Luni,
18.08.2025
Ploi Moderate
Acum
18°C

Cum ne organizăm produsele alimentare

Cum ne organizăm produsele alimentare

O bună organizare a alimentelor - păstrarea și depozitarea lor în condiții optime - are numeroase beneficii și ajută, în primul rând, la evitarea risipei alimentare.

Organizarea ne ajută să păstrăm alimentele nealterate mai mult timp, să evităm mirosurile neplăcute sau chiar bacteriile din frigider.

Iată câteva sfaturi pentru a păstra corespunzător alimentele:

  • Înainte de a merge la cumpărături, fă un inventar al produselor alimentare pe care le ai și o listă cu cele necesare. Astfel, vei evita cumpărăturile în exces și dacă vei vedea o ofertă specială vei ști exact dacă te ajută sau nu cumpărarea acelor produse.
  • Evită cumpărarea în exces a produselor proaspete. Dacă, totuși, sunt alimente pe care le găsești rar, congelează-le corespunzător imediat ce le-ai cumpărat pentru a te bucura mai mult timp de prospețimea lor. Înainte de a congela fructele și legumele, spală-le, taie-le în bucăți mici (dacă este cazul) și porționează în pungi care se închid ermetic.
  • Carnea pe care vrei sa o congelezi, așaz-o în pungi pe care să poți scrie conținutul și data congelării. Dacă o păstrezi în ambalajul cumpărat va ocupa mai mult spațiu.
  • Cartofii, ceapa și usturoiul păstrează-le în cutii sau în coșuri neacoperite, într-un spațiu umbros, ferit de căldură și umezeală.
  • Organizează-ți atent frigiderul pentru a avea o bună vizibilitate și pentru a putea găsi ușor ceea ce cauți. Stabilește rafturi speciale pentru fiecare tip de aliment și folosește cutii pentru a păstra la un loc produsele din aceeași categorie. Poți avea o cutie cu produse pentru micul dejun sau sandvișuri, un coș cu fructe, unul cu legume. Borcanele și sticlele păstrează-le pe rafturile speciale.
  • Pentru a avea mai mult spatiu în frigider, păstrează mâncarea gătită în cutii din sticlă cu capac. Se vor așeza mult mai bine și toată familia va găsi ușor ceea ce dorește să mănânce.
  • Dacă ai gătit prea multă mâncare, poți păstra câteva porții într-o cutie în congelator. Nu păstra în frigider mai multe zile mâncarea gătită. Mai bine congelează, imediat după preparare, ceea ce crezi că este în exces. Cu siguranță te va ajuta în zilele în care nu ai timp să gătești.
  • Cerealele, pastele, orezul, cafeaua și alte produse similare, păstrează-le în cutii sau borcane Se depozitează mai bine decât în ambalajul lor, vei putea vedea exact ce cantitate mai ai fără a căuta foarte mult și vei găsi imediat ceea ce cauți. La fel poți face și cu condimentele și ceaiurile. Păstrează-le în borcane transparente etichetate.
  • Stabilește un loc special pentru păstrarea conservelor și a alimentelor nealterabile. Dacă nu ai o cămară, organizează-le pe categorii în dulap. Important este să fie sortate pe categorii și fiecare să aibă locul său pentru a fi ușor de găsit.
  • Organizează-te și vei economisi bani prin evitarea cumpărăturilor în exces!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus