Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
25°C

Silvia Macrea, votată Cetățean de onoare al județului: ”trăiește și respiră esența dansului popular și a spectacolului folcloric”

Silvia Macrea, votată Cetățean de onoare al județului: ”trăiește și respiră esența dansului popular și a spectacolului folcloric”

Consilierii județeni au votat, în unanimitate, acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al județului Sibiu” Silviei Macrea, cea care conduce de 16 ani Centrul Județean pentru  Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Titlul pe care îl primește Silvia Macrea i-a fost acordat și tatălui său, Ioan Macrea, cel care a întemeiat în 1944 ansamblul ”Junii Sibiului”, se arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre inițiat de Daniela Cîmpea, președinta CJ Sibiu, și adoptat de consilierii județeni în ședința care a avut loc joi după-amiaza.

Doctor în Teatru și Artele Spectacolului, Silvia Macrea este licențiată și în științe juridice, fiind și absolventă a Liceului Pedagogic din Sibiu, unde s-a specializat în profesia de învățător. A fost profesor coregraf în cadrul Palatului Copiilor din Sibiu din 1993 până în 2005, colaborarea Silviei Macrea cu Cindrelul – Juii începând din 2001, când a devenit coregraf al Centrului județean. Maestru coregraf din 2004, cadru didactic asociat în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu din 2017 și manager al Centrului cultural ”Cindrelul – Junii” din 2005, Silvia Macrea este descrisă drept ”coregraf neobosit și un promotor al specificului sibian, căci sub coordonarea sa Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și-a consolidat reputația de ambasador cultural al județului și al țării noastre”, după cum se arată în Laudatio redactat pentru decernarea titlului de cetățean de onoare. ”Silvia Macrea trăiește și respiră esența dansului popular și a spectacolului folcloric”, se mai arată în Laudation, pe care îl puteți citi în întregime aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

KRAMNIK

Acum 2 ani

Încă o instituție parazit finanțată din banii județului. Un buget uriaș, de echipa de fotbal de prima ligă, se duce pe apa Sâmbetei. Nu am găsit nici un raport de activitate la Junii Sibiului , pentru că nu prea există activitate publica. Nu se știe câți angajați sunt, ce fac dânșii într-un an de zile e un secret de stat. Se face mare caz de Biblioteca Astra dar oamenii aia fac un serviciu util comunității , Junii au spectacole o data pe an.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Ai dreptate in ceea ce priveste Biblioteca Astra. E o institutie de cultura care aduce servicii comunitatii sibiene si nu numai. Acolo gasesti carti, periodice, poti sta la sala de lectura, poti gasi bibliografie pt. lucrari, concursuri. Pe cand Junii? Merg la nunti, fac o demonstratie si iau bani grei. Si tot sunt "sponsorizati" de primarie...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kramnik 2

Acum 2 ani

Mai...toti sunteti deștepți, le știți pe toate! Ne ducem dracu de râpă cu deștepți ca tine!!! Oamenii aia chiar muncesc, scot carti, fac cercetări în satele din județ (tu habar nu ai in cate zone este împărțit judetul) apoi de alte treburi legate de tradițiile românești si cultura noastră... nici nu îmi fac probleme ca ai și ceva... Dansatorii aia la 50 de ani nu mai sunt oameni, sunt praf dpdv al sănătății, dar își asuma si fac asta pt noi "taranii" care ii iubim și ii apreciem. Cat merita doamna asta, cat se zbate sa ducă numele sibiului în tara si străinătate, nu o face nici un politician... JOS PALARIA STIMATA DOAMNĂ! Sute de tineri isi doresc sa ajungă cum sunt junii... Eu am vazut ca au activitate săptămânal...deci...cauta nod in papura la alte instituții! Hai pa... si daca m-ar interesa ce "freacă menta" le-as face o vizita, poate as cumpara si o carte sa vad despre ce este tradiția...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pt. KRAMNIK 2

Acum 2 ani

Pt. cine mai pastreaza traditiile? In curand vom fi o masa amorfa in Europa, vaccinati la zi si spalati pe creier. Pe cine va mai interesa atunci in cate zone folclclorice e impartit judetul, cat munceste dna Macrea sau cate repetitii fac dansatorii? N-o sa ne mai cunoastem om cu persoana... In ceea ce-i priveste pe dansatori, nimeni nu-i obliga sa mearga la dansuri populare, pot sta pe fotoliu butonand telecomanda. Daca sunt pasionati, nu simt ca fac un efort urias, daca o fac pt. bani si glorie, astea se castiga deosebit de greu... Hai, s-auzim de bine si sa nu se adevereasca previziunile mele sumbre...

Raspunde

Kramnik

Acum 2 ani

Aberatia asta cu studierea zonelor folclorice (sau a triburilor ) e cooperativa "munca in zadar ". Nu ai ce sa mai studiezi , traditiile de care vorbiti evolueaza, sunt vii, uneori dispar pentru ca numai au sens pentru comunitate. Ele nu au o valoare intrinseca ca sa merite studierea si conservarea lor asa cum e cazul muzicii clasice sau artelor. Tot ce vreau sa spun este ca nu-i normal si corect sa pui semnul egalitatii intre Junii Sibiului si celalalte institiutii de cultura (Biblioteca, Filarmonica, Teatru) . Nimeni nu spune ca trebuie desfiintat "Junii Sibiului", dar o minima decenta in finantare si o activitate publica mai vizibila ar fi de dorit.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Degeaba dati dislike. Are dreptate. Daca vrei sa realizezi ceva, muncesti. Din senin nu-ti vine nimic. Si las' ca nu muncesc degeaba "junii"! Efortul le este rasplatit. Au vazut toata lumea si, probabil, si-au luat si partea leului!
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Cetatea ca cetatea, diploma ca diploma, dar vreun ban primeste pt. asta? O prima de instalare in calitate de cetatean de onoare?
Raspunde

Parinte

Acum 2 ani

Era mai logic si mai ieftin sa introduci in programa de la Pedagogic cultura populara. Si sa fie predata apoi de cadre didactice copiilor. Face parte din cultura generala ce se dobandeste in copilarie. Nu avem cladiri ptr Centre de cercetare dar studiem prioritar satul pe cale de disparitie Uniii pe Marte, altii la crasma in opinci.
Raspunde

Marioara

Acum 2 ani

Multi mai traiesc din diverse sinecuri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus