Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

”Peste 400 de locuri noi”: Astrid Fodor promite dublarea locurilor în creșele din Sibiu

”Peste 400 de locuri noi”: Astrid Fodor promite dublarea locurilor în creșele din Sibiu

Pe lângă cele 391 de locuri care există, acum, în creșele administrate de Primăria Sibiu, Astrid Fodor anunță că în următorii ani alte cinci creșe urmează să fie deschise. Cu o capacitate de 400 de locuri. Procedurile pentru această creștere a capacității au fost demarate de patru ani.

Anunțul lui Astrid Fodor vine o dată cu semnarea contractului pentru ridicarea unei noi creșe în cartierul Țiglari, în curtea Grădiniței cu program prelungit nr. 36. Procedurile pentru acest proiect au început de mai bine de patru ani: în 2017 au fost aprobați de Consiliul local Sibiu indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv, au urmat tot felul de modificări, după care administrația locală a decis să finanțeze acest proiect din fonduri europene nerambursabile. Abia anul trecut a fost lansată licitația pentru execuție, care a fost reluată de trei ori, după ce la primele două astfel de proceduri ofertele depuse au fost considerate neconforme. A fost nevoie de creșterea bugetului alocat pentru acest contract cu 34% pentru ca, la cea mai recentă licitație (lansată în decembrie 2020) să fie desemnat și un câștigător din cele șase oferte depuse.

Creșa va fi ridicată în curtea Grădiniței cu program prelungit nr. 36

Societatea de construcții angajată este Rara Invest, din Sibiu, contractul având o valoare de aproximativ 4,5 milioane de lei, cu tot cu TVA (față de 5,2 milioane, valoarea estimată înainte de licitație). Constructorii au un termen de zece luni pentru ridicarea noii creșe din cartierul Țiglari, care va avea o capacitate de 90 de locuri. ”Clădirea cu parter și etaj, va avea o suprafață de aproape 1300 mp în care se vor amenaja șase săli pentru cursuri, o sală multifuncțională, bucătărie și o sală specială pentru biberoane, un cabinet medical, spălătorie, grupuri sanitare, vestiare pentru angajați, filtre de primire a copiilor și un depozit pentru cărucioare”, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu structura viitoarei creșe din Țiglari.

Unde vor fi construite celelalte creșe

O dată cu semnarea contractului pentru creșa din Țiglari, primarul Astrid Fodor a făcut și un inventar al proiectelor similare aflate în diferite stadii. Iar din acest inventar ar rezulta că în anii următori, numărul de locuri din creșele de stat ale Sibiului se va dubla: pe lângă creșa din Țiglari, ar urma deschise astfel de instituții noi și în cartierele Ștrand, Lazaret, Vasile Aaron, Reșița și Piața Cluj. “În scurt timp semnăm și contractul pentru creșa din cartierul Ștrand, cu încă 105 locuri. În toamnă vom pune la dispoziția părinților alte 35 de locuri pentru copiii cu vârsta de doi și trei ani în cartierul Lazaret, pe str. Lebedei, într-un imobil pe care l-am achiziționat anul trecut și a cărui modernizare este în curs. Avem în desfășurare procedura de achiziție pentru amenajarea unei noi creșe în cartierul Vasile Aaron, iar în fază avansată sunt și proiectele de construcție a creșelor noi din în Piața Cluj și în cartierul Reșița. Prin urmare, prin toate aceste proiecte concrete aflate deja în curs, suplimentăm locurile din creșele sibiene cu peste 400 de locuri noi”, susține Astrid Cora Fodor, primarul Sibiului, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Și în Ștrand, precum și în Țiglari: de patru ani

Referitor la creșa din Ștrand, aceasta ar urma ridicată în curtea Școlii gimnaziale nr. 1, cu acces din strada Sălajului. Și în acest caz, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de Consiliul local, pentru prima dată, în 2017. Aceiași indicatori, modificați mai apoi, au trecut prin votul consilierilor locali de încă trei ori. Iar licitația pentru această creșă a fost reluată de două ori, la prima procedură singura ofertă fiind considerată neconformă. După ce bugetul alocat a fost indexat cu 14%, la licitația lansată în decembrie anul trecut au fost depuse șase oferte. Termenul inițial de evaluare a ofertelor de către funcționarii Primăriei a fost prelungit, oferta câștigătoare fiind selectată pe 4 iunie 2021. În cazul în care nu vor fi depuse contestații, în cursul săptămânii viitoare va putea fi semnat contractul.

Creșa din Ștrand ar urma să aibă 105 locuri. E în lucru la nivelul administrației din 2017

Program prelungit sub acoperiș verde

Creșa care urmează a fi ridicată în Țiglari va funcționa cu program prelungit, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu. Iar printre caracteristicile viitoarei clădiri se numără și un acoperiș înierbat, dar și panouri solare pentru încălzirea apei. ”Vom depune toate eforturile să terminăm la timp această construcție pentru ca în acest loc copiii sibieni să poată învăța, să se poată juca și să crească frumos”, promite Rareș Sârbu, manager general SC Rara Invest SRL, firma de construcții angajată.

Primarul Astrid Fodor și Rareș Sâbu, managerul general al Rara Invest

Detalii din contractul semnat pentru creșa din Țiglari

Sursa: comunicat Primăria Sibiu

-  Construcția clădirii, izolată termic, cu centrală termică proprie și cu un acoperiș “verde”, înierbat

- Amenajarea rețelelor de utilități în imobil, inclusiv prize de date și TV în fiecare sală de curs. Instalație de încălzire va fi amenajată în pardoseală, iar pe acoperiș vor fi amplasate panouri solare pentru acoperirea necesarului de energie pentru apă caldă în lunile însorite.

- Instalarea unui sistem de supraveghere antiefracție cu senzori de mișcare

- Amenajarea curții, a aleilor pietonale, a zonelor verzi și crearea unui loc de joacă echipat special pentru copiii de vârstă antepreșcolară.

Sursa imaginilor cu simulările viitoarei creșe din cartierul Țiglari: Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1861

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Cora, lasse uns!

Acum 2 ani

Este fabulos la Sibiu! Pe hartie si in fanteziile imbecile ale acestei doamne cu zero competente, Sibiul are de toate, proiecte peste proiecte, drumuri, piste de biciclete la pret de autostrada, parcari etajate cu mii de niveluri, strazi smart, unde iti vine inteligenta prin wifi! Ce rusine de administratie! 4 ani sa stai la hartogaraie!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

nu erai ipocritul care se plângea că tot Sibiul e șantier? ia bate tu din palme, poate-ți iese, pesedache
Raspunde

Miron Florea

Acum 2 ani

4 ani de la idee pana la SEMNAREA contractului !!!! Si inca cati pana la finalizare??? Strategia saseasca un pas la fiecare patru ani pare sa aiba rezultatele cele mai bune!! Traiasca!!
Raspunde

John doe

Acum 2 ani

"fodor promite" :))))
Raspunde

Baronul Munchhausen

Acum 2 ani

Eu va dau mancare si bautura cat va incape pielea,va scutesc de plata la benzina,curent,gaze,va dau cate o masina noua in fiecare an iar celor tineri le voi da dupa placerile lor tot ce-si doresc! PS-Este vreo diferenta intre promisiunile mele si ale doamnei Primar?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus