Vineri,
23.04.2021
Parțial Noros
Acum
7°C

La Arena Platoș va fi construită o nouă pârtie cu o lungime de un kilometru

La Arena Platoș va fi construită o nouă pârtie cu o lungime de un kilometru

Investitorii de la Arena Platoș sunt în faza de obținere a avizului de mediu pentru amenajarea pârtiei C din complexul de schi amenajat la intrarea în Păltiniș. Noua pârtie va avea o lungime de 1.050 de metri. 

Pârtia planificată de cei de la Teleferic Cindrel SRL (societatea prin care operează investitorii de la Arena Platoș) reprezintă o extindere a actualului complex. Noua pârtie urmează a fi amenajată pe versantul sudic al vârfului Comanda. Mai precis, coborârea va fi realizată din capătul actualei instalații de telescaun amenajată la Arena Platoș (din zona în care se intersectează pârtiile A și B).

”Această pârtie va fi dotată cu facilități similare pârtiilor existente: instalații de transport pe cablu, instalații pentru producere de zăpadă artificială, instalație pentru iluminat nocturn etc”, se arată în Memoriul de prezentare a investiției. O investiție estimată la 660.000 de euro, fără TVA, și cu o durată de execuție estimată la nouă luni, după ce terenul va fi liber de vegetația forestieră.

Capacitatea funcțională a acestei noi pârtii de schi este calculată pentru 1.458 de persoane.

Lățime de minim 30 de metri

Cu o înclinare medie de 24,27%, pârtia cu o lățime minimă de 30 de metri va avea o diferență de nivel între cele două capete de 244 de metri, fiind omogenă din punctul de vedere al dificultății. Instalația de transport pe cablu pentru schiori – teleschi - fi susținută de zece stâlpi metalici intermediari, pe fiecare urmând a fi amplasat și câte un corp de iluminat pentru nocturnă. ”Instalația de transport pe cablu, împreună cu instalația pentru iluminat nocturn se vor amplasa de-a lungul laturii sud-vestice a terenului, iar pe latura opusă, cea nord-estică, se va amplasa instalația de alimentare cu apă a hidranților pentru producerea zăpezii artificiale, cu 15 puncte de conectare”, se arată în documentația investiției.

Suprafața totală a terenului pe care urmează a fi amenajată noua pârtie este de 2,7 ha.

Creștere de 40%

Deschis în 2010, complexul Arena Platoș numără în prezent patru pârtii, cu o lungime cumulată de 2,6 km. Amenajarea unei noi pârtii cu o lungime de 1.050 de metri va înseamna o creștere de 40% a lungimii totale a pârtiilor de la Arena Platoș.

Trei dintre actualele pârtii (A, D și E) sunt amenajate  pe versantul nordic (cu coborâre înspre drumul județean), iar pârtia B (cu două trasee) – pe versantul sudic. Pârtiile existente au lungimi cuprinse între 240 (pârtia D) și 640 de metri (pârtia E).

Instalația pe cablu aferentă pârtiei D are o capacitate de 500 de persoane pe oră, celelalte instalații din complex au o capacitate de transport de 1.000, respectiv 1.200 de persoane pe oră.

”Extinderea complexului este concepută pentru a veni în întâmpinarea nevoii în creștere, de relaxare și petrecere a timpului liber în natură, îmbinând totodată și pasiunea pentru practicarea unor sporturi de iarnă, reușindu-se astfel punerea în valoarea a potențialului turistic local și a ofertei existente în acest sens, crescând atractivitatea zonei”, memoriul de prezentare al investiției

Demersuri de mai bine de șapte ani

Pentru amenajarea noii pârtii va fi nevoie de defrișarea unei suprafețe de 1,8 ha de pădure, acoperită în special cu molid, aflată în proprietatea publică a comunei Poplaca. În compensație, investitorii de la Teleferic Cindrel SA au oferit un teren ”echivalent ca suprafață și bonitate”. 

Scoaterea suprafeței de 18.151 de mp din fondul forestier a fost reglementată la nivelul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu în iulie 2014. Planul urbanistic zonal pentru zona în discuție a fost aprobat de comuna Poplaca în noiembrie 2010 și completat în octombrie 2015. În octombrie 2018, Ocolul Silvic Valea Cibinului – Săliște a emis fișa tehnică de defrișare. Un an mai târziu, Consiliul local al comunei Poplaca a adoptat hotărârea pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeței necesară extinderii pârtiilor de la Arena Platoș. În luna martie a anului 2020, Garda Forestieră Brașov a emis avizul necesar defrișărilor, situație reglementată de legislația care stă la baza Programului național de dezvoltare a turismului ”Schi în România”. În iunie 2020, Primăria comunei Poplaca a emis certificatul de urbanism pentru această investiție.

Sursa foto principală: hila.ro

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Ursul Brun

Acum 2 luni

nu suna tocmai rau, dar cum adica: "au oferit un teren ”echivalent ca suprafață și bonitate”. " ??? ce inseamna asta ? planteaza ei echivalentul suprafetei ce va fi defrisata? doar 1,8 ha ? Avand in vedere ca vor sa defriseaze o padure matura dintr-o zona salbatica si linistita, ar trebui sa planteze minim dublu sau triplu in compensare !
Raspunde

Un Snowboarder

Acum 2 luni

pare ca primaria Poplaca vrea sa-si ia partea de la fiecare. In loc sa rupa contractul de concesiune cu fam. Boța care-si bate joc de ce ne-a dat natura TUTUROR, anume partiile Oncesti + Daneasa, si sa le dea printr-o noua licitatie celor ce merita si vor sa faca ceva - celor de la Arena, mai bine permite defrisarea ilogica a 2 hectare de padure, cu expunere sudica si altitudine redusa. Si permite mai departe bataia de joc de la Oncesti - si irosirea partiei Daneasa care e gata defrisata. Romania lucrului bine facut ...
Raspunde

Dani Ocna

Acum 2 luni

se vrea lemnul pentru .....prieteni,pirtia pe mai tirziu vrea si primaria poplaca sa ciuguleascca ceva cum e cu ecologia,cu greta ?
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 luni

Partia din stațiunea Paltinis, Oncesti, nu aparține de primăria Poplaca, ci de Sibiu. Arena Platos si mare parte din zona Platos, da, apartin de primăria Poplaca. In zona platos, denumita Păltiniș - Platoș, sau totodată Poplaca II, si care nu e totuna cu stațiunea Păltiniș, exista si portiuni (mai mici) care aparțin de Cristian si de Gura Raului. Valari si zona arka-park, apartin de primaria Rasinari. Am vrut sa lamurim confuziile cu cine ce implicare are. Asadar asa cum am mai menționat, este nevoie de implicarea tuturor primăriilor in dezvoltarea zonei si in susținerea tuturor investitorilor (sunt si altii pe langa cei de la Arena), altfel lucrurile se împut.
Raspunde

Un Snowboarder

Acum 2 luni

esti sigur ? uite ce zicea acum 5 ani TS: https://www.turnulsfatului.ro/2016/02/15/partia-oncesti-scoasa-la-licitatie-anul-viitor-53276
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 luni

Da, asa e, ai dreptate cu partia. Stiam eu greșit, oncesti aparține tot de poplaca. Da cred ca ciolanul luat ca sa primească tot bota concesiunea, s-a dus undeva mai sus, nu s-a oprit la primaria poplaca... Oricum ar fi, nu s-a ocupat niciodată de partie asa cum trebuia si sub nicio forma nu ar mai fi trebuit sa o administreze. Dar traim in Romania.
Raspunde

Schior De mic copil

Acum 2 luni

E bine ca se fac si 1500 de locuri de parcare...la Brasov!
Raspunde

Gigi Unu

Acum 2 luni

Asa și, nu i bine? Parchezi acolo și te sui pe schiuri pana în păltiniș. la întoarcere îl rogi pe primul schior al tarii sa te i a cu el, va înțelegeți voi, doar practicați același sport!
Raspunde

Ion Ion

Acum 2 luni

Dar parcari, dar drumuri cand se fac? Vai de capul nostru.
Raspunde

Astrid Turcan

Acum 2 luni

Asta-i diferenta dintre cineva care chiar a realizat ceva in viata lui (Platos), si altcineva care chiar nimic, doar jecmaneli, (Oncesti)...
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 luni

Extinderea domeniului skiabil trebuie sa vina la pachet cu alte investiții, in special crearea unor noi locuri de parcare (minim cateva sute) printr-un parteneriat Arena-Primaria Poplaca, investiții in sistemul de apa-canalizare (promis de mulți ani de primăria Poplaca pt zona Platoș), autobuz suplimentat pe ruta Arena-Sibiu, un mic birou al jandarmeriei si al politiei acolo langa partie. Pana atunci, haosul deja existent de niste ani va duce la unul si mai mare, care va duce la procese fara număr, pt tot felul de motive care deja au devenit justificate. Este haos si nu e ok. Si evident primaria Sibiu si primaria Rasinari, daca nu se implica, lucrurile se vor incurca si mai tare. La zona arka trebuie parcari, acolo se creaza ambuteiaje de fiecare data cand e vreme de săniuș. Așadar, primariile implicate trebuie sa inteleaga ca zona se dezvolta vor nu vor, si sa isi miste fundu, asa cum i-a rugat si Câtu acum cateva zile. Altfel, sa lase pe altii capabili sa puna rapid lucrurile la punct.
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 2 luni

Si masinile se vor parca tot in curba, pentru ca asa-i la Sibiu. E ca si cum ti-ai lua o ciorba la KonTiki si nu ti se da si lingura, ca merge si furculita... Halal Primarie...
Raspunde

BON BON

Acum 2 luni

Ideea e lăudabilă, cu toate că vorbind acum ceva ani în urmă cu unul din investitori, îmi spunea de o pârtie care ar fi trebuit să pornească din spatele staţiei "Sosire" a telescaunului de pe Onceşti şi să ajungă până pe actualele pârtii "B" şi poate chiar mai jos, dar ceva le-au pus piedici, iar acum constat că s-au schimbat opţiunile. Dar: 1. Pentru o creştere de cca. 1450 de schiori cred că trebuie neapărat gândit la un spaţiu pentru mărirea zonelor de parcare, care şi la ora asta oferă puţine locuri. Cred că ar fi nevoie de cel puţin 600 de locuri de parcare în plus faţă de momentul actual. 2. Alocarea/suplimentarea containerelor pentru toalete, căci cele de jos acum în funcţie sunt şi puţine, iar plasarea lor doar lângă parcare, nesatisfăcătoare pentru cei aflaţi pe pârtii. 3. Suplimentarea spaţiilor apres-schi, dar şi amenajarea unei zone dedicate festivităţilor de premiere, dat fiind că pe acest domeniu se organizează aproape în tot sezonul consursuri atât pentru copii cât şi pentru adulţi, cu destul de mulţi participanţi. Vă doresc succes în demersurile de dezvoltare!!!
Raspunde

Eu Me

Acum 2 luni

Pai de sus de la partia "Paltinis-Oncesti" nu poti sa ajungi direct sus la A/B pentru ca este o vale si un schit. Dar cred ca poti sa ajungi in coborare pana unde va fi baza viitoarei partii C. Acolo cred ca ar putea fi ceva interesant. Adica un telescaun de cca 2500-3000 m lungime din valea unde ajunge C ( cca 1200 m altitudine) pana sus pe varf la 1680m. Si s-ar putea face 2 partii faine acolo. Dar ar fi necesar un skipass unic si poate bus rapid de transbordare intre cele 2 locatii
Raspunde

Rosu Detot

Acum 2 luni

Parcari noi la munte? Hectare asfaltate? NU! Autobuze care urca din Sibiu/Rasinari/Poplaca, ca in tarile cu partii adevarate. Si interzicerea masinilor cu schiori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus