Polițistul Viorel Teacă s-a mutat împreună cu familia la Sibiu în urmă cu aproape nouă luni de la Slatina. Lucrează la Ordine Publică în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. În timpul scurt petrecut în orașul nostru a ajuns să fie unul dintre cei cunoscuți și îndrăgiți polițiști. În special datorită clipurilor video pe care le postează pe internet. Mai întâi s-a ”luat la bătaie” cu niște copii, astă-iarnă. Apoi l-a văzut toată țara cum a șters luneta unei mașini acoperită de zăpadă. Recent, a făcut câțiva copii din Sibiu să zâmbească jucându-se cu sirena de pe autospeciala Poliției. Asta după ce s-a luptat, la propriu, și a imobilizat un bărbat înarmat cu un cuțit într-un supermarket din Valea Aurie.
Mor de ciudă când văd mașini de poliție că trec prin oraș, în patrulare, pe lângă o mașină parcată aiurea pe prima bandă, sau lăsată aiurea în intersecție ”pe avarii” și nu ia nimeni nicio atitudine. Nu ar fi normal să atrageți atenția oamenilor?
De multe ori, la instructaje, șeful îți atrage atenția că nu faci cum ar trebui și cetățeanul ar putea fi deranjat de această atitudine. Inclusiv ce spuneați, să treacă o mașină de poliție pe lângă un autoturism care e parcat ilegal sau urcat pe trotuar, vezi clar că îi afectează pe ceilalți participanți la trafic ca pietoni, și nici măcar să nu oprești câteva secunde și să-i spui să se mute.
Nu face atitudinea asta să scadă încrederea oamenilor în Poliție? Să vă dau un exemplu: de multe ori, în trafic, șoferii când văd că apare o mașină de Poliție calcă din reflex frâna, deși ei poate nu depășesc viteza legală.
Eu am lucrat și la Rutieră mulți ani și prin prisma a ceea ce am făcut văd și potențialele pericole. Dacă văd o mașină oprită chiar în fața trecerii de pietoni, realizez că este un pericol, poate trece un copil și fiind mai mic de înălțime, îl vezi în ultima clipă, iar dacă ai viteză mărită nu mai poți opri. Atunci, de fiecare dată opresc și îi rog să se pună în mișcare. Ideea este să fii concentrat la ceea ce faci și să realizezi pericolul pe care ai putea să îl eviți. Cel mai bine ar fi să îi explici celui care a parcat mașina greșit că există posibilitatea să nu fie văzut pietonul din cauza mașinii lui. De regulă, participanții la trafic știu că dacă parchează în fața trecerii de pietoni pot primi o penalizare. Ei mai trebuie să știe și că dacă se întâmplă un accident, un copil sau un pieton este lovit pe trecerea de pietoni din cauza faptului că nu a fost vizibil pentru că exista un obstacol, atunci poate fi și el tras la răspundere. Depinde dacă ai avut experiență în sensul ăsta, dacă nu ai lucrat în altă parte și nu ai avut experiență, și atunci nu realizezi aceste pericole.
Tot legat de munca dvs. de zi cu zi, știu că înainte să ne întâlnim ați lucrat schimbul trei. Există vreo zonă din Sibiu despre care le-ați spune oamenilor că ar face bine s-o evite noaptea?
Nu este neapărat vorba de o anumită zonă, noi avem în atenție toate zonele în care în trecut s-au întâmplat violuri sau tâlhării. Nu avem de împărtășit publicului anumite zone în acest sens, dar ca regulă generală îi sfătuim să evite pe timpul nopții parcurile. Din cauza copacilor crescuți este întuneric și nu se mai văd luminile.
Cum vă simțiți în Sibiu după aproape un an? Cum v-ați acomodat?
Mă simt foarte bine fiindcă Noris, copilul meu, se simte foarte bine aici. Asta e foarte important pentru mine și automat că mă simt și eu bine.
Credeți că este o diferență de atitudine, de atmosferă în Sibiu?
Nu neapărat. Mie îmi place să vorbesc des cu persoane care nu au legătură cu Poliția. Mereu întreb prieteni sau soția cum văd munca de Poliție, ce ar vrea să se întâmple sau ce crede că nu este bine la acest capitol. Din ce aflu de la civili sau de la soția mea îmi dau seama că s-a creat o barieră în care polițiștii știu ce fac, își cunosc activitatea, dar oamenii nu știu nimic. Depinde de fiecare polițist cum înțelege munca de prevenire pentru că aceasta este foarte importantă. Eu unul, decât să mă dau jos din mașină și să aplic o sancțiune, mai bine stau și vorbesc cu omul din mai multe puncte de vedere. De exemplu, pentru cei care nu poartă centura, eu am lucrat ca asistent medical trei ani și jumătate și am și cursuri de specializare în Anglia, știu ce înseamnă dinamica accidentului și cum se poate produce. Am lucrat inclusiv cu persoane victime ale accidentelor rutiere. O doamnă care se ducea în America, în vizită la copil, în drum spre aeroport se afla în coloana de mașini. Din spatele ei cineva venea cu viteză, a izbit-o cu putere și i-a provocat o fractură de coloană, în zona cervicală. Mulți spun că de regulă nu poartă centura în oraș pentru că viteza e mică, circulă încet cu viteza înâti și a doua, nu e aglomerație și nu are ce să li se întâmple. După ce le povestesc ce li se poate întâmpla mulți conștientizează și pun centura de siguranță.
Chiar dacă nu sunteți de mult timp în Sibiu, ați reușit să deveniți cunoscut mai ales prin social media, facebook, instagram, tik-tok-uri. Ați căutat asta?
În 2017, eu nu aveam facebook, mi se părea o prostie. Soția mea avea facebook și m-a convins să-mi fac și eu, spunea că dacă nu ai facebook nu exiști în sensul că nu ești vizibil, nu ești conectat la realitate. În 2018 aveam în țară două pagini cu aproape 100.000 de urmăritori și de acolo am evoluat oarecum.
Vă spun cincer că atunci când am văzut primele clipuri postate de dvs. am fost convins că-i o campanie de PR a Poliției, că totul e regizat.
Nu, dimpotrivă.
Ce relație aveți cu superiorii din punctul acesta de vedere?
Când eram la Slatina am fost chiar somat să închid paginile, în trecut. În niciun caz nu sunt împins de la spate de IPJ. Mă refer la Sibiu aici.
E mai multă deschidere la Sibiu?
Da, pot să spun și asta. Domnul chestor, din ce am observat, nu e neapărat activ pe rețelele de socializare, dar urmărește ce se întâmplă. Oarecum suntem de o vârstă și este racordat la realitate. Cu siguranță sunt și oameni care poate au o vârstă mai înaintată sau au prins alte vremuri, cărora li se pare o prostie. Sunt oameni care n-ar putea să apară pe facebook. Și din discuțiile cu ceilalți, dar și din partea soției, care mă inspiră, am înțeles faptul că dacă vrei să-i înțelegi pe ceilalți trebuie să lași jos garda. Mă gândesc și la misterul acesta în care pare că e învăluită poliția. Numai așa oamenii vor veni la tine, vor prinde încredere, îți vor spune și necazurile, dar și lucrurile frumoase. Practic, oamenii vor să fii ca ei. Copiii vor să te joci cu ei, să ai tiktok, tinerii vor să ai facebook și să fii activ acolo...
Nu vi s-a reproșat că e prea multă deschidere?
La Sibiu nu mi s-a reproșat absolut nimic.
Atunci poate cereți o mărire de salariu că faceți și PR...
(râde n. r.) Nu e cazul. Adevărul este că nu se poate una fără alta, trebuie să faci muncă de polițist și mai ai și timp liber. De exemplu, ai pauzele de masă. Eu sunt la cură de slăbire acum și am observat că dacă mănânc mai puțin nu mă mai doare mai nimic. De multe ori, în pauză, dacă nu mănânc fac un tiktok...
Deci aceasta este explicația pentru cei care o să vă reproșeze că stați pe telefon în timpul serviciului.
Nu știu dacă ați urmărit contul de tiktok, am acolo foarte multe filmulețe educaționale. Îl știți pe acela despre participanții la trafic care stau cu ochii-n telefon și pe urmă chiar tu te împiedici și intri în pom? Oricine se gândește că dacă ridică telefonul în timp ce conduce și se uită doar o secundă, nu are ce să se întâmple. ”Eu sunt atent, mie nu mi se poate întâmpla”. În realitate, chiar atunci se întâmplă. Pe principiul acesta am făcut un clip scurt în care sunt îmbrăcat în uniformă și atrag atenția celorlalți că trebuie să fie atenți la drum, mai ales copiii care merg pe stradă fără să ridice privirea, dar chiar eu dau într-un copac în timp ce vorbesc spre telefon. Toate clipurile au un rol în sine, preponderent educațional. Oricum, tiktok-ul îl văd eu, având în vedere că am fost și asistent medical, ca pe o modalitate de relaxare, are un efect de a te rupe de lume.
Observ, așadar, că prin clipurile pe care le faceți veniți să arătați oamenilor că și polițiștii sunt oameni. Totodată, realitatea ne-a demonstrat că unii dintre colegii dvs. din Poliție sunt un pic prea oameni și mă refer aici la cei peste 20 de oameni de la Rutieră acuzați de fapte de corupție. Nu vi se pare că toată munca asta frumoasă de a construi o imagine nouă Poliției e aruncată în aer de astfel de fapte grave?
Nu m-am gândit la lucrul acesta. Aș fi egoist să spun: Uite ce lucruri bune fac eu și alții dau cu bâta în baltă! Mai ales că eu nu fac lucrurile acestea pentru a face imagine Poliției. Le-am făcut pentru mine și cu un scop în sine, unul educațional, așa cum v-am spus deja. Ce este cu adevărat deranjant este faptul că nu se conștientizează faptul că în zilele noastre faptele acestea grave de corupție nu se pot întâmpla de prea multe ori. Adică dacă n-o faci din conștiința ta de polițist și alegi calea cealaltă, fiecare ar trebui să se gândească la faptul că este vorba de zile până ești prins. E exact ca ulciorul care nu merge de multe ori la apă. E vorba de zile. Se pare că mulți ori nu au nimic de-a face cu sistemul polițienesc, ori o fac voit pur și simplu, pe principiul că nu au ce pierde. Ideea este că în ultimii ani de zile s-a pus mare accent pe așa ceva, pe destructurarea tuturor grupurilor de acest gen. Mulți comentează pe internet că nu vor păți nimic că sunt polițiști. Nu contează că ești polițist. Dimpotrivă, până la urmă Parchetul vânează polițiștii corupți, DGA-ul mă refer.
Privind Poliția în ansamblu, simțiți că există o schimbare de mentalitate, o evoluție?
Da, clar. Să știți că prima dacă când am văzut un gest de binefacere online, să-i zic așa, eram în Anglia. Am văzut o româncă stabilită în Londra care s-a mobilizat pe facebook și a strâns o suma de bani pentru a trimite un bătrânel, care se pare că era adus acolo cu forța la cerșit și nu știa ce e cu el. L-a trimis înapoi în țară și a rugat pe cineva să-i facă o fotografie în curte la el, când a ajuns acasă. Ea m-a inspirat. Până la urmă, despre asta e vorba. Mulți spun: De ce copiați pe alții de pe internet?! Ne inspirăm din lucrurile bune. Motto-ul meu este că nu trebuie să arătăm numai lucrurile rele, există foarte multe lucruri bune care merită promovate. Câțiva cârcotași spun că de ce mă laud? ”Lucrurile bune se fac în tăcere!”. Cu alte cuvinte, să arăți lucrurile rele e ceva normal, dar dacă face cineva un gest de umanitate, sau salvează o viață, trebuie să ții pentru tine, să nu vadă nimeni. Eu cred că este complet greșită mentalitatea aceasta. Dimpotrivă, hai să-i inspirăm și pe ceilalți! Eu asemăn asta cu educația pe care o dă un părinte celui mic. Copilul vede ce fac părinții lui și ia exemplu. Așa și noi, trebuie să luăm exemplu de la alții care fac fapte bune. Ca să revin la întrebare, da, în timp se schimbă mentalitatea și s-au schimbat multe lucruri. Țin minte că în 2018, când m-am întors în țară și am avut primele acțiuni pe facebook, am reușit să salvez viața unui băiat de 16 ani din Scornicești care suferea de cancer. M-am întâlnit cu el la spital și în momentul în care l-am văzut, operat, slăbit, alb la față, i-am promis că voi face tot ce pot să-l ajut. În ziua aceea, după ce am plecat de la spital, m-am dus acasă și m-am îmbrăcat în polițist, că eram liber, i-am zis soției să distribuie pe toate rețelele de socializare și grupurile unde poate ceea ce urma să fac. Ea a fost foarte supărată, era convinsă că o să mă dea afară din Poliție. Mentalitatea era cum era, dar nu mi-a păsat. Mă gândeam că mai bine fac asta și ajung în rai decât să nu ajut un copil suferind de teamă că mă vor da afară din Poliție. M-am dus în fața bisericii unde mi-am botezat copilul, m-am pus în genunchi și m-am rugat, transmițând totul live pe facebook. Se întâmpla joi. Până duminică am strâns 20.000 de euro și copilul acela a fost operat cu succes în Ungaria de către un doctor român, singura operație pe care putea s-o facă. Așa se schimbă lucrurile, cred eu. De la incertitudinea aceea că ai sau nu voie să apari pe facebook ca polițist, lucrurile au început să se relaxeze. Practic, știți cum e Poliția văzută? Exact așa cum este întreaga societate. Să nu uităm că noi, polițiștii, facem parte din societate. Exact obiceiurile pe care le oamenii are lucrează în finanțe, cei din sănătate sau din alt domeniu, așa le avem și noi. Suntem aceeași societate, aceeași oameni.
Dacă sunteți curioși, puteți vedea mai multe despre activitatea lui Viorel Teacă pe pagina oficială de facebook.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: viorel teacă , politist , Sibiu , politia
Vizualizari: 10666
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 1 oră
Rob
Acum 2 ore
Gicu
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Imbecilitati marca CJ Sibiu !