Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Cum funcționează o administrație descentralizată. Exemplul gunoaielor

Legislația națională în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale lasă la alegerea administrațiilor locale modul în care vor încasa taxa de salubrizare care să acopere costurile generate în acest domeniu (în funcție de volum, greutate, frecvență ori prin saci personalizați, a căror achiziție înseamnă de fapt acoperirea costurilor salubrizării). 

Teoretic. În realitate, fiecare primărie pare să fi interpretat și aplicat legea după cum interpretează secretarul localității, după cum are interesul majoritatea din acea localitate sau după cât de mult s-a interesat personal primarul despre detaliile acestei situații. Dar și după cum prefectul decide să atace sau nu în instanță hotărârile locale care reglementează acest domeniu (a ataca sau nu în instanță ține absolut de preferințele celor care conduc organizațiile locale ale partidului care susține prefectul respectiv în funcție).

În ultimele săptămâni, toată țara a aflat despre situația din sectorul 1 al Bucureștiului, acolo unde, de fapt, gunoiul nu îl plătesc direct cei care îl generează, ci e plătit din oala comună a bugetului local. Absolut nicio legătură cu legislația în vigoare.

Nu doar în capitală costurile generate de gunoaiele produse de alegători și firmele care contribuie la buget sunt subvenționate. Ci chiar și la Cluj-Napoca. Bine, subvenția nu e de 100% ca în sectorul 1. Primarul ”celui mai scump oraș din România”, Emil Boc, își ”cumpără” alegătorii subvenționând din bugetul local costurile generate de gunoaie într-un procent de vreo 22%.

Oradea, orașul invocat de atâția drept model de administrare, abia din acest an discută despre impunerea unei taxe de salubrizare. Care nu e încasată prin intermediul Primăriei, ci prin societatea care ridică aceste deșeuri.

Brașovenii nici nu știu despre colectarea pe fracții a deșeurilor, iar relativ noul edil din Târgu Mureș s-a trezit luna trecută cu conturile blocate la Primărie: în niciunul din ultimii patru ani (adică începând din 2017), primăria celui mai important oraș din județul Mureș nu a plătit taxa penalizatoare la Administrația fondului de mediu. Adică acea taxă încasată de la localitățile care nu reușesc să evite depozitarea în gropile de gunoi a unui anumit procent din totalul deșeurilor, procent care poate fi reciclat sau transformat în compost (în 2020, acest procent era de 50%, anul acesta 60% din totalul gunoaielor generate într-o localitate trebuie să fie reciclate sau transformate în compost).

Apoi, mai avem exemplul Sibiului. Principalul oraș al unui județ care este printre primele din țară la încropirea unui sistem de management integrat al deșeurilor (o formulare care descrie faptul că în județul Sibiu se încearcă gestionarea deșeurilor într-un mod unitar, care se dorește și coerent. În București, abia din acest an se discută de ceea ce județul Sibiu a operaționalizat din 2016).

La Sibiu, administrația locală a încercat să respecte legislația națională. Cu toate că infrastructura platformelor publice pentru deșeuri nu este deloc pregătită pentru un astfel de scenariu, cu toate că imensa majoritate a locuitorilor acestui oraș habar nu are de detaliile acestui sistem (iar fără o informare temeinică, una care să determine schimbări de comportament în rândul sibienilor, principiul ”Plătește pentru cât arunci” nu are cum să fie implementat cu oarecare succes). Cu toate că au fost dezbateri, în cele din urmă decizia a fost luată ”pe repede înainte”, fiind impusă locuitorilor orașului de o majoritate a consilierilor care nici ei nu sunt sigur că s-au obosit foarte mult să înțeleagă despre ce e vorba.

Să spui că e haos în sistemul de gestionare a deșeurilor în municipiul Sibiu este exagerat, dacă avem în vedere ceea ce se întâmplă în alte mari orașe din țară. Să spui că regulamentul este cel mai bun din ceea ce se putea în condițiile date, iarăși e exagerat. Tocmai de aceea, aș putea să pariez de pe acum că și la Sibiu, administrația locală va amâna aplicarea „la literă” a legii pentru alte vremuri. Spre exemplu, Regulamentul care prevede mari penalizări pentru cei care nu sortează corect deșeurile nu va mai fi aplicat chiar atât de strict. Și, la finele anului, nimeni dintre cei care nu s-au obosit să mai sorteze deșeurile nu va fi penalizat. Doar ține de decizia locală întru binele majorității. Adică de descentralizare.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Apolitic W

Acum 5 luni

Nu este chiar haotica colectarea deseurilor. Treaba merge , mai prost , dar merge. Mi se pare insa ca cei de la ADIECO, nu numai ca nu-si fac treaba, sunt total compromisi de legaturile pe care le au cu SOMA. Nu exista transparenta iar faptul ca si-au permis sa mearga in concediu platiti de SOMA mi se pare ca este de DNA. ADI ECO refuză să comunice fişele de fundamentare ale tarifelor percepute de SOMA, ADIE ECO are fond de salarii de aproape 1,5 mil de lei anual. Nu-i trage nimeni de maneca si tot aburesc lumea cu proiecte europene in valoare de jde mil de euro . Unde sunt banii aia , ca nu se vede nimic, oare nu cumva s-au dus pe salarii nesimtite?
Raspunde

Tanti Rezi

Acum 5 luni

Buna ... dimineata d-le Deleanu si bine ati iesit din textele unilaterale servite de primaria Sibiu ca fiind „legile din Romania“ cu care inca isi justifica dispretul, lipsa de dialog si din care a rezultat mizeria de regulament atacat in instanta de zeci de sibieni. Cel mai toxic regulament din tara este culmea in orasul in care probabil procentajul de reciclare este cel mai mare din tara, dar primaria nu zice asta niciodata, si dicteaza aproape dublarea pretului (nu doar ca sa acopere 100% costurile de salubrizare dar ... sa si mareasca excedentul si sa-si mareasca lefurile). Primaria si CJ Sibiu se pun ca prostul cu poporul intr-o situatie in care pana la urma sunt la mana sibienilor. Colectarea selectiva se poate face doar cu cooperarea lor si nu cu biciul. Dar pentru ca mediul inconjurator este ultima preocupare a incoompetentilor ce administreaza urbea asta condamnata la subdezvoltare isi permit sa se puna cu poporul si nu sa fie partenerul lui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus