Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Prototip de bancă pentru traseele turistice din zona colinară și montană a județului Sibiu

Prototip de bancă pentru traseele turistice din zona colinară și montană a județului Sibiu

Echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției” împreună cu reprezentanți ai Serviciului Public Județean SALVAMONT Sibiu și doi specialiști în restaurare din cadrul Muzeului ASTRA – Centrul pentru Patrimoniu, Secția Conservare și Restaurare, au realizat zilele trecute un prototip de bancă de odihnă destinată amplasării pe traseele turistice. Banca a fost realizată din material lemnos local, cu un design simplu, asemănător băncilor realizate artizanal, și a fost amplasată în Poiana Găujoara, într-un punct de intersecție a mai multor trasee de drumeție.

În contextul lansării Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în județul Sibiu, care oferă toate detaliile necesare pentru omologarea și amenajarea traseelor de drumeție din județ și include un capitol destinat mobilierului, echipa Programului insistă pe consultarea și respectarea standardelor formulate în Ghid. Acesta conține un întreg capitol care oferă explicații, pas cu pas, pentru construirea unei astfel de bănci și poate fi parcurs integral urmărind link-ul: https://bit.ly/3rWbDuC

„Prin această acțiune dorim, în primul rând, să atragem atenția asupra Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție aprobat recent prin Hotărâre de Consiliu Județean și a pașilor care trebuie urmați pentru construirea și amplasarea mobilierului pe traseele din județul Sibiu. 

Este important ca pe toate traseele de drumeție din județul Sibiu, să se folosească  același model de mobilier, și anume banca simplă din lemn, realizată după specificațiile regăsite în Ghidul de Bune Practici. Astfel se va asigura o unitate pe traseele de drumeție din județul Sibiu și se va integra în peisaj, pe plan secundar, lăsând natura să atragă atenția drumețului. Mobilierul din lemn propus este menit să fie unul trainic, greu vandalizabil, ușor de realizat din materiale de la fața locului, specifice fiecărei regiuni din județul Sibiu.”, declară Adrian Bibu, administratorul public al Județului Sibiu.

Conform Ghidului de Bune Practici, se recomandă ca materialul lemnos folosit la realizarea băncilor să fie nativ locului de montare, iar datorită durabilității crescute e recomandat să se utilizeze, cu prioritate, lemn de foioase (stejar, ulm, carpen, gorun, frasin, paltin etc.). În cazul în care materia primă lemnoasă nu poate fi obținută local cu respectarea codului silvic, se va achiziționa de la unități de prelucrare lemn specializate apropiate, debitate la dimensiune și apoi transportată și montată la poziție.

Banca poate fi realizată în atelier sau direct la fața locului, locul de execuție fiind  decis în funcție de disponibilul de masă primă lemnoasă necesară la fața locului, precum și de personalul necesar. 

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2052

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 2 ani

Asa banca mai rar, nu din fier! Ce avea banca pusa de familia aceea?
Raspunde

Gigi Prototip

Acum 2 ani

Asta e ca in bancul ala: "de cati politisti este nevoie sa schimbi un bec". O echipa, ceva reprezentanti de undeva, 2 specialisti in restaurare.. aparent platiti din banul public.. pentru a "realiza prototipul" unei banci care deja a fost deja realizata de altii. Nu puteau si ei sa dea un search pe Google dupa "banci rustice" si sa aleaga un model de acolo.. si era suficient o echipa de 3: unu misca mouse, celelaltu bate-n taste, si al 3-lea ia decizia. A, si ce mai "prototip" - expusa la elementele naturii, cu spatarul ala supradimensionat si greu... in ceva ani se duc naibii cuiele si ramane sezutul cu doua tepe. Felicitari, chiar ma bucur ca investim mai mult ca nemtii in prototipare. Acuma vazand de cate resurse e nevoie doar la prototipare mi-e frica ca nu face toata armata romana fata sa le monteze.. dar banuiesc ca imi fac griji degeaba pentru ca ar putea sa vina si grecii sa ne ajute ca doar ni-s datori.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 ani

Asta este raspunsul la faza cu banca de metal amplasata de niste sibieni pe varful Caltun?!No abia astept sa ii vad pe astia din Serviciul Public Județean SALVAMONT Sibiu și cei doi specialiști în restaurare din cadrul Muzeului ASTRA cum o sa care tot materialul necesar bancilor in varful de munte in zona alpina si nu numai!!! La cat material lemnos cuprinde acea banca cred ca trebuiau coptati in echipa de proiectare si cel putin 2 experti de la Schweighofer. Sau asta e propunerea ca sa descurajeze amplasarea de banci pentru locuri de popas si recreere pe munte(ca si asa avem destule astfel de locuri amenajate....cu atat mai mult de catre autoritatiile mai mult decat competete, si nu de catre oameni obisnuiti prieteni ai muntelui si asociatii de voluntari)!!!!
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

Cară o drujbă și niște cuie. Restul se găsește la fața locului.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 ani

Initial ma gandeam sa nu raspund la afirmatiile facute fara cap....dar nu pot sa nu ma abtin. In primul rand in zona alpina nu ai material forestier(eventual bolovani) deci trebuie sa cari busteni de jos din zona impadurita(iti urez succes mai ales fata de modelul expus), in al doilea rand recomandarea ta cu drujba si cuiele este ca si masurile luate de autoritati care pt diferite proiecte(scuze) sunt autorizati sa taie padurea chiar si in parcurile nationale doar pt a-si croi drum pe acolo!!!! Eu iti propun sa se taie cu druja toata padurea si sa se faca mobila, inclusiv banci si sa le dam la export(cele care pica CTC-ul sa ramana totusi in tara ca si asa acceptam toate rebuturile si sa fie folosite in muntii nostrii ..rasi!!!Astfel de masuri te multumeste? Si in al treilea rand nu vad dece pers fizice sa se apuce sa ia o drujba in mana si sa se apuce sa faca ce vor unde vor in padurile din Romania...asta ar trebui sa fie o treaba a ocolurilor silvice si ale altor institutii ale statului roman, nu de altceva dar suntem o tara europeana si vb aia ar trebui sa avem drepturi si mai multe pretentii!!!
Raspunde

Studiu de fezabilitate

Acum 2 ani

Sa facem un studiu de fezabilitate și o dezbatere publică, poate chiar un referendum ca na, nu e orice decizie :)) bine ca la atatea altele nu ne intreaba nimeni nimic până nu ne vedem in fata faptului împlinit, ba chiar ne mai si forțează la multe lucruri ca de.. stiu specialiștii mai bine.
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

mai trebuie -studiu si consultanta,aviz ecologic si epidemiologic,aprobare cj cimpean si jandarmi,asistent medical si eventual elicopter(pentru turcan,phodor,bybu,barna etc)cort pentru vaccin anticovid si festival de teatru
Raspunde

Rosu

Acum 2 ani

Materialul bancii merge perfect si la un ceaun. Ori un foc de tabara pentru "amicii muntilor". Om vedea.
Raspunde

Rostogan

Acum 2 ani

Nu cred ca e o idee buna. In primul rand nu inteleg de ce trebuie sa mai bagam ceva construit de mana omului in natura. Oricum ne batem joc de ea construind orice oriunde. Apoi e clar ca zona din jurul bancii va deveni lada de gunoi. Din fericire, exista stane iar ciobanii de acolo se vor bucura de aceste banci si ... de puterea calorica a esentelor de "stejar, ulm, carpen, gorun, frasin, paltin".
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Sint curios cît o să plătească C J pt fiecare bancă !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus