Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
17°C

A murit profesorul Mihai Racovițan. ”Eu cred că istoria României și geografia României sunt limba română”

A murit profesorul Mihai Racovițan. ”Eu cred că istoria României și geografia României sunt limba română”

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a anunțat astăzi decesul istoricului sibian Mihai Racovițan, unul din cei mai apreciați profesori ai instituției. ”Ne luăm rămas-bun de la colegul nostru și suntem alături de familia îndoliată în aceste momente grele! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!”, a scris pe pagina web Conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu”.

”Noi nu mai știm cine suntem

Profesorul Racovițan a fost cel care a descoperit mormântul secret al lui Alexandru Vaida Voevod la Sibiu, din interiorul Bisericii Romano Catolice și a rămas un pasionat de istorie și a pledat chiar și după pensionare pentru ca istoria să devină o disciplină absolut fundamentală în curricula educațională. ”Istoria trebuie să se meargă pe firul evenimentelor pentru a-i putea învăța pe copii. Istoria ar trebui să se fie disciplină absolut fundamentală, pentru că noi nu mai știm cine suntem. La facultate am avut un curs special, singurul din țară, nu știu cum a fost acceptat de Ministerul Învățământului - Istoria mișcării naționale a românilor din Transilvania. Dar cum am ieșit la pensie, l-au scos. Eu cred că istoria României și geografia României sunt limba română”, povestea profesorul într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului în decembrie 2015.

Specializat pe istorie modernă și contemporană, Mihai Racovițan s-a ”autospecializat” în „istoria luptelor naționale ale românilor din Transilvania”, mai pe scurt, ”între români și unguri”, după cum spune el. Era de părere că nimeni nu va mai scrie și nu va mai cerceta acest subiect, tocmai de aici ideea că specializarea va muri odată cu el.

Profesor la ULBS timp de 10 ani

Născut la 26 octombrie 1943, Mihai Racovițan a absolvit în anul 1961 Liceul Teoretic Alexandru Sahia din Târnăveni, Clasa Umanistică, iar între 1961-1963 a urmat cursurile Școlii tehnice financiare din Cluj-Napoca. A urmat Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în anul 1969 devenind licențiat în Istorie, iar în anul 1996 primind, din partea aceleiași instituții, titlul de Doctor în Istorie, cu calificativul magna cum laude, tema tezei de doctorat: Alexandru Vaida Voievod între Memorand și Trianon. 1892-1920. A intrat în învățământ în anul 1991, la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, unde a deținut postul de lector pentru disciplina Istoria artei militare a românilor, tot aici ocupând între 1995-1998 funcția de muzeograf.

În perioada 1998-2008, Mihai Racovițan a fost conferențiar în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la Facultatea de Istorie și Patrimoniu Nicolae Lupu de atunci.

Profesorul sibian a fost autor și co-autor la zece volume, printre: Aurel Popa, participant la făurirea României Mari, Editura Universității „Lucian Blaga”  din Sibiu, Sibiu, 2005; Istoria Națională în preocupările ASTREI și Academiei Române, Colecția Bibliotecii ASTRA (serie nouă), Sibiu, 2001; Transilvania – Istorie și dăinuire românească, Editura Sirius, București, 1997.  A semnat peste 40 de articole și studii de specialitate și a participat, prezentând comunicări, la alte circa 300 de sesiuni și simpozioane în domeniul istoriei.

Mihai Racovițan a fost prim-vicepreședinte al Societății Culturale Avram Iancu și membru în Societatea istoricilor din Transilvania și Banat. (sursa: ULBS.ro)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Marius Săraru

Acum 2 ani

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! A fost un om deosebit!
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

va rog sa publicati anuntul udmr si a guvernului ungariei de acum vreo 15 ani care ii interziceau lui racovitan intrarea sau tranzitul prin ungaria,in rest un mare roman
Raspunde

Sebastian

Acum 2 ani

Ce relevanta ar avea in actualul context? Omul a fost un sovin, declarat antimaghiar insa un istoric foarte bine documentat!
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Dumnezeu sa-l odihneasca!
Raspunde

Adrian Gabor

Acum 2 ani

Ca fost student al marelui profesor sibian am ramas mut la aceasta veste .... Aproape ca plangea si el si noi la cursurile si seminariile sale mai ales cele legate de asupririle indurate de romanii transilvaneni....ca si om si profesor nu putem sa-i obiectam nimic ....Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca langa sfintii martiri transilvaneni in Ardealul Ceresc.....
Raspunde

Malaicu

Acum 2 ani

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca ! Un om deosebit .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus