Marţi,
28.09.2021
Ploi Scurte
Acum
14°C

Primăria Sibiu: consultare publică pentru noua parcare a noii pârtii de schi de la Arena Platoș

Primăria Sibiu: consultare publică pentru noua parcare a noii pârtii de schi de la Arena Platoș

În paralel cu extinderea pârtiilor de la Arena Platoș cu încă un kilometru pe teritoriul comunei Poplaca, investitorii propun și o nouă parcare precum și spații tehnice și administrative, amenajate pe teritoriul administrat de Primăria Sibiu.

1.050 de metri lungime va măsura noua pârtie de schi - va primi numele de ”pârtia C - de la Arena Platoș, pârtie care urmează a fi amenajată pe versantul sudic al vârfului Comanda (vârful unde este amenajată, în prezent, intersecția dintre pârtiile A și B din cadrul complexului Arena Platoș).

Pentru extinderea locurilor de parcare, dar și pentru spațiile tehnice necesare, investitorii de la Arena Platoș au identificat un teren care, însă, se află pe teritoriul municipiului Sibiu (pârtiile fiind pe teritoriul comunei Poplaca). Pentru amenajarea acestei parcări, Primăria Sibiu a solicitat întocmirea unui plan urbanistic zonal, care a ajuns acum în faza de consultare publică.

”Accesul la noua parcare propusă se va realiza din DJ 106A, pe drumul care duce spre Schitul Păștiniș și biserica Schimbarea la față”, se arată în regulamentul propus prin PUZ-ul elaborat. Parcarea va avea o capacitate de aproximativ 86 de locuri: la fiecare patru locuri va fi plantat un arbore, iar cei doi copaci care există pe amplasament vor fi păstrați.

PUZ-ul a fost elaborat și pentru amenajarea unei scurte instalații care va lega parcarea de viitoarea pârtie, precum și pentru ridicarea unor clădiri administrative și, mai ales, tehnice, pentru complexul Arena Platoș (garaje, spații de depozitare a echipamentelor, atelier de reparații etc)

Primăria așteaptă eventualele observații sau propuneri ale sibienilor pe tema acestei documentații urbanistice până cel mai târziu în data de 24 iunie.

De șapte ani...

Din 2014 au început demersurile de amenajare a noii pârtii de la Arena Platoș, cele mai anevoioase proceduri fiind cele de scoatere din fondul forestier a terenului necesare (aproximativ 1,8 ha). Abia la începutul acestui an autoritățile române au pus în dezbatere emiterea avizului de mediu, care a fost emis zilele acestea. Urmează alte avize și acorduri din partea Ministerului Turismului, care este instituția de care depinde promovarea unei hotărâri de Guvern care să poată permite, mai apoi, demararea procedurilor în vederea defrișării a terenului pe care va fi amenajată noua pârtie (teren pentru care, investitorii de la Arena Platoș au oferit în compensație o suprafață echivalentă inclusiv ca bonitate). Prin urmare, depinde de Guvern dacă noua pârtie va putea fi dată în folosință din următorul sezon de iarnă ori abia din sezonu 2022 – 2023.

Schița viitoarei noi pârtii C

Cu o înclinare medie de 24,27%, pârtia cu o lățime minimă de 30 de metri va avea o diferență de nivel între cele două capete de 244 de metri, fiind omogenă din punctul de vedere al dificultății. Instalația de transport pe cablu pentru schiori – teleschi - fi susținută de zece stâlpi metalici intermediari, pe fiecare urmând a fi amplasat și câte un corp de iluminat pentru nocturnă. ”Instalația de transport pe cablu, împreună cu instalația pentru iluminat nocturn se vor amplasa de-a lungul laturii sud-vestice a terenului, iar pe latura opusă, cea nord-estică, se va amplasa instalația de alimentare cu apă a hidranților pentru producerea zăpezii artificiale, cu 15 puncte de conectare”, se arată în documentația investiției.

Mai multe detalii despre noua pârtie puteți citi aici: La Arena Platoș va fi construită o nouă pârtie cu o lungime de un kilometru

Descarcă de aici Regulamentul local de urbanism propus prin noul PUZ

Planșa de reglementări urbanistice propuse

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Schior

Acum 3 luni

Cei ce practica acest sport cu adevarat vor merge intotdeauna in judetul Brasov, nu in gluma aia de partie din judetul vostru!
Raspunde

Rosu

Acum 3 luni

Adevaratii schiori merg in Austria ori Elvetia. In Brasov doar smecherii de Bucale sa-si etaleze vulpile polare de la gat si din cap.
Raspunde

Ioan

Acum 3 luni

3 cuvinte: ZONA METROPOLITANA SIBIU. Asa nu s-ar mai incurca proiectele in nistre primari ultra-inteligenti ai comunelor din jurul sibiului. Toata lumea are de castigat, dar nuuuuu cum sa se uneasca zona ca atunci tre sa se imparta si spaga....
Raspunde

Ursul brun

Acum 3 luni

cum adica: "compensație o suprafață echivalentă inclusiv ca bonitate" se taie 2 ha padure si se ofera un teren gol sau ? cine-l impadureste? cu defrisarea se va intra 600m in inima padurii pana in zone foarte greu accesibile pana acum. daca se aproba SA NU VINA ULTERIOR ASOCIATIA PENSIUNILOR DIN PALTINIS cum s-au tot plans anul acesta, ca vine ursul si le face vizite. cand intrati in habitat salbatic, sa va asumati consecintele
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 3 luni

A fost o vreme în România când orice lipsa de dezvoltare era pusă pe seama faptului ca suntem o țară săracă. Acum ca aceasta scuza în mare parte s-a evaporat, parțial datorită multitudinii de investiții private sau accesarea fondurilor europene, respectiv creșterea economica puternica a tării din ultima perioada, se vede tot mai clar o alta problema care gâtuie dezvoltarea acestei țări: INCOMPETENTA FANTASTICA a administrațiilor publice. Un antecomentator vorbea de primăriile din jurul Sibiului. Dar aveți impresia ca la Sibiu lucrurile sunt mai cu viziune? Acum 9 (NOUA) ANI s-a discutat de investiții în Paltinis, de extinderea pârtiilor, modernizarea stațiunii etc. Au trecut 9 ANI și dezbatem o parcare pentru Arena Platos. Dragilor, în ritmul asta, nu o sa fim niciodată relevanți, atât ca zona cât și ca țară.
Raspunde

Ion

Acum 3 luni

Arena asta nu e o investiție privată ? Când au început să o dezvolte de ce nu s-au asigurat că au locuri de parcare proprii ? Adică banii și terenurile primăriei Sibiu să intre și în buzunarele unei asociații ( căci, da e o asociație, adică un ONG, nu o societate comerciala, să plătească și ceva taxe. )
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 luni

Pentru Ion: da, Arena este o investiție privata facuta pt distracția sibienilor si nu numai (autoritățile nu s-au omorat in ultimii ani, 31 mai exact, bagam aici toate partidele politice si toate instituțiile importante ale județului sau chiar din capitala). De cand s-a dezvoltat, s-au bucurat f mulți oameni de investiție, pe langa Arena s-a dezvoltat toata zona, fiecare pensiune are angajati, plateste taxe si impozite, ca sa înțelegi daca ai 7-8 camere se platesc 8mii lei impozit pe an, plus alte taxe. Chiar si cand nu e zapada, tot datorita Arenei se bucura mulți oameni de peisajele si aerul de acolo, se cazează in acele pensiuni si isi aerisesc creieru obosit de stresul si aglomeratia din orase. Asa ca Ion, asa trebuie sa pui problema înainte sa arunci cu noroi. As putea chiar trage concluzia ca Arena are suficiente parcări raportat la intinderea domeniului schiabil si la capacitatea instalațiilor de schi, parcări situate pe teritoriul com. Poplaca si unde se achita taxe, insa sibianul nu are multe puncte de agrement in oras și județ (desi d.Campean ne tot promite promisiuni...) si de aceea ajung acolo mult mai multe masini decat ar trebui. De asemenea sibianul nu prefera sa mearga cu autobuzul...Asa ca, da, dupa ani, s-a ajuns ca parcarile sa fie prea mici. Sa speram ca acestea se fac rapid si nu avem iar doar promisiuni. De asemenea langa partia Oncesti trebuie făcută o parcare mare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus