Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Iordănescu vs Aldea: scandal pe 650.000 de euro și o creanță cumpărată la Camera de comerț Sibiu. Aldea a fost îndepărtat

Iordănescu vs Aldea: scandal pe 650.000 de euro și o creanță cumpărată la Camera de comerț Sibiu. Aldea a fost îndepărtat

650.000 de euro lipsesc din conturile Camerei de comerț Sibiu. O creanță a fost cumpărată fără acordul Colegiului de conducere. Câteva din detaliile unor ședințe din cadrul Camerei de comerț Sibiu, în urma cărora la conducerea Camerei de comerț au apărut nume noi, Eugen Iordănescu a rămas director general, iar Gheorghe Aldea – cel care a reclamat lipsa banilor – a fost înlăturat din funcția de președinte.

Octavian Isailă este președintele interimar al Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, potrivit unui comunicat remis redacției Turnu Sfatului în dimineața zilei de miercuri. ”Am preluat interimar, conform statutului, președinția Camerei de comerț, industrie și agricultură a județului Sibiu. Vă asigur pe această cale de faptul că voi propune Colegiului de Conducere să facem o prioritate din sprijinirea companiilor județului Sibiu și îmi doresc, atâta timp cât dețin această poziție onorantă, o bună colaborare instituțională cu toți reprezentanții autorităților județului numiți sau aleși, așa cum este normal și firesc”, afirmă Isailă, în comunicatul amintit.

Numirea lui Isailă vine ca urmare a unei ședințe a Colegiului Camerei, care a avut loc pe 27 mai 2021, în cadrul căreia lui Gheorghe Aldea, președinte până în acel moment, i-a fost retrasă calitatea de membru al Camerei. Cu două săptămâni înainte, Aldea a lansat o serie de acuzații referitoare la situația financiară a Camerei, fiind – la rândul său – chestionat de achiziția unei creanțe.

650.000 de euro și peste 338.000 de lei căutați prin conturi

Tensiunile dintre Gheorghe Aldea și conducerea executivă a Camerei de comerț Sibiu, asigurată de Eugen Iordănescu din poziția de director general, au drept punct de pornire ziua de 14 mai 2021. Atunci a avut loc Adunarea generală a membrilor Camerei. Iar, potrivit procesului verbal transmis redacției Turnul Sfatului de către Octavian Isailă, în cadrul acestei ședințe s-a pus problema unor lipsuri din conturile CCIA. Cameră care în urmă cu aproximativ doi ani și-a vândut sediul din centrul Sibiului pentru aproximativ două milioane de euro. Din care, acum, în conturi – după cum declară Gheorghe Aldea – mai sunt aproximativ un sfert din bani.

”Domnul Aldea spune că datoria la stat a fost achitată din banii vânzării sediului CCIA Sibiu și că CCIA trebuia să aibă în cont la ora actuală suma de 1,2 milioane de euro. În cont avem 550.000 de euro. Domnul Aldea este preocupat că CCIA a participat și finanțat Regiunea Gastronomică. Domnul Aldea spune că s-au luat bani din fondul CCIA, estimând 338.000 de lei”, se arată în procesul verbal al ședinței.

Documentul consemnează replica lui Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei, în ceea ce privește situația banilor cheltuiți pentru finanțarea proiectului Regiune Gastronomică Europeană. ”Domnul Iordănescu precizează că acest proiect este de sumă zero. A declarat că nu pune bani în el, dar a colectat de la Scandia şi Lidl 150.000 euro, marii finanţatori nu au dat mai nimic, la mijlocul proiectului nu se putea merge mai departe şi am fost întrebat dacă poate da nişte bani care apoi să fie restituiți. S-a solicitat raportul (audit) pentru a face restituirea. În 2020 a fost făcut raportul, au fost mai multe runde de discuţii pentru recuperarea sumei. Auditul este depus la Consorțiu de aproape un an de zile. În 2018 avem descărcare de gestiune”, se arată în procesul verbal al ședinței. 

Cât privește cei 650.000 de euro care lipsesc din conturile camerei, Iordănescu a prezentat bugetul de venituri și cheltuieli și a invocat faptul că pentru 2018 și 2019 există deja ”descărcarea de gestiune”. ”Domnul Iordănescu cere domnului Aldea să arate în clar ce  nu e în regulă cu cheltuirea banilor şi îl întreabă dacă afirmă că directorul general a folosit în interes propriu sume de bani şi să le indice. Dl. Aldea afirmă că nu a spus asta”, mai consemnează procesul verbal al Adunării Generale.


În cele din urmă, bugetul de venituri și cheltuieli al Camerei de comerț Sibiu a fost adoptat cu majoritate, Gheorghe Aldea fiind singurul care a votat împotrivă.

O creanță cumpărată fără acord

În discuțiile din cadrul ședinței din 14 mai 2021 apar și detalii referitoare la achiziția de către Camera de comerț Sibiu a unei creanțe pe numele societății Roșu SRL, procedură în urma căreia Camera a obținut sediul de pe șoseaua Alba Iulia al acestei societăți. Realizată în numele Camerei de către Gheorghe Aldea, cu știința și acordul lui Eugen Iordănescu, dar fără acordul Colegiului de conducere, după cum se arată în procesul verbal al ședinței.

”Creanţa de la Roşu a fost cumpărată de domnul Aldea, a cumpărat acel sediu fără să se consulte cu Colegiul. Domnul Aldea declară că dacă nu sunt de acord cu creanţa de la Roşu o cumpără personal şi afirmă că a luat decizia personal crezând că face bine pentru Cameră. Se precizează că Colegiul ia decizia, iar executivul - în baza art. 80 din Statut - hotărăşte, singurul for executiv este Consiliul director. Domnul Isailă spune că nu trebuie să facă plăţile cu cumpărarea spațiului de la Roşu cu angajarea fără acordul Colegiului”, se arată în documentul care redă discuțiile din cadrul ședinței.

Discuții cât se poate de tensionate, din moment ce Eugen Iordănescu face, la un moment dat, referire la faptul ”că nu vrea să depună plângere penală”. ”Domnul Iordănescu, în baza statului art. 85, spune că singura persoană care poate angaja patrimoniul CCIA Sibiu este directorul general. Domnul lordănescu arată că a ştiut despre cumpărarea creanţei şi a fost de acord şi îl felicită pe domnul Aldea pentru idee. Domnul Iordănescu i-a propus în repetate rânduri să se implice în procedura de recuperare, domnul Aldea a fost verbal de acord, dar nu i-a furnizat nici un document. (...) Domnul Iordănescu arată că a vrut să discute cu domnul Aldea, dar a fost refuzat. Domnul lordănescu nu vrea să facă nici o plângere penală (împotriva domnului Aldea) şi în calitate de director general confirmă legal toate operaţiunile făcute de către domnul Aldea (despre care a ştiut şi a fost de acord), mai puţin înregistrarea semnăturii acestuia în bancă şi efectuarea de plăţi în numele Camerei. Domnul Deac spune că dacă cenzorul spune că este OK (cum au fost cheltuiţi banii) ar trebui să avem încredere în el şi că banii au fost cheltuiţi în interesul Camerei. Domnul Deac arată că trebuie menţinuţi membrii”, mai consemnează procesul verbal poziția lui Ioan Deac, directorul general al Compa SA.

Apel la înțelegere. După care Aldea a fost înlăturat

Ioan Deac, directorul Compa, a arătat că situația Camerei de comerț Sibiu este dificilă și ca urmare a implementării unui proiect din fonduri europene de peste 2,6 milioane de lei. Și, de aceea, a cerut ca între Eugen Iordănescu și Gheorghe Aldea să existe înțelegere. ”Domnul Deac afirmă că CCIA se află într-o stare dificilă, că nu a recuperat banii POCU, dacă nu se face ceva vor fi probleme, trebuie să gestioneze foarte bine, să existe înţelegere între director şi preşedinte. Propune să se mai facă o AGA până la sfârşitul anului”.

Înainte de adunarea solicitată de Ioan Deac, însă, a intervenit însă ședința Colegiului de conducere. În cadrul căreia, potrivit procesului verbal, mai întâi au fost excluși din Colegiu reprezentanții firmelor care nu și-au plătit cotizația la zi. După care a fost ”discutată și analizată modalitatea de funcționare a Colegiului de la data constituirii acestuia în 2019”. ”În urma dezbaterilor este supusă la vot propunerea de pierdere a calității de membru al Camerei pentru domnul președinte Gheorghe Aldea (Alcomsib SA), pentru încălcarea repetată și gravă a prevederilor statutare și a îndatoririlor care îi revin în calitate de președinte”.

Consultă aici, integral, Procesul verbal al ședinței Adunării Generale a Acționarilor din 14 mai 2021

Procesul verbal al ședinței Colegiului de conducere al Camerei din 27 mai 2021

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

FelicitariTS

Acum 2 ani

Da’, CCIA- ul asta ce-i juridic? Ca sa trasati un cadru de discutie. Ca poate e SRL si atunci sunt rufele lor. Un Ong, un SA, o asociatie de interes public? Cum a primit initial sediul? L-a cumparat? L-a primit? Etc
Raspunde

Satul etern Sibiu

Acum 2 ani

Sibiul a dăruit neamului și omenirii doar oameni destoinici, gospodari și stâlpi ai societății, reale exemple pentru generațiile viitoare!
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Ambele linkuri de la sfarsitul articolului duc la acelasi document de 2 pagini.
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Houston, we have a problem ! Se cearta pupincuristii între ei ..pardon securiștii .

Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Pai astia nu bat prejudiciile de la alte companii de stat din Sibiu facute de alde pnl si psd, asa ca noapte buna! Romania e raiul infractoriilor angajati la stat! Iar statul sprijina ....
Raspunde

Teofan

Acum 2 ani

Acest CCI Sibiu e un fel de ONG al firmelor care au timp de povesti nemuritoare; e un fel de apa sfintita a privatilor. Niciodata nu am inteles pe cine si in ce fel ajuta aceasta asociatiune. Doar cand te gandesti cine-i Presedinte si cine-i Director intri in ceata...
Raspunde

Unu

Acum 2 ani

Iordanescu asta, turnatorul dovedit de CNSAS, numai scandaluri face la sibiu! Bah, luati-va pacaliciul la bucale, acolo unde merge la reciclare!
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Doua nume mari din Sibiu,ce mai doua PERSONALITATI!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus