Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

FOTO Echipajul sibian care și-a pierdut mașina într-un incendiu la raliu are nevoie de ajutorul comunității

FOTO Echipajul sibian care și-a pierdut mașina într-un incendiu la raliu are nevoie de ajutorul comunității

Echipajul format din pilotul Bogdan Gligor și copilotul Ionuț Lazăr nu a putut încheia anul acesta Raliul Sibiului. Asta pentru că, în mijlocul competiției, Fordul Fiesta pe care îl conducea Bogdan a luat foc și a ars în totalitate. Mașina a luat foc pe traseu, între Râul Sadului și Păltiniș. Echipajul sibian își dorește acum să pregătească o nouă mașină pentru a putea concura în septembrie la Cluj, dar are nevoie de ajutorul iubitorilor de raliuri, pentru a o putea echipa.

O echipă cu rezultate importante în raliurile la care a concurat până acum, Bogdan și Ionuț sperau și anul acesta, la Raliul Sibiului, la podium. Din păcate, deși competiția a început bine pentru ei - erau pe locul 1 în clasamentul general - la unul din stopuri au descoperit că mașina luase foc. Bogdan Gligor a povestit întreaga întâmplare pentru Turnul Sfatului.

„Pregătirile pentru raliul de acasă au fost finalizate la timp și cu succes. Parea că totul va decurge perfect. Vineri dimineața am avut testele oficiale pe dealul Gușteriței unde am făcut ultimele reglaje la mașina de concurs, toate bune, am fost foarte multumiți de set-up-ul mașinii. Urma ca sâmbătă să înceapa distracția pentru noi. Sâmbătă dimineața am plecat din parcul service (Piața Mare) și ne-am indreptat spre prima probă specială Râul Sadului. Eram foarte încrezători în noi și ne doream foarte mult să terminăm pe podium la Raliul Sibiului. Am început proba. Deși era o probă grea și foarte casantă, totul a mers perfect până la finalul acesteia, unde am avut surpriza plăcută să aflăm că eram pe locul 1 în clasamentul general. Eram în culmea fericirii. 

„La stopul unde trebuia să prezentăm carnetul unde este trecut timpul de pe probă, unul dintre arbitri a strigat incendiu. Nu îmi venea să cred, focul era de jumătate de metru în spatele mașinii, la roata stângă.”

„Împreună cu Ionuț am ieșit din mașină și am încercat să stingem focul cu ajutorul a 6 extinctoare aflate în stop. Din păcate, aceastea s-au dovedit a fi insuficiente. Autospeciala de pompieri a venit după 30 de minute. În acest timp mașina noastră era cuprinsă în proporție de 60% de flăcări. Surpriza mare a fost că cei de pe mașina de pompieri nu au reușit să pornească pompa, ci niște băieți care se aflau întâmplător acolo. Am verificat apometrul din mașina lor și am constatat că era pe 0. Deja totul era pierdut. După încă câteva minute a mai venit o mașină cu apă. Focul cuprinsese însă mașina în totalitate”, își amintește Bogdan. 

Mașina pe care au pierdut-o în Raliul Sibiului i-a însoțit la cinci competiții. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. „Anul trecut am fost doar eu la o competiție în Sibiu, pe Păltiniș VTM (viteza pe traseu montan) unde am ocupat locul 2, din 8 concurenți. În martie anul acesta la Brașov, împreună cu Ionuț am ocupat locul 2 la clasa A2 și locul 3 în clasamentul general, din 27 concurenți. La Harghita am ocupat locul 4 la clasa și 5 la general. La Argeș am fost pe 4 la clasa și 4 general la 1 secunda și 2 zecimi de locul 3. Și la Sibiu pe singura proba unde a fost și incidentul am reușit să batem proba la General. Eram pe 1 la clasa și 2 la general în momentul respectiv”, spune Bogdan, cu regret.

Pilotul sibian explică faptul că totul s-ar fi petrecut din cauza unui impact asupra scutului care proteja rezervorul. „Noi presupunem că de vină a fost un impact destul de mare asupra scutului care proteja rezervorul, îndoindu-l și din cauza presiunii din interiorul acestuia ceva a cedat la el, ori un furtun ori el s-a crăpat. Benzina a ajuns pe discul de frână care era încins și a luat foc.”

Incidentul a avut loc pe 31 iulie iar de atunci cei doi tineri încearcă să strângă banii necesari pentru a reintra în curse. Până în acest moment, Ionuț Lazăr a reușit să strângă, în cadrul unei campanii, 18.000 de lei, cu care au cumpărat o altă mașină - un Golf4. Următoarea competiție la care își doresc să participe va avea loc în septembrie, la Cluj, iar până atunci mai au de cumpărat cele necesare pentru pregătirea mașinii pentru competiție.

„Am mai avea nevoie de 3.000 - 4.000 de euro, bani care ne vor permite să ne luăm două scaune, două perechi de centuri, suporți la scaune, sistem de stingere a incendiului, suspensie, frâne și măcar patru cauciucuri de macadam.”

Cei care doresc să ajute echipajul sibian să reintre în competiții pot face acest lucru donând în contul de mai jos.

IBAN: RO94INGB0000999911681705

TITULAR: LUCIAN-IONUT LAZAR

MONEDA: RON

SWIFT: INGBROBU

BIC: INGB

BANCA: INGB CENTRALA

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Un cititor

Acum 9 luni

Ce tupeu! Nu-i ăsta un semn că ar trebui să vă găsiți o meserie onorabilă?
Raspunde

Constantiniu

Acum 9 luni

Cum ar fi ca cei doi să meargă la muncă, iar cu banii câștigați să-și cumpere ce jucării vor?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus