Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
-0°C

Secretarul de stat Radu Szekely: Medicii le vor vorbi elevilor despre igiena sexuală, nu despre actul sexual

Secretarul de stat Radu Szekely: Medicii le vor vorbi elevilor despre igiena sexuală, nu despre actul sexual

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Radu Szekely, a declarat, miercuri, la Timişoara, că educaţia sexuală în şcoli va fi parte a disciplinei Educaţie pentru sănătate, aşa cum este şi acum, iar de două- trei ori pe parcursul fiecărui an şcolar, în funcţie de vârstă, cadre medicale specializate le vor vorbi elevilor "despre igiena sexuală, nu despre actul sexual".

"Educaţia sexuală în şcoli va fi parte a disciplinei Educaţie pentru sănătate, aşa cum este şi acum, dar în momentul de faţă este o disciplină opţională, urmând ca din toamnă să devină obligatorie. Educaţia sexuală va fi un modul, alături de multe altele care apar în Educaţie pentru sănătate. Ne dorim să reuşim (până în toamnă, n.r.) să schimbăm programa, astfel încât să-i schimbăm şi numele, de exemplu, în Educaţie pentru societate (...), să apară şi modulul de educaţie financiară, pentru nutriţie sănătoasă, educaţie de mediu, de prim-ajutor, care să apară pe parcursul programei celor patru ani de gimnaziu şi apoi, în liceu să fie repetate", a explicat Radu Szekely, într-o conferinţă de presă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

El a detaliat că pentru fiecare grupă de vârstă, din clasele V- XII, sunt anumite concepte şi lucruri de care tinerii trebuie să fie conştienţi, de la igienă până la cunoaşterea propriului trup, copiii urmând să fie învăţaţi să se spele pe mâini, pe dinţi, să-şi păstreze igiena organelor genitale, lucruri "absolut normale", dar despre care nu se discută.

Aceste subiecte, a spus Szekely, sunt un tabu în societatea românească, iar acest fapt conduce la situaţii de îmbolnăviri din necunoştinţă de cauză sau la sarcini nedorite.

"Nu este vorba de educaţie pentru actul sexual, ci de educaţie pentru protecţia propriei sănătăţi. Disciplina Educaţie pentru sănătate va fi predată modular, iar pentru educaţie sexuală vor exista, probabil, în fiecare an, două- trei ore la care vor fi invitaţi cadre medicale, doctori din domeniu, care ştiu cum să abordeze aceste subiecte", a adăugat secretarul de stat.

Radu Szekely a punctat că aceste ore vor fi ţinute de cadre medicale, pentru a nu se pune presiune nici pe consilierii şcolari, nici pe profesori pentru a face aceste lucruri, urmărindu-se o colaborare cu specialiştii. 

(Agerpres)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

Munteanu

Acum 1 an

In primul rand trebuie sa le spuna ca daca fac sex, poate aparea un bebelus.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Despre igiena sexuala, nu despre actul sexual... Ceea ce e cam acelasi lucru... Doar nu le-o spune sa se spele pe picioare mai des...
Raspunde

Corb

Acum 1 an

Vise,taica vise!Sa nu credeti ca veti trece peste noi,parintii,asa usor.Avem un cap pe umeri sa gandim si orice derapaj de la moralitate va va costa!Am vazut noi specialistii vostri!
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Ce minciuni gogonate. Ce nenorociti. Vor promovarea teoriilor de gen, transgenderism, LGBT, homosexualitate si altor boli mintale ca astea. Perversini pentru copii. Aruncati o privire in alta tari si vedeti ce porcarii au facut ticalosii. Este un program neomarxist mondial pe care vor sa il implementeze si aici. Spun ticalosii ca sunt prea multe sarcini la fete minore, dar fetele alea minore care raman insarcinate nici nu frecventeaza scoala. Se casatoresc de la 12 ani cum este obiceiul si traditia etniei lor. Si o fac de buna voie, in cunostinta de cauza. Detalii aici: https://r3media.ro/adrian-papahagi-demonteaza-argumentele-favorabile-educatiei-sexuale-cea-mai-buna-educatie-sexuala-este-o-familie-buna/
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Se schimbă numele materiei că sa numai trebuiască acordul părinților și să fie pusă în curriculum obligatoriu mai ușor și fără bătăi de cap prea mari. Așa se introduce mai ușor agenda LGBH și pe nesimțite. Da proști ne mai cred ăștia. Multi dintre cei care sunt la butoanele țării nu sunt părinți și nu le pasă. Toată admirația pt. Victor Orban.
Raspunde

Floresco

Acum 1 an

Buna ziua, initiativa este buna dar educatia cea mai buna ar trebui sa plece de timpuriu din familie. Notiuni elementare ca igiena mainilor nu au nevoie de liceu pentru a fi implementate... Cu educatia sexuala cam la fel cu toate ca impactul-increderea este mai mare daca informatiile vin si de la persoane abilitate. Imi amintesc faptul ca pe vremea bunicii, la tara, fetele ajungeau la ciclu si nu stiau absolut nimic, extremele sunt intotdeauna daunatoare. Am si eu o intrebare de ce nu se incepe, daca tot e vorba de educatie, cu eliminarea caracterului obscen de pe internet, accesul la site-uri pornografice si care promoveaza violenta trebuie restrictionat nu liber. Acesta ar fi punctul 0 pentru constructia unei morale sanatoase la care sa se adauge restul modulelor educative. Altfel da copilul un search fiindca a auzit la ora de sex (pardon educatie), si cu tot controlul parental (pe care invata sa il evite) are parte de link-uri extraordinare pe motoarele de cautare... Dar cine sa o faca cand parlamentarii/senatorii stau pe site-urile de mai sus pana si in plen?
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Fost Ministru al Educației: Oameni buni, stop! Copiii României vor ajunge să fie învățați la școală (de polițist, de avocat, de medic, de oengistul lui pește prăjit) toate bălăriile, mai puțin mate, limbi străine, gramatică, istorie, chimie și geografie! Reacția sa vine ca urmare a anunțului Guvernului Cîțu prin care se va introduce, obligatoriu, un modul prin care elevii vor învăța de la educație sexuală la educație rutieră și financiară. „Cer moratoriu pe introducerea în programă a unor noi materii! Situația a devenit absurdă: toți needucații ajunși în politică votează legi care obligă școala să bage în programa copiilor tot felul de materii. Educație juridică, educație rutieră, educație financiară, blablabla… Oameni buni, stop! Copiii României vor ajunge să fie învățați la școală (de polițist, de avocat, de medic, de oengistul lui pește prăjit) toate bălăriile, mai puțin mate, limbi străine, gramatică, istorie, chimie și geografie! Ah, și încă o chestie: școala e locul unde elevii învață de la profesori. Punct. Nu de la doctori, nici de la avocați și în niciun caz de la oengiști cu ocupație și calificare incertă. Accesul la clasă, în fața elevilor în incinta școlii a oricăror persoane care nu sunt abilitate pentru activitatea de predare trebuie reglementat extrem de strict, aș lua în considerare chiar interzicerea. Școala nu este și nu trebuie să fie câmpul de desfășurare a agendelor tuturor indivizilor care au impresia că trebuie să spună ceva elevilor.

Raspunde

Nene

Acum 1 an

Perfect de acord cu Andrei. Să nu uităm că la biologie in clasa a VII a elevii primesc informațiile strict necesare asupra sexualității.
Raspunde

Popa

Acum 1 an

Acest domn Szekely ce culoare politica are? Ca fara sprijin politic n-ar fi ajuns secretar de stat nici daca ar fi avut 3 doctorate!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus