Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

PSD Sibiu: Consiliul Județean Sibiu a încălcat legea când a redus finanțarea pentru Biblioteca Județeană Astra Sibiu

PSD Sibiu: Consiliul Județean Sibiu a încălcat legea când a redus finanțarea pentru Biblioteca Județeană Astra Sibiu

Potrivit Legii nr. 334/2002, privind bibliotecile publice, republicată, Consiliul Județean Sibiu, în calitate de ordinator principal de credite, are ogligația finanțării  Bibliotecii Județene ”Astra” Sibiu.

Astfel, având în vedere prevederile legii sus-menționate, respectiv:

Art. 1, lit. a): ”în cadrul societății informației biblioteca are rol de Importanță STRATEGICĂ”.

Art. 8, alin. (1): ”Bibliotecile de drept public sunt finanțate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, iar fondurile de finanțare se nominalizează distinct în bugetele proprii sau ale instituțiilor finanțatoare”.

Art. 27, alin (1): ”Bibliotecile județene sunt biblioteci de drept cu personalitate juridică”

Art. 29: ”Activitatea bibliotecilor județene se finanțează din bugetul județului respectiv”

Art. 70 alin (1): ”Ordonatorii principali de credite AU OBLIGAȚIA DE A FINANȚA ACTIVITATEA BIBLIOTECILOR DE DREPT PUBLIC CONFORM STANDARDELOR DE FUNCȚIONARE STABILITE PRIN LEGE”,

Considerăm că o rectificare bugetară este imperios necesară pentru respectarea legii în vigoare și asigurarea funcționalității bibliotecii.

Biblioteca Județeană ”Astra” Sibiu este prima bibliotecă publică a românilor din Transilvania și una dintre cele mai vechi instituții de cultură din Sibiu și din Ardeal. Este inadmisibil ca această insituție culturală de o valoare inestimabilă să rămână fără un sfert din angajați și să își reducă programul de lucru cu publicul, din cauză că instituția în subordinea căreia se află, respectiv Consiliului Județean, nu a respectat legea și a redus considerabil bugetul pentru finanțarea bibliotecii.

Noi, consilierii județeni ai PSD Sibiu, am fost singurii care am semnalat faptul că bugetul propus de Consiliul Județean Sibiu încalcă legea și nu am votat o astfel de planificare bugetară. Din nefericire, deși am avut dreptate, nu am fost ascultați, iar acum s-a ajuns în situația în care mai multe înstituții din subordinea CJ Sibiu sunt obligate să facă reduceri drastice de personal și nu numai.

Consilierii județeni ai PSD Sibiu îi cer președintelui Consiliului Județean alocarea diferenței de sume necesare pentru asigurarea funcționării bibliotecii, prin rectificare bugetară, conform legii, așa cum trebuia să fie prevăzut bugetul pentru acest an încă de la început.

Laura Barac, lider de grup al consilierilor județeni PSD

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1001

Comentarii

2 comentarii

Teo

Acum 2 ani

Trebuie redus aparatul bugetar din toate sectoarele si terminat cu sistemul pcr,promovat cu nesimtire de catre psd.
Raspunde

Lorelai Streteanu

Acum 2 ani

Domnisoara Barac are buze tunate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus