Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-1°C

Bani europeni pentru copiii defavorizați. Investiții în infrastructura socială de 100 de milioane de euro

Bani europeni pentru copiii defavorizați. Investiții în infrastructura socială de 100 de milioane de euro

Educație și îngrijire timpurie, sănătate, hrană și locuințe. Lucruri esențiale pentru orice copil sunt  asumate de guvern prin intermediul unor programe europene la care România a aplicat. În următorul exercițiu financiar, România va avea la dispoziție, în premieră, un Program Operațional de Incluziune și Demnitate Socială destinat în exclusivitate combaterii sărăciei și incluziunii persoanelor vulnerabile, dar și un program cu o finanțare consistentă pentru măsuri de formare și ocupare - Programul Operațional Educație și Ocupare, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme (foto). În plus, România și-a luat angajamentul de a pune în practică garanția pentru copii, conform recomandărilor Comisiei, instrument care va asigura copiilor vulnerabili acces la asistență medicală, educație, îngrijire, locuințe decente ori nutriție adecvată. Este vorba de accederea României în proiectul Garanției Europene pentru Copii, adoptat de Consiliu în iunie 2021, al cărui scop este de a preveni și combate excluziunea socială, garantând accesul copiilor care au nevoie la un set de servicii cheie: educație și îngrijire timpurie, sănătate, hrană și locuințe.

Alte proiecte care vizează politici sociale pentru persoane vulnerabile au finanțate prin PNRR și proiecte europene, a detaliat Turcan în cadrul întâlnirii cu comisarul european. ”Pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate de a reașeza pe baze echitabile atât sistemul de pensii, cât și salarizarea din sectorul public, bugetul alocat acestor două mari proiecte fiind de 102 milioane de euro. De asemenea, am prezentat pe larg planurile de investiții în infrastructura socială pentru copii și persoane cu dizabilități asumate prin PNRR, cu o finanțare de 100 de milioane de euro. O parte importantă a discuției noastre a vizat, de asemenea, modul prin care vom folosi fondurile europene pentru a susține reforma asistenței sociale, adică dezvoltarea de servicii integrate prin care să sprijinim în mod real grupurile vulnerabile. Un exemplu în acest sens este angajamentul pe care România și l-a asumat de a pune în practică garanția pentru copii, conform recomandărilor Comisiei, instrument care va asigura copiilor vulnerabili acces la asistență medicală, educație, îngrijire, locuințe decente ori nutriție adecvată”, susține ministrul Muncii.

Conform declarațiilor Ralucăi Turcan, în perioada următoare, vom avea o colaborare strânsă cu Comisia Europeană pentru a definitiva aceste două Programe Operaționale care înseamnă, împreună, aproximativ 7 miliarde de euro în beneficiul celor mai vulnerabile categorii.

”Știu că dialogurile autorităților române cu instituțiile europene par adesea exerciții birocratice, de puțin interes imediat pentru „viața reală”, însă discuția pe care am avut-o astăzi cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, a abordat nu doar obiective,  etape și planificarea proceselor ministerului din perspectiva accesării programelor de finanțare europeană, ci și dificultățile întâlnite în procesul de reformă a sistemelor publice și impactul imediat al acestor reforme asupra oamenilor. Am abordat, de asemenea, problematica persoanelor vulnerabile și a îmbunătățirii serviciilor sociale din România, dar și provocările pe care tranziția postpandemie le ridică în domeniul ocupării” – Raluca Turcan, ministrul Muncii.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Sociolita

Acum 2 ani

Las' ca banii ajung doar pentru studii de fezabilitate si salarii, pentru restul... speranta moare ultima.
Raspunde

Coco chanel

Acum 2 ani

Cine o imbraca pe dna Turcan? Totala lipsa de imaginatie! Degeaba are bani! De coafura ce sa zic? e horror!
Raspunde

Ionel Tiribomba

Acum 2 ani

Hai serios.... ati luat iar cainele mort cu "copiii defavorizati"...incluziune sociala si alte rahaturi. Uite asa fac unii bani din vorbe pe lucruri care n-au cum sa fie niciodata rezolvate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus