Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

Cel mai popular polițist din Sibiu: ”Știți cum e Poliția văzută? Exact așa cum este întreaga societate”

Cel mai popular polițist din Sibiu: ”Știți cum e Poliția văzută? Exact așa cum este întreaga societate”

Polițistul Viorel Teacă s-a mutat împreună cu familia la Sibiu în urmă cu aproape nouă luni de la Slatina. Lucrează la Ordine Publică în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. În timpul scurt petrecut în orașul nostru a ajuns să fie unul dintre cei cunoscuți și îndrăgiți polițiști. În special datorită clipurilor video pe care le postează pe internet. Mai întâi s-a ”luat la bătaie” cu niște copii, astă-iarnă. Apoi l-a văzut toată țara cum a șters luneta unei mașini acoperită de zăpadă. Recent, a făcut câțiva copii din Sibiu să zâmbească jucându-se cu sirena de pe autospeciala Poliției. Asta după ce s-a luptat, la propriu, și a imobilizat un bărbat înarmat cu un cuțit într-un supermarket din Valea Aurie.

 

Mor de ciudă când văd mașini de poliție că trec prin oraș, în patrulare, pe lângă o mașină parcată aiurea pe prima bandă, sau lăsată aiurea în intersecție ”pe avarii” și nu ia nimeni nicio atitudine. Nu ar fi normal să atrageți atenția oamenilor?

De multe ori, la instructaje, șeful îți atrage atenția că nu faci cum ar trebui și cetățeanul ar putea fi deranjat de această atitudine. Inclusiv ce spuneați, să treacă o mașină de poliție  pe lângă un autoturism care e parcat ilegal sau urcat pe trotuar, vezi clar că îi afectează pe ceilalți participanți la trafic ca pietoni, și nici măcar să nu oprești câteva secunde și să-i spui să se mute.

 

Nu face atitudinea asta să scadă încrederea oamenilor în Poliție? Să vă dau un exemplu: de multe ori, în trafic, șoferii când văd că apare o mașină de Poliție calcă din reflex frâna, deși ei poate nu depășesc viteza legală.

Eu am lucrat și la Rutieră mulți ani și prin prisma a ceea ce am făcut văd și potențialele pericole. Dacă văd o mașină oprită chiar în fața trecerii de pietoni, realizez că este un pericol, poate trece un copil și fiind mai mic de înălțime, îl vezi în ultima clipă, iar dacă ai viteză mărită nu mai poți opri. Atunci, de fiecare dată opresc și îi rog să se pună în mișcare. Ideea este să fii concentrat la ceea ce faci și să realizezi pericolul pe care ai putea să îl eviți. Cel mai bine ar fi să îi explici celui care a parcat mașina greșit că există posibilitatea să nu fie văzut  pietonul din cauza mașinii lui. De regulă, participanții la trafic știu că dacă parchează în fața trecerii de pietoni pot primi o penalizare. Ei mai trebuie să știe și că dacă se întâmplă un accident, un copil sau un pieton este lovit pe trecerea de pietoni din cauza faptului că nu a fost vizibil pentru că exista un obstacol, atunci poate fi și el tras la răspundere. Depinde dacă ai avut experiență în sensul ăsta, dacă nu ai lucrat în altă parte și nu ai avut experiență, și atunci nu realizezi aceste pericole.

 

Tot legat de munca dvs. de zi cu zi, știu că înainte să ne întâlnim ați lucrat schimbul trei. Există vreo zonă din Sibiu despre care le-ați spune oamenilor că ar face bine s-o evite noaptea?

Nu este neapărat vorba de o anumită zonă, noi avem în atenție toate zonele în care în trecut s-au întâmplat violuri sau tâlhării. Nu avem de împărtășit publicului anumite zone în acest sens, dar ca regulă generală îi sfătuim să evite pe timpul nopții parcurile. Din cauza copacilor crescuți este întuneric și nu se mai văd luminile.

Cum vă simțiți în Sibiu după aproape un an? Cum v-ați acomodat?

Mă simt foarte bine fiindcă Noris, copilul meu, se simte foarte bine aici. Asta e foarte important pentru mine și automat că mă simt și eu bine.

 

Credeți că este o diferență de atitudine, de atmosferă în Sibiu?

Nu neapărat. Mie îmi place să vorbesc des cu persoane care nu au legătură cu Poliția. Mereu întreb prieteni sau soția cum văd munca de Poliție, ce ar vrea să se întâmple sau ce crede că nu este bine la acest capitol. Din ce aflu de la civili sau de la soția mea îmi dau seama că s-a creat o barieră în care polițiștii știu ce fac, își cunosc activitatea, dar oamenii nu știu nimic. Depinde de fiecare polițist cum înțelege munca de prevenire pentru că aceasta este foarte importantă. Eu unul, decât să mă dau jos din mașină și să aplic o sancțiune, mai bine stau și vorbesc cu omul din mai multe puncte de vedere. De exemplu, pentru cei care nu poartă centura, eu am lucrat ca asistent medical trei ani și jumătate și am și cursuri de specializare în Anglia, știu ce înseamnă dinamica accidentului și cum se poate produce. Am lucrat inclusiv cu persoane victime ale accidentelor rutiere. O doamnă care se ducea în America, în vizită la copil, în drum spre aeroport se afla în coloana de mașini. Din spatele ei cineva venea cu viteză, a izbit-o cu putere și i-a provocat o fractură de coloană, în zona cervicală. Mulți spun că de regulă nu poartă centura în oraș pentru că viteza e mică, circulă încet cu viteza înâti și a doua, nu e aglomerație și nu are ce să li se întâmple. După ce le povestesc ce li se poate întâmpla mulți conștientizează și pun centura de siguranță.

 

Chiar dacă nu sunteți de mult timp în Sibiu, ați reușit să deveniți cunoscut mai ales prin social media, facebook, instagram, tik-tok-uri. Ați căutat asta?

În 2017, eu nu aveam facebook, mi se părea o prostie. Soția mea avea facebook și m-a convins să-mi fac și eu, spunea că dacă nu ai facebook nu exiști în sensul că nu ești vizibil, nu ești conectat la realitate. În 2018 aveam în țară două pagini cu aproape 100.000 de urmăritori și de acolo am evoluat oarecum.

 

Vă spun cincer că atunci când am văzut primele clipuri postate de dvs. am fost convins că-i o campanie de PR a Poliției, că totul e regizat.

Nu, dimpotrivă.

Ce relație aveți cu superiorii din punctul acesta de vedere?

Când eram la Slatina am fost chiar somat să închid paginile, în trecut. În niciun caz nu sunt împins de la spate de IPJ. Mă refer la Sibiu aici.

 

E mai multă deschidere la Sibiu?

Da, pot să spun și asta. Domnul chestor, din ce am observat, nu e neapărat activ pe rețelele de socializare, dar urmărește ce se întâmplă. Oarecum suntem de o vârstă și este racordat la realitate. Cu siguranță sunt și oameni care poate au o vârstă mai înaintată sau au prins alte vremuri, cărora li se pare o prostie. Sunt oameni care n-ar putea să apară pe facebook. Și din discuțiile cu ceilalți, dar și din partea soției, care mă inspiră, am înțeles faptul că dacă vrei să-i înțelegi pe ceilalți trebuie să lași jos garda. Mă gândesc și la misterul acesta în care pare că e învăluită poliția. Numai așa oamenii vor veni la tine, vor prinde încredere, îți vor spune și necazurile, dar și lucrurile frumoase. Practic, oamenii vor să fii ca ei. Copiii vor să te joci cu ei, să ai tiktok, tinerii vor să ai facebook și să fii activ acolo...

 

Nu vi s-a reproșat că e prea multă deschidere?

La Sibiu nu mi s-a reproșat absolut nimic.

 

Atunci poate cereți o mărire de salariu că faceți și PR...

(râde n. r.) Nu e cazul. Adevărul este că nu se poate una fără alta, trebuie să faci muncă de polițist și mai ai și timp liber. De exemplu, ai pauzele de masă. Eu sunt la cură de slăbire acum și am observat că dacă mănânc mai puțin nu mă mai doare mai nimic. De multe ori, în pauză, dacă nu mănânc fac un tiktok...

 

Deci aceasta este explicația pentru cei care o să vă reproșeze că stați pe telefon în timpul serviciului.

Nu știu dacă ați urmărit contul de tiktok, am acolo foarte multe filmulețe educaționale. Îl știți pe acela despre participanții la trafic care stau cu ochii-n telefon și pe urmă chiar tu te împiedici și intri în pom? Oricine se gândește că dacă ridică telefonul în timp ce conduce și se uită doar o secundă, nu are ce să se întâmple. ”Eu sunt atent, mie nu mi se poate întâmpla”. În realitate, chiar atunci se întâmplă. Pe principiul acesta am făcut un clip scurt în care sunt îmbrăcat în uniformă și atrag atenția celorlalți că trebuie să fie atenți la drum, mai ales copiii care merg pe stradă fără să ridice privirea, dar chiar eu dau într-un copac în timp ce vorbesc spre telefon. Toate clipurile au un rol în sine, preponderent educațional. Oricum, tiktok-ul îl văd eu, având în vedere că am fost și asistent medical, ca pe o modalitate de relaxare, are un efect de a te rupe de lume.

Observ, așadar, că prin clipurile pe care le faceți veniți să arătați oamenilor că și polițiștii sunt oameni. Totodată, realitatea ne-a demonstrat că unii dintre colegii dvs. din Poliție sunt un pic prea oameni și mă refer aici la cei peste 20 de oameni de la Rutieră acuzați de fapte de corupție. Nu vi se pare că toată munca asta frumoasă de a construi o imagine nouă Poliției e aruncată în aer de astfel de fapte grave?

Nu m-am gândit la lucrul acesta. Aș fi egoist să spun: Uite ce lucruri bune fac eu și alții dau cu bâta în baltă! Mai ales că eu nu fac lucrurile acestea pentru a face imagine Poliției. Le-am făcut pentru mine și cu un scop în sine, unul educațional, așa cum v-am spus deja. Ce este cu adevărat deranjant este faptul că nu se conștientizează faptul că în zilele noastre faptele acestea grave de corupție nu se pot întâmpla de prea multe ori. Adică dacă n-o faci din conștiința ta de polițist și alegi calea cealaltă, fiecare ar trebui să se gândească la faptul că este vorba de zile până ești prins. E exact ca ulciorul care nu merge de multe ori la apă. E vorba de zile. Se pare că mulți ori nu au nimic de-a face cu sistemul polițienesc, ori o fac voit pur și simplu, pe principiul că nu au ce pierde. Ideea este că în ultimii ani de zile s-a pus mare accent pe așa ceva, pe destructurarea tuturor grupurilor de acest gen. Mulți comentează pe internet că nu vor păți nimic că sunt polițiști. Nu contează că ești polițist. Dimpotrivă, până la urmă Parchetul vânează polițiștii corupți, DGA-ul mă refer.

 

Privind Poliția în ansamblu, simțiți că există o schimbare de mentalitate, o evoluție?

Da, clar. Să știți că prima dacă când am văzut un gest de binefacere online, să-i zic așa, eram în Anglia. Am văzut o româncă stabilită în Londra care s-a mobilizat pe facebook și a strâns o suma de bani pentru a trimite un bătrânel, care se pare că era adus acolo cu forța la cerșit și nu știa ce e cu el. L-a trimis înapoi în țară și a rugat pe cineva să-i facă o fotografie în curte la el, când a ajuns acasă. Ea m-a inspirat. Până la urmă, despre asta e vorba. Mulți spun: De ce copiați pe alții de pe internet?! Ne inspirăm din lucrurile bune. Motto-ul meu este că nu trebuie să arătăm numai lucrurile rele, există foarte multe lucruri bune care merită promovate. Câțiva cârcotași spun că de ce mă laud? ”Lucrurile bune se fac în tăcere!”. Cu alte cuvinte, să arăți lucrurile rele e ceva normal, dar dacă face cineva un gest de umanitate, sau salvează o viață, trebuie să ții pentru tine, să nu vadă nimeni. Eu cred că este complet greșită mentalitatea aceasta. Dimpotrivă, hai să-i inspirăm și pe ceilalți! Eu asemăn asta cu educația pe care o dă un părinte celui mic. Copilul vede ce fac părinții lui și ia exemplu. Așa și noi, trebuie să luăm exemplu de la alții care fac fapte bune. Ca să revin la întrebare, da, în timp se schimbă mentalitatea și s-au schimbat multe lucruri. Țin minte că în 2018, când m-am întors în țară și am avut primele acțiuni pe facebook, am reușit să salvez viața unui băiat de 16 ani din Scornicești care suferea de cancer. M-am întâlnit cu el la spital și în momentul în care l-am văzut, operat, slăbit, alb la față, i-am promis că voi face tot ce pot să-l ajut. În ziua aceea, după ce am plecat de la spital, m-am dus acasă și m-am îmbrăcat în polițist, că eram liber, i-am zis soției să distribuie pe toate rețelele de socializare și grupurile unde poate ceea ce urma să fac. Ea a fost foarte supărată, era convinsă că o să mă dea afară din Poliție. Mentalitatea era cum era, dar nu mi-a păsat. Mă gândeam că mai bine fac asta și ajung în rai decât să nu ajut un copil suferind de teamă că mă vor da afară din Poliție. M-am dus în fața bisericii unde mi-am botezat copilul, m-am pus în genunchi și m-am rugat, transmițând totul live pe facebook. Se întâmpla joi. Până duminică am strâns 20.000 de euro și copilul acela a fost operat cu succes în Ungaria de către un doctor român, singura operație pe care putea s-o facă. Așa se schimbă lucrurile, cred eu. De la incertitudinea aceea că ai sau nu voie să apari pe facebook ca polițist, lucrurile au început să se relaxeze. Practic, știți cum e Poliția văzută? Exact așa cum este întreaga societate. Să nu uităm că noi, polițiștii, facem parte din societate. Exact obiceiurile pe care le oamenii are lucrează în finanțe, cei din sănătate sau din alt domeniu, așa le avem și noi. Suntem aceeași societate, aceeași oameni.

Dacă sunteți curioși, puteți vedea mai multe despre activitatea lui Viorel Teacă pe pagina oficială de facebook.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 10666

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

Mircea

Acum 3 ani

Politistii sunt numiti politic restul e gargara! Societatea nu mai e demult Socialista pretene!
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Romanii se educa doar cu amenzi nu cu filmulete educationale oricat de nobila ar fi intentia domnului politist. Schimbati-mi opinia!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xdfgxfgg

Acum 3 ani

de ar fi mai multi oameni in primul rand si apoi politisti de acest gen in Politia Sibiu am putea sa ne recapatam orasul si sa se poata circula cum se facea odata, nu printre masini parcate aiurea, nu sa iti fie frica sa faci o poza ca vine unul sa te ia la intrebari ca de ce il pozezi cand de fapt tu pozai un cadru mai larg in care era si ceafa lata si tot asa... din pacate in ziua de azi nu mai este frica si respect fata de politisti....
Raspunde

Ion mos

Acum 3 ani

E clar daca am ajuns sa luam lectii de la "specialisti de la olt care au salvat fetele din ghearele temutului dinca " suntem pe cont propriu! Specialitatea zonei gargara cat cuprinde, rezultate ZERO.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asa da

Acum 3 ani

Bravo pentru comentariu, se pare ca mai sunt si oameni normali in acest oras. Din ce in ce mai rar dar inca mai exista si persoane care gandesc inainte sa vorbeasca sau sa scrie.

Raspunde

Un sibian

Acum 3 ani

la nivelul de ignoranta si nebunie din societatea romaneasca ar trebui amezi de 10 ori mai mari!!!! si amenzi care sa nu poata fi prescrise, anulate sau mai stiu eu ce!!! d-nul e ok...dar visator!!!
Raspunde

Catre Cenzura

Acum 3 ani

O știre era ca acest polițist să fi fost sibian. Că cel mai popular polițist din Sibiu este un oltean, nu face decât să completeze acest portret sinistru al Sibiului din ultimii 15 -20 ani. Surprindeți-mă plăcut și publicați acest comentariu.

Raspunde

PR exagerat

Acum 3 ani

Faza cu bulgareala impreuna cu copii a fost regizata 1000%. Poate ca a avut succes si si-a atins scopul... politisti umani... etc... dar regia e regie... probabil copiata dupa actiunile politistilor din US in care participa la diverse jocuri de strada ... In rest... poate ca nu e rau sa se incerce si acest gen de comunicare intre politie si cetateni.
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Incredibil ce sibieni avem comentatori aici. Este blestemul acestui neam sa fie dezbinat, sa se certe unul cu altul, sa arunce cu mizerii in altii. Sunt curios de cat timp sunt "sibieni" desteptii care comenteaza de sudisti. Pun pariu ca sunt "sibieni" de pe vremea lui Ceausescu cand au venit de prin moldova. Ce aveti fratilor, v-a lovit pLandemia in moalele capului? Dar ce credeti ca Sibiul este stindard de moralitate si de corectitudine? Varf de civilizatie si cultura? Nu s-au intamplat atatea mizerii facute de sibieni get-beget? Nu are Sibiul rege si imparat? Nu este capitala tiganilor? Nu va este rusine sa batjocoriti alti romani doar pentru ca sunt din alta provincie? Va tineti mari Sibieni dar numiti orasul Hermannstadt? Ati innebunit? Ce sibieni fara coloana vertebrala sunteti voi? Cat de slugarnici ati devenit fata de occident si cat de tantosi va tineti fata de romanii din alte parti. Rusine sa va fie. Sunteti niste snobi. Niste gunoaie umane. In loc sa promovati valoarea, normalitatea, corectitudinea, moralitatea, voi loviti in oricine nu este nascut la Sibiu? Nu este asta culmea snobismului si a prostiei? In loc sa apreciati pe cei care vin si muncesc, sunt harnici si fac ce trebuie, voi ii calcati in picioare. Fiecare provincie si fiecare oras are uscaturile lui. Apreciati oamenii dupa calitatea lor de a fi OAMENI nu dupa orasul din care sunt.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

OfOf

Acum 3 ani

Las-o asa ca n-ai inteles nimic din ce au spus antevorbitorii. N-are nicio legatura cu faptul ca este oltean, ci ca este "inca un oltean care......." daca nici acum n-ai inteles, iti desenez.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion mos

Acum 3 ani

Felicitari! comentariul tau are efect contrar intentilor tale si dezvaluie mentalitaea majoritatii sudistilor care a generat repulsia sibienilor catre voi. Daca nu iti place la Sibiu sa sti ca personalul piatra olt-Sibiu are si cursa retur!Daca nu iti place ocidentalismul din Sibiu poti merge la stapanii vostrii de secole adica la Stabul daca nu te prinzi, sa te simti ca acasa nu ca printe "gunoie umane" ca aici."Iubirea" fata de voi a-ti castigat-o in trafic, in oras unde va straduiti sa iesiti in evidenta prin obiceiuri proaste, in fabrici unde va dezvaluiti caracterele "alese'si rautatea cu care incalcati reguli de sute de ani.Da orasul se numeste Hermanstadt ca a fost intemeiat si construit de sasi nu de sudisti! Voi va bateti joc de orasul care va da sansa sa castigati decent si sa traiti decent, nu in case de chirpici! Referitor la regele tiganilor intereseaza-te de unde a venit!
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

No nu te ambala asa Ioane, ca nu sunt nici din sud nici din moldova. Sunt ardelean si sibian dar ma doare sufletul sa vad ce idioti utili si snobi au ajuns multi din concetatenii mei. Inclusiv tu, baietas. Mai lasa textele de propaganda iredentista si pune putin mana pe o carte de istorie. Vezi daca are poze. Sibiul a fost fondat de sasi la fel cum a fost ctitorita manastirea Putna de turci. Adica NICI VORBA. Ia intereseaza-te matale ce a fost CEDONIA si in ce perioada, si apoi, mai discutam. Ca sasii au fost impusi de ocupanti pe la 1200 ca si clasa conducatoare peste populatia romana, este cu totul altceva. Dar orasul era aici inca de pe vremea dacilor si romanilor. Si crede-ma nu a avut nici un sas in el vreo mie si ceva de ani. Iar daca intalnesti nesimtiti din sud, si cu siguranta vei intalni, fa un efort si uita-te si la nesimtitii din Sibiu, ca si din astia vei gasi o gramada. Nu mai judeca tu cu doua masuri ca nu s-au intalnit hotii cu prostii. Mai coboara-ti nasul din tavan, ca nu este orasul tau, si nici nu stabilesti tu cine pleaca si cine vine. Nici nu le-ai dat tu loc de munca celor care au venit in Sibiu. Ca si eu as putea sa iti spun, daca nu iti place, du-te in occident unde este bine ca se pare ca esti din aia care vor "o tara ca afara". Du-te frate, ca sparanghel este destul, iti rezolva Werner drumul si daca este pandemie, fara probleme. Nu te tine nimeni.
Raspunde

Ion mos

Acum 3 ani

Raspunsul tau ma face bucuros ca am avut norocul sa nu te intalnesc pt ca intalnirea cu persoane grobiene fara indoieli in gandire si care in lipsa de argumente care folosec doar agresivitea si jignirile! le evit. ('baietas" putei sa-mi spui prin '70 daca erai foarte iute de picior).Nu stiu cand ai fost trecut in catalogul vreunei scoli dar posezi deprinderea de a citi dar nu si de a intelege ce citesti .De unde ai inteles ca eu hotarasc cine sta in Sibiu?Ai auzit de Cedonia dar nu poti face diferenta intre un castru roman(nu oras!) similar cu cele de la actualele Apodu si Ocna care probabil dupa plecarea romanilor in scurt timp au ajuns ruine si probabil folosit cel mult ca adapost de calatori si un oras fortificat care se poate vedea partial si azi. Ce nu scria in cartea de istorie citita de tine din seria "istoria lumii in 10 pagini" Cedonia era localizata pe locul cartierului Gusterita! Vad ca in sparanghel sti cum e, nu te intrece nimeni esti Dottore.Da vreau o tara ca afara (in vest) si nu vreau ca legea sa fie facuta in oras de intunecati purtatori de zgarzi aurite, cum e in zona unde a activat specialistul din articol. Pentru un "sibian" de un extraterestru...NU va continua.
Raspunde

Sibiu

Acum 3 ani

Oare toate acele filmulețe au fost făcute în timpul programului de lucru ? Daca da, a avut acceptul superiorilor ? Că toată reclama pe care și a facut-o nu este stipulată în fișa postului. A purtat uniforma de polițist. Poți face orice in timpul liber dar in timpul serviciului trebuie să-ți îndeplinești sarcinile de serviciu. Sau a fost angajat că păcălici.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Acas cu voi

Acum 3 ani

Un special care se crede d-zeu, unu cu postliceala vine sa ne dea lectii ! Bah, ai stat la poarta la Dinca ? ca erai p-acolo prin zona, de ce-ai venit la sb ? Sa dovedesti incompetenta si lipsa de actiune ? Sudisti incompetenti si corupti, aciuati vremelnic prin sb ! La fel pt motii care in ultima vreme au umplut sibiul ! Merge acasa, saracilor! Acasa la voi, nu mai poluati sibiul cu aerul pe care-l respirati degeaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus