații de digestie anaerobă a biodeșeurilor și tratare mecanică a deșeurilor reziduale. Tratarea s-ar efectua în spații închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. S-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian”, enumeră autoritățile județene avantajele acestor sisteme, care au generat discuții la nivel local încă de anul trecut, de când a fost anunțată această intenție.

La discuțiile cu sibienii vor participa, alături de reprezentanții Asociației de dezvoltare intercomunitară Sibiu, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, precum și primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea. Primar al cărui rol este esențial în acest proiect: investițiile propuse de CJ Sibiu ar urma finanțate din fonduri europene nerambursabile, iar pentru a obține aceste fonduri este nevoie de avizul comunei Cristian. Totodată, ”sunt asteptați să participe consilierii locali din comuna Cristian, reprezentanții primăriilor Sibiu, Avrig, Agnita, Cisnădie, Șura Mică – localități în care se vor realiza investiții în acest proiect, dar și reprezentanții mediului de afaceri din zonă”, mai amintesc reprezentanții CJ Sibiu.

Dezbaterea va fi transmisă live începând cu ora 17.00  pe paginile de Facebook ale Consiliului Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu. Mai multe informații legate de acest subiect găsiți pe www.cjsibiu.ro/mediu/gestionarea-deseurilor/

Investițiile propuse la Cristian trebuie realizate nu doar pentru reducerea mirosurilor emanate din depozitul de deșeuri, ci și pentru a fi reduse cantitățile depozitate la groapa de gunoi. ”Legislația prevede ca toate deșeurile să fie tratate înainte de a fi depozitate, inclusiv deșeul rezidual (conținutul pubelei negre), lucru care nu se întâmplă încă pentru că ne lipsește tehnologia. În prezent, 79% din deșeul municipal ajunge la depozitul din Cristian fără o tratare prealabilă. Mulți cetățeni încă aruncă deșeurile biodegradabile la rezidual, care ajunge netratat la depozitare și prin fermentare produce miros. O instalație de tratare ar rezolva problema mirosurilor de la depozitul din Cristian și ar permite Județului Sibiu să îndeplinească țintele de mediu și să evite penalitățile în creștere de la an la an.  Soluția este prevăzută și în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor adoptat în 2020”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către Consiliul Județean Sibiu. 

Pe lângă noile sisteme ce ar urma construite lângă groapa de la Cristian, proiectul CJ Sibiu are în vedere și stații de transfer la Avrig și Agnita, retehnologizarea stației de sortare Șura Mică, precum și construirea a șase centre cu aport voluntar în vederea colectării separate a deșeurilor care în prezent se realizează doar prin câteva campanii anuale și extinderea sistemului de colectare selectivă în județ. ”Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro”, apreciază reprezentanții CJ Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1513

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus