E interesant numele restaurantului Hochmeister din Piața Schiller. Se bazează pe tradiția săsească a locului, numele venind de la Martin von Hochmeister, un ilustru primar al orașului, adânc înșurubat în istoria cetății. Însă acum, pe oricine ai întreba care-i prima calitate a Restaurantului Hochmeister, ți-ar răspunde din prima: au ingrediente locale. Nu istorie, nu primarul, nimic altceva. S-a dus vorba asta că oamenii se bazează cu ce se poate culege de prin grădinile din zonă. Hochmeister, mare maestru în traducere liberă, nu are un meniu extraordinar de amplu tocmai din acest motiv. Nu vei găsi aici midii și stridii și nici vită japoneză. Cu o brânză din Sadu, cu o ciupercă din pădurile din zonă nu ai cum să dezvolți un meniu cu care să umpli un meniu-roman.
Iar asta e bine pentru sibian, pentru că a mers vorba în târg că aici sunt produse de calitate, însă poate fi puțin ciudat pentru un străin. Străin de-al locului, nu neapărat de țară. Unul care ar putea lega lipsa paginilor cu lipsa de experiență a marelui maestru.
Terasa ciudată
Am venit în centru cu mașina, da, puteți arunca cu pietre. Mi-a fost puțină teamă că fiind atât de în centru, chiar poți arunca o piatră de aici până în Piața Mare, voi avea probleme cu locurile de parcare. Am avut noroc și am parcat în spate la ”telefoane”, însă când m-am apropiat de restaurant am văzut că au rezervate permanent două locuri chiar în fața intrării. Cât de dependent de mașină vei fi, tot vei găsi un loc. Numai dacă nu cumva vei găsi alți doi ca tine, treziți mai devreme.
Am stat pe terasă, chiar dacă mirosea puternic a furtună. E ciudată terasa de aici, mai ales atunci când îți vine mâncarea iar prin spatele tău trec la câțiva centimetri toți trecătorii. Și absolut toți care au treabă pe aici merg pe lângă tine, pentru că pe cealaltă parte a străzii nu e trotuar. Poate că după două, trei pahare, sau după șase, șapte sticle de bere, vorba premierului, nu te mai simți atât de inconfortabil, dar dacă ți-a trebuit mașină...
Scaunele și mesele nu sunt foarte spațioase, pare mai curând un picnic într-o parcare de tir-uri, însă chiar nu le poți avea pe toate.
Bun de mâncat
Am început seara cu un pahar de Fritz Cola și un Aperol Spritz, cea mai indicată băutură alcoolică pe timp de vară, iar pofta de ceva bun și, evident local, creștea cu fiecare înghițitură.
Am comandat o vânătă umplută cu ardei copt, nuci și brânză de capră, păstrăv afumat cu turtă de mălai și porc gătit lent cu piure de cartofi.
Dacă deja credeți că acest articol e plătit de către restaurant, mai bine nu citiți ce urmează. Vor urma câteva rânduri în care se va lăuda mâncarea și bucătarul. Dar le luăm pe rând.
Vânăta umplută cu brânză de capră și ardei copt e demențială. Chiar dacă pentru gustul meu ar fi trebuit mai mult coaptă, ideea preparatului e fabuloasă. Bine, exceptăm de aici pe cei care nu suportă brânza de capră. Ușoara pișcăceală a vânătăi, aciditatea din brânză domolită cu dulceața ardeiului copt depășește orice închipuire. Iar nucile dau o savoare de neuitat momentului.
Aceleași cuvinte bune și pentru păstrăvul afumat. Gustos, exact cum trebuie făcut, dar cel mai mult și cel mai mult mi-a plăcut mămăliga. O mămăligă prăjită care avea aroma de prăjeală pe plită, așa cum făcea bunica la țară. Și sosul de usturoi era foarte bun. Se vedea că sunt produse de calitate, exact ce vă spuneam mai devreme. Iar carnea de porc gătită lent, cu sosul de bere, din nou, savuros.
Cu siguranță contează că produsele sunt proaspete, sunt crescute în grădină sau păscute în iarbă de-a noastră, dar ține și de bucătar să le aranjeze într-un mod plăcut papilelor. Pentru tot ce v-am povestit nota de plată nu a trecut de 130 de lei.
Concluzia e că merită să ajungi la Hochmeister, poate chiar pe jos. Doar că data viitoare nu aș mai sta pe terasă, e incomod și indiscret pentru gustul meu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6319
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Till Eulenspiegel
Acum 7 ore
Vecerdea s
Acum 7 ore
Gogu
Acum 8 ore
Aaa
Acum 8 ore
Ciobrânzan Dann