Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Primul pasager din România depistat cu COVID-19 cu ajutorul unui câine poliţist, pe Aeroportul din Sibiu. 22 de persoane din cursa Madrid-Sibiu, în carantină

Primul pasager din România depistat cu COVID-19 cu ajutorul unui câine poliţist, pe Aeroportul din Sibiu.  22 de persoane din cursa Madrid-Sibiu, în carantină

Pentru prima dată în România, un bărbat din judeţul Alba a fost depistat cu COVID-19, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu ajutorul unui câine poliţist, special antrenat, în Aeroportul Internaţional din Sibiu, unde pasagerul a ajuns de la Madrid, fiind vaccinat cu două doze de imunizare, a declarat pentru AGERPRES, directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), colonelul Daniel Chelcea.

"Pasagerul 1 a fost depistat de câinele antrenat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP acesta a ieşit pozitiv. A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare probabilă a bolii, acesta urmând a fi izolat la adresa declarată. Persoana depistată pozitiv avea cele două doze de vaccin făcute", a precizat Chelcea.

"În data de 07.08.2021, la cursa Wizzair Madrid - Sibiu, aterizată la 00:10, câinii prezenți în Punctul de Trecere al Frontierei din Aeroportul Internațional Sibiu Sibiu au detectat 3 persoane, pasageri ai zborului ca fiind pozitivi de SARS CoV-2. În urma acestui fapt, persoanele au fost retrase din grup, li s-a explicat motivul pentru care au fost oprite și au așteptat până la procesarea întregului zbor," explică și Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, ulterior, cu acordul lor, pentru doi pasageri s-au facut teste rapide, antigen. Primul pasager, un bărbat în vârstă de 47 de ani, în urma testării a primit rezultat pozitiv. Acesta prezenta schema de vaccinare completă din data de 22.07.2021 (17 zile). Având în vedere că prezenta tuse seacă și subfebrilitate (37,8) cu acordul lui, a fost solicitat un echipaj de la ambulanță  pentru a fi transportat la UPU Sibiu în vederea efectuării investigațiilor de specialitate. Acolo, i-a fost recoltat un alt test Rapid- AG, și acesta fiind pozitiv. Ulterior s-a recoltat și un test RT-PCR, care a avut rezultat pozitiv. În urma analizelor, radiografiei și a consultului de boli infecțioase, s-a solicitat ambulanța de transport la domiciliul lui din județul Alba (Sebes). 

Al doilea pasager, un bărbat în vârstă de 24 de ani, asimptomatic, a fost testat cu test Rapid - AG, rezultatul fiind negativ. Având în vedere faptul că nu era vaccinat, a fost carantinat la domiciliu cu recomadare de efectuare test RT-PCR în ziua 5 de carantină. 

 În ceea ce privește al treilea pasager, s-a constat că în data de 17.07.2021 a fost declarat vindecat întrucât au trecut 14 zile de la data primirii rezultatului pozitiv. 

Pentru ambii pasageri testați, Direcția de Sănătate Publică Alba a fost anunțată în vederea monitorizării și efectuării anchetei epidemiologice, întrucât ambii pasageri aveau domiciliu pe raza județului Alba. 

În aeronavă au fost un număr de 151 de pasageri din care un număr de 22 de pasageri au fost plasați în carantină la domiciliu și un pasager în izolare.

Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri. Animalele au fost antrenate luni de zile folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

No name

Acum 2 ani

Sa se aplice legea! Cei care au calatorit cu cei covidati sa fie testati si bagati in izolare pentru ca sunt contacti directi!
Raspunde

Talaus Semper

Acum 2 ani

Bravo cainelui! Si bravo vaccinului, luat corect si degeaba....
Raspunde

Vaccinat si cu covid

Acum 2 ani

Destept caine, realizeaza si el ca vaccinul poate da boala si de aici pot fi valurile si rasvalurile. Imoral sa urci in avion cu tuse seaca si febra, daaar vaccinatilor li s-a bagat in cap ca daca fac vaccinul nu trebuie sa le mai pese de boala, ca nu dau, nu fac, nu dreg, insa nenumarati medici si cercetatori de renume spun ca a vaccina in plina pandemie este cum nu se poate mai aiurea. Fiind un virus el cauta sa supravietuiasca, de aici poate suferi mutatii, de aici pot veni variantele si asa o tin la nesfarsit. Da le convine ca uite bani pe vaccin, bani pe teste, bani pe izolete, stare de alerta si ne imprumutam intr-o veselie.. sa nu mai amintim de restrictiile la care visau unii de zeci de ani, la o clasa de mijloc saracita si condusa pe baza de frica. Romania trezeste-te.
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Deci pacientul vaccinat testat pozitiv cu simptome a expus un întreg avion doearece a avut "verde" la circulatie conform politicii idioate promovate de marii "specialisti". Si mai zic ca nu e discriminare. Adica cei sănătoși nu se pot urca in avion daca nu au PCR sau antigen facut insa un infectat vaccinat poate. V-ați lămurit? Si stati asa ca urmează concertele vaccinatilor etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus