Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Capitală culturală: o treime din posturile Bibliotecii Astra se desființează. Oameni dați afară, program de lucru diminuat

Capitală culturală: o treime din posturile Bibliotecii Astra se desființează. Oameni dați afară, program de lucru diminuat

O treime din posturile Bibliotecii Județene Astra vor fi desființate de la 1 iulie 2021, iar pentru restul, programul se reduce la patru zile pe săptămână. Din cauza lipsei fondurilor. A vreo 170.000 de euro, mai precis.

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre pentru reducerea cu 28 a numărului de posturi din cadrul Bibliotecii județene Astra. Zece din cele 28 de posturi sunt ocupate, prin urmare bibliotecarii vor trebui să își caute altceva de lucru. Restul de 57 de angajați ai instituției județene cu cinci filiale vor avea un program de lucru redus la patru zile pe săptămână, salariile urmând a fi diminuate corespunzător.

Nu s-au mai găsit 170.000 de euro

Decizia de diminuare a organigramei instituției pentru care, în anul Capitalei culturale europene, a fost dat în folosință un nou sediu are la bază rațiuni financiare: mai precis, bugetul alocat pentru anul în curs Bibliotecii Astra este cu echivalentul a 170.000 de euro mai mic (835.000 de lei). Desfacerea contractelor de muncă pentru cei zece angajați ”conduce la o diminuare a cheltuielilor de personal în sumă de 57.137 lei pe lună”, se arată într-unul din documentele semnate de Silviu Borș, managerul general al Bibliotecii județene Astra. ”Totodată, prin acordurile semnate individual de fiecare angajat, s-a stabilit un program de lucru de patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, respectiv o reducere a cheltuielilor de personal de aproximativ 50.000 lei/lună”, se mai arată în adresa semnată de Silviu Borș, managerul instituției județene de cultură.

În 2007, pentru a evidenția înclinația Sibiului pentru cultură, județul inaugura un al doilea sediu pentru Biblioteca județeană Astra

Cele mai multe disponibilizări, la evidența informatizată

La începutul acestui an, Bibliotecii județene Astra i-a fost alocat din veniturile județene un buget de 4,14 milioane de lei, cu aproape 17% mai mic decât cel de anul trecut (când Bibliotecii i-au fost alocat un buget de cinci milioane de lei).

În ceea ce privește cheltuielile de personal, bugetul adoptat pentru anul în curs prevede cheltuieli maxime de 3,2 milioane de lei, față de 2020, când bugetul alocat pentru remunerarea angajaților era de 3,6 milioane de lei (o scădere de aproximativ 11%).

Pentru a se încadra în acest buget redus, conducerea Bibliotecii Astra a decis ca cei mai mulți oameni dați afară să fie din cadrul Biroului Dezvoltarea, evidența și prelucrarea informatizată a colecțiilor. Pe lângă șeful acestui birou, de aici vor mai fi dați afară alți șapte bibliotecari. Va mai fi dat afară un bibliotecar din cadrul Compartimentului Adulți și unul din cadrul Compartimentului pentru Copii și Tineret. La fel, va fi dat afară un bibliotecar din cadrul Serviciului cercetare și documentare bibliografică și un bibliotecar din cadrul Compartimentului editură, tipografie și legătorie. În cele din urmă două cazuri, reprezentanții Bibliotecii județene Astra arată că e vorba de bibliotecari care cumulau pensia cu salariul.

Ce mai rămâne

În urma acestor disponibilizări și a desființării altor 18 posturi vacante, Biblioteca județeană Astra mai rămâne cu 57 de posturi, dintre care patru pentru șefi. Cel mai populat serviciu rămâne cel Administrativ: un post de conducere și 12 de execuție. La Serviciul de cercetare și documentare bibliografică mai rămân un șef și opt angajați, iar la Editură, tipografie și legătorie – șapte posturi.

Noua organigramă propusă pentru Biblioteca județeană Astra

În vechea clădire a Bibliotecii Astra (corpul A, cel din parcul Astra) la Compartimentul Adulți mai rămân trei angajați, iar în corpul B (cel nou, de pe strada Mitropoliei), patru bibliotecari mai rămân la compartimentul omonim. Pentru Compartimentul copii și tineret, organigrama propusă pentru încadrarea în bugetul disponibil mai prevede doi bibliotecari. De remarcat faptul că, toate cele cinci filiale ale Bibliotecii județene Astra Sibiu au câte un singur post.

În toamna acestui an, Biblioteca Astra împlinește 160 de ani de existență. 

Consultă aici proiectul de hotărâre pentru reducerea cu o treime a organigramei Bibliotecii județene Astra

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 9770

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

34 comentarii

Teo

Acum 1 an

Astfel de restructurari, uneori chiar mai drastice ,se impun in toate institutiile bugetare.
Raspunde

Teo

Acum 1 an

Astfel de restructurari,uneori chiar mai drastice ,se impun in majoritatea institutiilor statului.
Raspunde

Telectualu'

Acum 1 an

Rusine Consiliului Judetean Sibiu! Rusine conducerii Bibliotecii ASTRA! La alte biblioteci judetene din tara se intampla asa ceva? Dle Radu Vancu, pentru asta ar trebui sa luati atitudine, nu pentru numele scolii nr. 17 din Vasila Aaron!
Raspunde

DB

Acum 1 an

Chiar și în cazul lui R Vancu și al altor "elite" locale putem vorbi de o supraestimare a geniului, dublată de naivitatea politică. "Va vedem"... Au stat 1000 de zile și ceva cu ochii pe PSD și acum? Aveai treabă cu ei, nu erau la birou că boicotau sistemul, dar salariile le mergeau. Acum nu mai vad exact când le este atacată tarlaua? Un blat ordinar
Raspunde

Satanael

Acum 1 an

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la Soare, e-n adunari cu ''Va vedem din Sibiu'', e-n mitingisti instigati de Ciolannis, e-n Primaria lui Fodor si e la Raluca-n gunoaie!
Raspunde

Miron Florea

Acum 1 an

Bravoooo! Ce atata carte, ce atata evidenta informatizata, scanari si digitizare...
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Capitala culturala a fost facuta sa fie cascaval mult de mancat,acum ca este mai putin se dau oameni afara,dar nu de unde ar trebui,cascavalul ramas se imparte tot intre cei pilosi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dani ocna

Acum 1 an

dragilor smintina so gatat treceti la arbeit de cultura nu ne trebuie sau unii la kurzarbeit
Raspunde

Cicero

Acum 1 an

E drept că nu mai avem nevoie de cultură, să rămână doar cultura viței de vie, e suficient. Bine că vom avea pistă pentru biciclete de 3 milioane de euro. Corpore sano.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Reduceri de personal intr-o institutie de cultura, intr-un oras care a dat carturari de seama si inca da (spre ex. Radu Vancu) nu e posibil asa ceva! Cred ca se lasa cu scandal!
Raspunde

Cris

Acum 1 an

Asta s-a întâmplat și la Oradea. Prostia este molipsitoare. Bolojan a început cu biblioteca și revistele culturale și a continuat cu teatrele si filarmonica. Conform planului diabolic al lui Bolojan instituțiile de cultură ar urma să-și piardă personalitatea juridică și să fie comasate într-un monstru de divertisment, un fel de Colhoz și actorii plătiți cu ziua. Nu vă lăsați sibieni, dacă pornește tăvălugul nu mai poate fi oprit.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Asta numai la Sibiu se intampla! In alte orase, nici vorba de asa ceva! Bine ca sunt bani pentru alte prostii, dar pentru biblioteca, nu!
Raspunde

Izabell

Acum 1 an

Pentru conducerea Sibiului cultura inseamna doar festivalul de “teatru” si CIRC, plus focuri de artificii pentru “turistii de wknd” din Oltenia! Daca s-ar face o analiza seriosa a organigramelor la toate institutiile publice locale, cel putin un sfert din angajati ar trebui disponibilizati si oferiti ca forta de munca bruta multinationalelor din zona vest.
Raspunde

Intrebare intrebatoare

Acum 1 an

Decizia de a concedia 10 angajati, "conduce la o diminuare a cheltuielilor de personal în sumă de 57.137 lei pe lună". Nu va suparati, da ce salariu are un angajat la biblioteca pe luna? La un simplu calcul reiese că 50 milioane lei vechi... Sau e un șef care ia jumatate/trei sferturi din suma asta si ceilalti spre minimum pe economie?
Raspunde

Miron Florea

Acum 1 an

5000 brut inseamna cca 2700 net
Raspunde

Fost angajat

Acum 1 an

Asa e cand conducerea bibliotecii este bicefala! Se lasa cu vendete ...
Raspunde

Mera

Acum 1 an

cum adica bicefala?
Raspunde

Fost angajat

Acum 1 an

Angajatii si prietenii bibliotecii stiu la ce ma refer ... bi = doi (pe un balansoar0
Raspunde

KRAMNIK

Acum 1 an

Asteptam restructurarea de la Junii Sibiului , care are fond de salarii cam jumatate cat Muzeul Astra.
Raspunde

Orban

Acum 1 an

Oraș de fițe, condus după ureche, din care mișcarea Rezist a servit politicii urii de 2 bani, nu calității în cultură. Dl Vancu tace? În ce subterană mai locuiește? Sigur că vor pleca de la bibliotecă cei harnici și vor rămâne pilele!
Raspunde

Cu Cu

Acum 1 an

Vor pleca "pilele" altui director,piloase care au fost aduse și plantate în acest serviciu deși nu aveau nici o pregătire în acest domeniu. Roata se învârte: azi ești sus, mâine vei ajunge jos. Asta e viața, totul se plătește.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Dl. Vancu ar putea lua atitudine pt. ca e mare formator de opinie!
Raspunde

Fost angajat

Acum 1 an

Pleaca persoane cu pregatire in domeniu, nu cei care calificare de chelneri si ospatari.
Raspunde

Utilizator

Acum 1 an

Va recomandam o carte de limba romana, de ortografie si de punctuatie. Asa veti putea critica mult mai bine pe toata lumea.

Raspunde

@ fost angajat

Acum 1 an

În 13-14 ani au prins ceva "pregătire" în domeniu, dacă totuși ar verifica cineva ceea ce fac, s-ar îngrozi. În rest, numai de bine.
Raspunde

Laura Bucataru

Acum 1 an

Totul se poate verifica. Munca lor se reflecta in catalogul online si poate fi accesat de oricine, oricand.
Raspunde

@Cu Cu

Acum 1 an

Pleaca persoane competente, care au muncit foarte mult si a caror munca poate fi oricand verificata si masurata.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Pe când o asemenea măsură și la primăria Sibiu? Ăștia s-au "întins" în tot orașul ca râia.
Raspunde

Justitia

Acum 1 an

Mi-ar placea sa stiu daca 2 personaje angajate pe posturi mari si pe criterii politice (D si R) raman pe pozitii sau pleaca spre alte zari? Mari cercetatori care n-au publicat un articol mai acatari. Biblioteca va fi data in judecata si va pierde cum a mai pierdut. Si atunci calificativul managerului nu va avea de suferit? Mi s-ar parea normal sa aiba pentru ca nu gestioneaza bine situatiile aparute in institutie...
Raspunde

Rumburak

Acum 1 an

daca ne uitam pe organigrama se vede cu ochiul liber ca la Serviciul Administrativ sunt 13 posturi intacte. Adica femeile de serviciu si portari. Concluzia simpla este ca actuala conducere a dat afara bibliotecari ca sa tina femei de serviciu. Felicitari....
Raspunde

Expert cont.

Acum 1 an

La administrativ trebuie să rămână toți,altfel nu se mai justifică postul de șef.
Raspunde

Utilizator

Acum 1 an

Managementul defectuos duce la masuri paguboase, atat pentru institutie, cat si pentru angajati si beneficiari. Aici e adevarata problema. Lipsa de creativitate in identificarea resurselor si utilizarea eficienta a acestora. Inclusiv a resurselor umane.

Raspunde

Utilizator

Acum 1 an

Managementul defectuos duce la masuri paguboase, atat pentru institutie, cat si pentru angajati si beneficiari. Aici e adevarata problema. Lipsa de creativitate in identificarea resurselor si utilizarea eficienta a acestora. Inclusiv a resurselor umane.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Pai vedeti daca au numai carti de cultura? Daca aveau si carti de incultura sau de subcultura alta era situatia. Daca aveau carti de "educatie sexuala", carti LGBT se faceau angajari. Doar nu credeti ca lasa USR-ul sa dispara incultura si non-valoarea. Dar asa, cultura poate sa dispara linistita. Nu au ei nevoie de asa ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus