Duminică,
21.07.2024
Ploi Usoare
Acum
22°C

Ce este microplasticul și cum limităm răspândirea lui

Ce este microplasticul și cum limităm răspândirea lui

Microplasticul este definit ca fiind o particulă de plastic care are mai puțin de 5 milimetri, dăunătoare pentru viața acvatică, dar și pentru oameni. Studiile recente spun că particulele de microplastic se găsesc în corpul animalelor, dar și în corpul oamenilor în cantități din ce în ce mai mari. Poți inhala particule de microplastic din aer, acesta depunându-se pe plămâni, cauzând un sistem imunitar slăbit și diferite boli, cum ar fi infertilitatea, probleme ale sistemului nervos, pierderea auzului și chiar cancer, arată datele furnizate de platforma Harta Reciclării.

Microplasticele ajung în agricultură prin nămolurile din canalizare, prelucrate și folosite ca și îngrășăminte, prin foliile de plastic care au rolul de a proteja semințele sau ca și îngrășăminte cu eliberare lentă.

„Alte studii au arătat că microplasticul are caracteristicile fizice și chimice care alterează densitatea solului, comunitățile microbiene, capacitatea de reținere a apei și alte proprietăți care influențează dezvoltarea plantelor. Mai mult, oamenii de știință au observat că din terenurile cu microplastic lipsea prezența râmelor, care sunt foarte apreciate în agricultură pentru că ajută în procesele de descompunere, adaugă nutrienți organici în sol și cresc aerarea solului. Totuși, acolo unde concentrația solului atingea 7%, râmele ingerau microplastic odată cu pământul și îl transportau în diferite straturi de sol.  O echipă de cercetători a anunțat că a găsit microplastic în legume precum morcovi, salată, broccoli, cartofi, mere și pere. Aceștia au transmis că au găsit cele mai mari cantități în mere și cele mai puține, în salată, sugerând că natura perenă a unui pom fructifer a permis microplasticelor să se acumuleze mai mult decât în culturile anuale”, transmit reprezentanții ADI ECO Sibiu.

Există însă metode pentru a evita producerea de microplastic:

  • Cumpără haine din materiale naturale precum lâna, cașmirul, mătase, in, bumbac, care NU au în componență nylon, acrilyc sau poliester.
  • Cumpără detergenți și produse de curățenie ecologice, acele produse care nu au particule mici colorate sau nu sunt dăunătoare apei.
  • Cumpără bureți naturali de vase sau de corp, cum ar fi buretele din lufă, buretele Konjac sau buretele din fibră de cocos. Aceștia sunt naturali, ecologici, reutilizabili și biodegradabili.
  • Montează-ți un filtru de microplastic la mașina de spălat rufe. La fiecare spălare, mai ales la o temperatură mai ridicată, hainele care nu sunt din materiale naturale eliberează în apă particule mici de plastic.
  • Evită cosmeticele care au particule mici în componență. Aceste particule se găsesc de obicei în pasta de dinți, scrub-uri, geluri de duș, farduri de ochi, rimel sau ruj. Există însă și cosmetice în care particulele sunt naturale, dar va trebui să verifici pe fiecare produs acest lucru.
  • Refuză pungile de la supermarket și caută produse în ambalaje eco-friendly. Îți poți face cumpărăturile de la producătorii locali cu propria sacoșă din pânză sau de la un magazin care promovează conceptul de zero-waste, mai arată harta reciclării.

Sursă foto: ADI ECO Sibiu/ Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1410

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus