Marţi,
07.12.2021
Ceata
Acum
0°C

Ciocolată artizanală creată la Sibiu, de o bucureșteancă îndrăgostită de satul Șomartin

Ciocolată artizanală creată la Sibiu, de o bucureșteancă îndrăgostită de satul Șomartin

Oana Irina Crângașu a lăsat Bucureștiul și munca în corporate banking, pentru a se muta în Sibiu, unde a ales să urmeze un drum complet diferit - creează ciocolată artizanală. Adoptată de sibieni cu brațele larg deschise, Oana a înflorit și a reușit să se facă remarcată pe piața națională cu ciocolata sa, un moment important fiind cel în care i-a oferit produsul său Arhiducesei Gabriela de Habsburg.

A lucrat în capitală timp de mai bine de 20 de ani în corporații, dar marea ei pasiune a fost întotdeauna gătitul. Oana povestește că a urmat chiar și un curs de bucătari, totul din plăcerea pentru această meserie. Nici latura artistică nu i-a lipsit, însă timpul i-a fost mereu potrivnic. Tocmai de aceea, atunci când s-a ivit oportunitatea de a se muta la Sibiu și a renunța la corporate banking, ea nu a stat pe gânduri. Și-a luat cei doi băieți, de 12 și 7 ani, și a venit în centrul țării, unde are și o casă, pe care a cumpărat-o în urmă cu un an. Casa se află în satul Șomartin, la 60 de kilometri de municipiul Sibiu.

„S-a ivit o oportunitate să pot să ies din sistem în condiții bune, așa că am zis că dacă tot am libertatea de a alege, să-mi dau un restart din toate punctele de vedere, în viață.”

„Eu vin în zona aceasta (n.r. Sibiu) încă de pe la începutul anilor 2000 și primul sat săsesc pe care l-am vizitat a fost Biertan. Mi-a plăcut foarte mult și am venit în mod regulat aici, chiar de câteva ori pe an, în concedii sau weekend-uri prelungite. Anul trecut m-am gândit să fac ceva pentru mine și am ajuns să cumpăr o casă dărăpănată într-un sat săsesc mai puțin populat, care se numește Șomartin și care îmi place foarte mult. Pe orice drum ai lua-o către sat, drumul are o natură extrem de generoasă și frumoasă, îți oferă o energie minunată tot locul acela”, povestește Oana Irina Crângașu. De anul trecut a început să vină din ce în ce mai des, ocupându-se de renovările la casă, iar în toamnă a apărut șansa pe care o aștepta. 

15.000 de euro investiți în mica afacere sibiană

Oana spune că nu a stat prea mult pe gânduri când a venit vorba de mutare și că a fost primită foarte bine de sibieni. A cunoscut câteva persoane cheie aici, care au ajutat-o să își pună pe picioare atelierul. „În general sunt un om care ia decizii foarte rapid și mă bazez mult pe intuiție și pe fler. Să iau decizia nu a fost greu, mai greu e procesul de acomodare și de schimbare a modului de viață, pentru că a fost o schimbare la 180 de grade. A fost însă un proces foarte frumos. Cel mai mare dar sunt oamenii, pentru că de când m-am mutat aici, așa din pură întâmplare, am avut șansa să cunosc niște oameni deosebiți, generoși, drăguți. Am avut și alte experiențe, dar în general sunt plăcut surprinsă de oamenii pe care i-am cunoscut la Sibiu.”

Costurile pentru a porni la drum cu ciocolata artizanală le-a suportat singură. Întâi a închiriat un spațiu în centrul orașului, apoi a cumpărat ustensilele și aparatele și într-un final ingredientele. „Tot ce este în atelier este cumpărat de mine, spațiul e închiriat dar mai sunt și alte costuri, să zicem ascunse, cum sunt analizele de produs, tot felul de taxe, partea de site... dar ca o aproximare aș spune undeva la 15.000 de euro investiți. Prima dată am închiriat spațiul, apoi am cumpărat aparatura și în ultimul rând am început să aleg ingredientele”, explică ea.

„Întotdeauna mi-au plăcut dulciurile”

Oana mărturisește că a ales ciocolata pentru afacerea sa cu dragă inimă, fiind o mare amatoare de dulciuri. În același timp, a considerat că un astfel de business ar fi mult mai ușor de dus de o singură persoană. „Ciocolata am ales-o pentru că dintotdeauna mi-au plăcut dulciurile. Apoi, gândind un pic mai pragmatic, mi s-a părut a fi o nișă pe care, cel puțin o vreme, aș putea să o duc singură. Cu siguranță e mai ușor de gestionat decât un restaurant, spre exemplu. Ciocolata mi s-a părut ceva frumos, cu potențial la noi în țară, pentru că încă nu există o cultură a ciocolatei spre deosebire de alte țări și este loc mult de explorat în această zonă.”

A încercat să creeze produse inedite, cu un gust deosebit pentru țara noastră. Așa se face că până la momentul actual a făcut ciocolată cu aromă de flori, chilli, piper roz sau prune uscate și anason, dar nu se oprește aici. 

„Îndeosebi când mi se propun anumite combinații din partea clienților, îmi place să experimentez.”

O amintire frumoasă de la demararea afacerii a fost cea când a avut șansa de a pregăti ciocolată pentru Alteța Sa Regală Principesa Sofia și Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Gabriela de Habsburg. „Arhiducesei i-au plăcut mult ciocolata cu chilli și cea cu fulgi de sare și lămâie. Alteța Sa sculptează în fier și m-am gândit că este o femeie puternică pentru care mai degrabă se potrivesc astfel de combinații decât unele mai florale, spre exemplu. Unul dintre chefii de la care am învățat artele bucătăriei, în cadrul unui curs pe care l-am urmat, spunea așa: indiferent dacă gătești pentru un rege sau pentru un cerșetor, trebuie să gătești la fel. Iar eu asta am încercat să fac, indiferent de comanda pe care am avut-o”, spune Oana.

Cutia de ciocolate pregătită pentru Arhiducesa de Habsburg

Atelierul, care poartă numele satului în care Oana și-a cumpărat căsuța, Șomartin, poate fi găsit pe strada General Magheru, la numărul 2. Creațiile ei le puteți vedea și pe site-ul https://somartin.eu/ sau pe pagina de Facebook cu același nume.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elena

Acum 4 luni

Draga Turnu Sfatului, as avea rugamintea cand mai postati fandoseli in limba engleza sa publicati si un avertisment in acest sens. Multumesc mult.
Raspunde

Contra

Acum 4 luni

Mda... A iesit din sistem in conditii bune... A primit un purcoi de bani si acum isi permite sa se joace de-a ciocolata. Dar copiii la ce scoala invata?
Raspunde

Ttt

Acum 3 luni

cred ca e relevant sa intrebi si ce masina de spalat foloseste...
Raspunde

2222

Acum 3 luni

Relevant ar fi sa taci... credeam ca locuieste la Somartin si ma indoiesc ca in satul cu pricina mai functioneaza vreo scoala, poate ciclul primar, clase simultane...
Raspunde

Marioara

Acum 4 luni

Cred ca ciocolata asta costa o caruta de bani... Cati ne-o permitem? Asa afaceri...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 4 luni

mediul pur privat salveaza romania, sau ce a mai ramas din romania dupa ....tot felul de absolventi bolsevici.... asa ca felicitari Doamnei pentru initiativa
Raspunde

Munteanu

Acum 3 luni

Noroc cu banii pe care i-a primit la iesirea din sistem ca nu putea supravietui din vanzarea ciocolatei...

Raspunde

Uuu

Acum 3 luni

Ce hateri tristi…
Raspunde

Imobiliarul

Acum 3 luni

Cred ca in satul Somartin o casa costa jumatate cat o garsoniere din Sibiu...
Raspunde

Gigi contra

Acum 3 luni

Alt bucuresteanca venita sa faca afaceri la Sibiu? Mai, ce atractiv e Sibiul pt. bucurestence! Oare de ce?
Raspunde

@@@

Acum 3 luni

Probabil cauta ciobanasi cu oi multe si ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus