Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

În Sibiu se mai pot omorî doar puțin peste o mie de ciori. Ministerul Mediului a stabilit ”cotele de recoltă” pentru aceste păsări

În Sibiu se mai pot omorî doar puțin peste o mie de ciori. Ministerul Mediului a stabilit ”cotele de recoltă” pentru aceste păsări

Lupta autorităților locale cu ciorile din parcurile din municipiu va fi mult mai grea de acum înainte după ce Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege prin care vânarea acestor păsări, dar și a altora, este limitată de o cotă maximă distribuită pe fonduri cinegetice. ”Cotele de recoltă aprobate prin prezentul ordin se realizează pentru fiecare specie şi pentru fiecare fond cinegetic de către gestionarii acestora, conform prevederilor art. 6 alin. (1) lit. f) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea reglementărilor în vigoare în domeniul vânătorii referitoare la autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii, urmărindu-se conservarea biodiversităţii faunei cinegetice şi păstrarea echilibrului ecologic”, se arată în proiectul de lege.

Astfel, pentru județul Sibiu s-a alocat o cotă de recoltă de 1083 de ciori, împărțite în două specii: 613  de ciori grive și 470 de ciori de semnătură. Cele mai multe ciori grive se pot omorî în Cașolț și Ocna Sibiului, câte 49.

În conformitate cu acest proiect, pe raza județului, în perioada mai 2021-mai 2022 se mai pot recolta 194 de grauri, 217 de stăncuțe, 22 de sitari de baltă, 626 de coțofene și 274 de gaițe.

Primăria Sibiu: Nu am identificat soluții

Într-o informare transmisă Turnul Sfatului la începutul lunii iunie, Primăria Sibiu arată că lupta cu ciorile este aproape pierdută după ce toate metodele folosite până acum au eșuat. Păsările s-au obișnuit cu aparatele cu ultrasunete, iar printr-o lege distrugerea ouălor este interzisă. ”OUG 27/2007 interzice explicit capturarea păsărilor, distrugerea cuiburilor și a ouălor acestora. Prin urmare, singura metodă identificată de Primăria Sibiu ca eficientă este toaletarea periodică a copacilor pentru descurajarea cuibăririi acestor păsări. Cele mai recente acțiuni de toaletare s-au desfășurat anul acesta în lunile martie și mai. Pentru atenuarea problemei, s-a încercat și o altă metodă: în anumite zone de parc s-au amplasat aparate cu ultrasunet care au ca scop alungarea păsărilor dăunătoare, însă eficiența acestora este scăzută, păsările obișnuindu-se în timp cu zgomotul. Serviciul Salubrizare a căutat și alte metode de combatere, verificate și eficiente, care să respecte legislația privind protejarea acestor păsări, căutând exemple de bune practici în alte orașe din străinătate, dar nu a identificat astfel de soluții până în prezent”, au transmis oficialii municipalității sibiene.

Norme la animale: Două marmote, șase jderi și 11 hermeline

Aceeași lege stabilește cote de recoltare și pentru animale care se găsesc în pădurile și apele din județ. Conform acestor date, în Sibiu pot fi prinse în această perioadă două marmote, 114 viezuri, 1.268 de vulpi, 147 de șacali, 42 de jderi de copac, șase jderi de piatră 32 de dihori, 19 nevăstuici, 11 hermeline și 83 de bizami.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4075

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Da' ce au cu ciorile? de ce sa omori fiinte clar mai inteligente decat "autoritatile"? a, fac murdarie? pai sa vezi oamenii cata murdarie fac...
Raspunde

Urdea

Acum 2 ani

Soluția există ( este una singură !) : privarea păsărilor antropice ( din apropierea comunităților umane ciori , porumbei , pescăruși ) de alimente prin colectarea in sistem exclusiv închis a deșeurilor menajere și interdicția severă de a fi alimentate de către locuitori / vizitatori . Suficiente orașe occidentale ne sunt exemple de reușită .
Raspunde

Nume

Acum 2 ani

Pai cum sa privam porubumei de mancarica? Sunt locuri, pe langa blocuri unde gasesti si apica si graunte special lasate pentru ele. Unu e chiar langa Politie. Alteori, se arunca de la geam, resturi de paine, special pentru ei, fapt ca multi dintre cetatani tanjesc la viata de la tara, marea majoritate fiind stramutati la oras pentru a munci in fabrici. Dar, de cele mai multe ori, fosilele isi educa nepotii, aruncand mancarica la porumbei in parcuri. Nu cred ca trebuie sa mentionez cum este in Parcul sub Arini, care probabil ca trebuie redenumit in Parcul Sub Ciori.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nascut la oras

Acum 2 ani

Respect animalele. Unele sunt mai bune ca oamenii. Curate, negalagioase, neagresive cu planets. Prefer sa dau resturile acestor fiinte decat la gunoi sau unir bipede. Suprapopularea sau daunele nu sunt imputabile nici mie, ca le hranesc, nici bunicilor, ci autoritatilir de profil. In strainatate tin pradatori NATURALI , acvile, langa gtopile de gunoi, nu le impusca La noi, numai improvizatii, pe tot ce jnseamna gunoi.
Raspunde

Semper Talaus

Acum 2 ani

Pacat ca atunci cand nu erau aceste reguli, Primaria nu a scapat de ciori. Legile sunt tampite, daca apare gripa aviara (chiar daca nu e decat un caz), autoritatile ucid toate pasarile din curtile oamenilor ( cu sau fara despagubiri serioase). Le eutnasiaza si le ard. Si apoi importa carne de pasare. Ciorile, care polueaza fonic si olfactiv si murdaresc parcurile, beneficiaza de tratament preferential. Sa le faca niste voliere la Minister sau in judetul de origine al ministrului sau la ONG-urile aparatoare de ciori si sa le tina acolo. Crotaliate, ca sa se stie de unde sunt. S-a intors lumea cu fundul in sus...nici nu e de mirare ca apar atatia care se dau la fund...(din toate punctele de vedere).
Raspunde

Shelby

Acum 2 ani

ciori de semnătură electronica?
Raspunde

Ungurii din Minister

Acum 2 ani

Încet, încet, ne transformăm în Grădina Zoologică a Europei. Cum se face că noi nu avem voie să diminuăm numărul urșilor (acum nici cel al ciorilor) iar Germania, Austria, Belgia, ș.a., nici măcar un exemplar nu mai au? Nu cumva suntem conduși de cretini?…
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Pune mana si citeste de ce au disparut ursii din mare parte a Europei. Include o anumita religie, simbolism, zeitati, pagani samd. Lucrurile sunt chiar interesante si infinit mai complexe decat crezi. E usor sa crezi ca stii ce se intampla, dar de fapt sa nu ai nici cea mai mica idee despre realitate.
Raspunde

Florin

Acum 2 ani

Singura solutie este evident vanatoare, facuta controlat , Cum naiba inainte de 89 se putea!? Vanatorii se intalneau in mod organizat si vanau ciori. Autoritatile pot ridica interdicita de vanatoare temporar pentru cateva zile . La gropa de gunoi se aduna toate ciorile din oras in timpul zilei. 100 de vanatori ar rezolva in 5 zile problema. Doar ca trebuie sa intereseze pe cineva......
Raspunde

Una din cauze

Acum 2 ani

Miile de ciori din oras au aparut de cand s-a infiintat groapa de gunoi de la Cristian, care reprezinta sursa lor majora de hrana. Daca le urmaresti seara si dimineata vezi stolurile cum zboara in si dinspre acea directie. Acolo trebuie cautata solutia!
Raspunde

Cauza cauzelor

Acum 2 ani

@Una din cauze: Așa ... că în anii '90, când groapa de gunoi era în Dealul Dăii, Sibiul nu avea ciori deloc ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus