Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
27°C

Trotinetele electrice parcate neregulamentar vor fi ridicate. Primăria va limita numărul celor de închiriat în Sibiu

Trotinetele electrice parcate neregulamentar vor fi ridicate. Primăria va limita numărul celor de închiriat în Sibiu

În funcție de evoluția utilizării trotinetelor electrice, Primăria Sibiu va putea limita numărul acestor mijloace de deplasare prin oraș. Este una din prevederile propuse de executivul local într-un Regulament creat special pentru operatorii care vor dori să ofere sibienilor și turiștilor, spre închiriere, trotinete electrice. Pentru fiecare trotinetă lăsată aiurea și ridicată de Primărie va trebui plătit minim 200 de lei.

Funcționarii Primăriei Sibiu au elaborat un regulament privind ”condițiile de utilizare pe domeniul public al municipiului Sibiu a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme on-line, în regim self-service”. Acest regulament urmează să fie supus dezbaterii și aprobării consilierilor locali, care se vor reuni în ședință săptămâna viitoare.

Regulile pe care dorește să le impună Primăria vin ca urmare a interesului manifestat de diferite companii specializate în închirierea de trotinete electrice prin diferitul a diferite aplicații. Fapt care face ca orice trotinetă să poată fi, practic, închiriată de aproape oriunde și, la fel, lăsată oriunde în oraș (trotinetele sunt dotate cu sisteme GPS și cu sisteme de blocare-deblocare care pot fi controlate de către cei care le închiriază prin intermediul unor aplicații).

”Circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice ale municipiului Sibiu va respecta legislația privind circulația pe drumurile publice, însă pentru ca deplasarea să se desfășoare în condiții de siguranță, apreciem că unele aspecte care se impun a fi reglementate în plus față de prevederile legale generale, dar în acord cu acestea”, se arată în raportul de specialitate elaborat de Serviciul de administrare a domeniului public și privat din cadrul Primăriei Sibiu.

Musai trotinete noi

Prin Regulamentul propus, Primăria Sibiu intenționează să limiteze la doi numărul operatorilor care vor putea închiria, în regim self-service, biciclete electrice. Aceștia vor fi selectați anual, în funcție de o serie de criterii pentru care vor fi punctați: tariful de deblocare, tariful de utilizare la minut, vechimea trotinetelor, posibilitatea măririi flotei sau monitorizarea parcării neregulamentare a acestor trotinete prin aplicație.

Printre aceste criterii de departajare a celor care vor dori să ofere trotinete spre închiriat, două sunt obligatorii: să asigure un dispecerat nonstop pentru informații și sesizări și să evidențieze doritorilor de astfel de mijloace de transport zonele de unde pot fi acestea închiriate, zonele unde pot fi parcate și zonele unde nu este permisă parcarea acestora.

De remarcat faptul că, prin Regulamentul propus, Primăria va impune operatorilor care intră pentru prima dată pe piața din Sibiu să aducă trotinete electrice noi. Iar în cazul în care operatorii au tradiție în oraș, trotinetele acestora nu vor putea avea o vechime mai mare de doi ani.

De altfel, pentru a putea oferi spre închiriere trotinete electrice în Sibiu, operatorii interesați vor trebui să prezinte o listă lungă de documente, dovezi și specificații tehnice. În plus, vor trebui să asigure accesul permanent al celor de la Primărie și Poliție la datele referitoare la starea trotinetelor (parcate, aflate în utilizare, implicate în evenimente, itinerariile parcurse, istoricul de circulație etc). Pentru fiecare trotinetă oferită spre închiriere, operatorii vor trebui să plătească o taxă de închiriere a domeniului public.

Minim 200 de lei, pentru fiecare trotinetă ridicată

Locurile unde vor fi amplasate stațiile de închiriere a trotinetelor urmează să fie stabilite împreună cu reprezentanții Primăriei Sibiu. Cei care le vor închiria vor avea voie să le lase și în alte locuri, dar numai în anumite condiții. Spre exemplu, trotinetele vor putea fi lăsate și pe trotuare, dar numai pe cele mai late de 2,5 metri. Și numai parcate pe cric și aliniate paralel cu bordura sau cel mult oblic, astfel încât să nu ocupe un spațiu mai lat de 0,5 m.

Trotinetele vor putea fi lăsate de către cei care le închiriază și în zonele pietonale, dar numai în ”locații retrase, astfel încât să nu împiedice libera circulație a pietonilor și/sau accesul la diversele obiective din zonă (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc), precum și a evenimentelor organizate pe domeniul public).

Pentru a fi mai ușor, regulamentul include chiar o listă cu 15 puncte, în care sunt enumerate locurile în care parcarea trotinetelor electrice este interzisă. În cazul în care trotinetele închiriate vor fi lăsate neregulamentar, operatorul va trebui să le ridice în cel mult 60 de minute din zona Centrului istoric și în cel mult două ore, dacă au fost parcate neregulamentar în alte părți din oraș. ”În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria municipiului Sibiu, prin Serviciul public de administrare a domeniului public și privat, urmând ca restituirea să se asigure de către Poliția locală și va fi aplicat un tarif de ridicare, transport și depozitare”.

Iar pentru fiecare trotinetă astfel ridicată va trebui plătit minim 200 de lei: 100 de lei, tariful de ridicare și 100 de lei – tariful de transport. Dacă trotineta nu va fi recuperată în aceeași zi, din ziua următoare va fi perceput și un tarif de depozitare, echivalent a 25 de lei pe zi.

Unde va fi interzisă parcarea trotinetelor electrice

a) pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 m;

b) în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 de m după stație;

c) pe aliniamentelor clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea);

d) pe locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, inclusiv pe cele cu folosință exclusivă (taxi, persoane cu dizabilități, autocare, motociclete, rezervate);

e) în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25 de m înainte și după trecerea de pietoni;

f) pe spațiile verzi;

g) în intersecții și la mai puțin de zece metri de intersecții;

h) în zona acceselor auto și pietonale;

i) pe șantierele în lucru de pe domeniul public;

j) pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane;

k) în toate zonele și spațiile în care s-ar periclita siguranța și desfășurarea fluentă a traficului rutier și/sau pietonal;

l) pe partea carosabilă;

m) pe scări sau pasaje pietonale;

n) pe malurile râurilor sau lacurilor;

o) la rastelele de biciclete.

Sursa: Propunerea de Regulament în ceea ce privește închirierea trotinetelor în regim self-service

Amenzi de până la 2.500 de lei

Operatorii de flote de trotinete care vor încerca să le închirieze fără aviz de la Primărie, precum și cei care pun în circulație un număr de trotinete mai mare decât cel declarat și aprobat vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

De altfel, prin Regulamentul redactat, reprezentanții administrației locale își rezervă dreptul de a stabili câte trotinete electrice pot fi oferite spre închiriere în oraș. ”Autoritatea publică locală poate stabili numărul minim și maxim de trotinete electrice care sunt puse în circulație pe domeniul public de către operatori în funcție de evoluția utilizării acestora pe domeniul public în municipiul Sibiu”.

Consultă aici proiectul de hotărâre și Regulamentul pentru închirierea trotinetelor electrice în Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Turmentat

Acum 1 lună

:))))) Trotinetele erau problema. Orașul este sufocat de trotinete :))))
Raspunde

Vic

Acum 1 lună

Sa faca statii de parcare mai multe si sa nu ii lase se le parcheze peste tot prin oras. O sa fie un haos ca la Cluj. Toate lasate aiurea peste tot
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus