Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

ULBS continuă un proiect de studii de un milion de euro și după ce Sfântul Sinod nu a dat ”binecuvântarea”

ULBS continuă un proiect de studii de un milion de euro și după ce Sfântul Sinod nu a dat ”binecuvântarea”

Preoților ortodocși de la Facultatea de Teologie a Universității Lucia Blaga din Sibiu le-a fost interzisă participarea la un studiu finanțat prin fonduri norvegiene cu un milion de euro, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a considerat că are ”un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română” și este condus de persoane ”non ortodoxe”.

Contactată de Turnul Sfatului, conducerea Universității anunță că studiul va continua și fără ”binecuvântarea” Bisericii Ortodoxe. ”Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu va continua proiectul pentru care a primit finanțare”, a confirmat rectorul Sorin Radu. Surse din cadrul universitar spun că din echipa de cercetare vor fi înlocuite totuși acele persoane care nu pot trece de ordinul Patriarhului Daniel.

Despre ce e vorba în proiect

Potrivit ULBS, proiectul intitulat „The Role of the Romanian Orthodox Church in Social Integration of Roma People: Towards a participatory approach” abordează o provocare pentru întreaga societate românească actuală: incluziunea socială a romilor. Biserica Ortodoxă, prin parohiile sale de pe întreg cuprinsul țării, ”poate fi un factor important în demersul de a găsi soluții care să depășească lacunele trecutului”. Proiectul are un caracter interdisciplinar, asociind trei domenii de cercetare: istorie (rolul Bisericii Ortodoxe în ultimii 300 ani), teologie (baza teologică și practica bisericească pe plan local) și sociologie (cu câteva studii de caz și proiecte-pilot). Echipa de implementare include 20 de cercetători, dintre care cinci din Norvegia și 15 din România.

Proiectul, cu o valoare de 1.116.589 euro, a fost depus în cadrul competiției de către Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de coordonator, și VID Specialized University din Norvegia, în calitate de partener. Directorul proiectului este Prof. univ. dr. Stefan Tobler, iar bugetul ce revine ULBS este de 724.575 euro. Proiectul are o durată de implementare de 3 ani și demarează la 1 ianuarie 2021.

Proiectul are un caracter ”vădit tendențios”

Despre proiect, Biserica este de părere că are un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod susține în plus că dezvoltă ”o problemă sensibilă”, rolul Bisericii Ortodoxe Române în excluziunea romilor.

În plus, Biserica Ortodoxă spune că ”există permanent riscul ca, în lipsa unei acțiuni coerente și unitare, sub coordonarea Patriarhiei Române și cu respectarea prevederilor statutare și a hotărârilor Sfântului Sinod, astfel de acțiuni, făcute de cele mai multe ori doar din dorința de afirmare personală, să producă efecte negative pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română”.

De ce se opune Biserica

Una din problemele identificate de clerici se referă la faptul că studiul ar fi fost condus de un pastor evanghelic. Proiectul privind robia romilor a fost inițiat de prof. dr. Ștefan Tobler, pastor de origine elvețiană în cadrul Bisericii Evanghelice, și profesor în cadrul ULBS, dar în cadrul centrului urmau să facă parte și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Decizia Sfântului Sinod:

  1. ia act cu surprindere de situația de la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu și nu acordă binecuvântarea pentru participarea teologilor și clericilor ortodocși români la proiectul intitulat ,,The Role of the Romanian Orthodox Church în Social Integration of Roma People: Towards a participatory approach" al acestui Centru, care are un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română;
  2.         solicită Arhiepiscopiei Sibiului să inițieze, cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, un proiect de cercetare istorică a situației romilor din spațiul românesc și relația acestora cu diferitele comunități religioase, în special din zona Transilvaniei;
  3. aprobă că, pentru înființare, centrele de cercetare și revistele care își propun să abordeze teme cu caracter interortodox, inter-creștin sau interreligios, să obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului eparhiei unde își au sediul și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;

4          aprobă că pentru membrii ortodocși străini sau neortodocși din centrele de cercetare sau din colectivele de redacție ale revistelor de la eparhii să se obțînă în prealabil acordul scris al Chiriarhului locului și binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului României;

  1. aprobă că pentru proiectele de cooperare ale instituțiilor de învățământ teologic, ale centrelor de cercetare sau ale eparhiilor cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, inter-creștine, interreligioase, să se obțină în prealabil acordul scris al Chiriarhului locului

Reacția lui Stefan Tobler: ”Certitudinea este că astăzi am devenit dușmanul Bisericii Ortodoxe”

Profesorul Stefan Tobler a anunțat într-o scrisoare desființarea Centrului de Cercetare Ecumenică al Universității "Lucian Blaga". ”Înainte să intru în detalii, trebuie să mentionez tot ceea ce a fost bun, care a însemnat enorm pentru mulți oameni în cei 16 ani, printre care mă număr și eu. Mai presus de toate se află recunoștința. În primul rând mă gândesc la colegii ortodocși, cu care am putut pune bazele și am dezvoltat Centrul. De la bun început a fost gândit ca o instituție cu drepturi egale între parteneri, în ciuda diferențelor numerice majore. Tot ceea ce facem trebuie decis împreună. Astfel am procedat în toți acești ani”, scrie Tobler.

Teologul se arată șocat de amploarea atacurilor la care a fost supus în ultimele zile atât din interiorul Facultății de Teologie, cât și din partea Bisericii Ortodoxe. ”În primăvara anului 2020, a fost numit un nou decan la Facultatea de Teologie ortodoxă. Cum de se poate distruge atât de mult într-un singur an este încă un mister pentru mine. Certitudinea este că astăzi am devenit dușmanul Bisericii Ortodoxe, cu care trebuie să lupți cu toate mijloacele și - da – care trebuie defăimat. Scrisori și apeluri telefonice din partea Facultății și a conducerii Bisericii avertizează despre mine ca despre un virus. Sunt un colonialist ecumenic, revizionist, neo-marxist - nu pot fi găsite suficiente descrieri vii, plastice care să arate clar că colaborarea cu mine este contagioasă și că boala mea este una periculoasă. Un grup de oameni cu influență puternică cred în această poveste sau o folosesc pentru a crea o stare de spirit - iar ceilalți sunt tăcuți, trebuie să tacă. Orice încercare de a mă apăra cu argumente (niciodată cu polemici!) sau de a căuta mediatori a declanșat doar reacții mai dure”, a mai scris Stefan Tobler.

Textul întreg semnat de prof. Stefan Toble poate fi citit aici.

https://www.turnulsfatului.ro/uploads/media/2021/9/3/au-fost-ani-frumosi-ro-eh9k.pdf

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Gigi kent

Acum 2 ani

Stie el dANIEL ca iese sifonata biserica lui in toata treaba asta. El a fost harnic si a facut mare catedrala a neamului, nu a avut el timp de incluziunea romilor.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Ce presiuni fac sectantii astia si cu ce "studii" vin ei. Normal ca nu le-a dat binecuvantarea. Chiar Tobler spune: "Sunt un colonialist ecumenic, revizionist, neo-marxist" referitor la cum este el perceput de "oameni importanti". Pe buna dreptate, daca va uitati cum actioneaza acesti neo-marxisti in America, de exemplu, unde BLM-ul a facut praf si pulbere orice notiune de stat de drept. Rusine pentru cei de la Universitatea asta de doi bani de la Sibiu, care pentru niste fonduri de dincolo se manjeste sa scoata tot felul de "studii" dubioase.
Raspunde

Pintilie

Acum 2 ani

...și ne mai mirăm de ce se întâmplă în Afganistan...păi dacă-i pui o armă în mână acestui popă, s-ar comporta la fel ca talibanii...
Raspunde

V

Acum 2 ani

Ar fi chiar culmea sa ceri avizul de la o institutie ramasa la nivel de ev mediu.

Raspunde

Max rasinareanul

Acum 2 ani

N-ar fi mai bine sa ia ei in Norvegia vreo 5.000 de familii de romi, sa faca o comunitate langa Oslo, sa le faca case, scoli si sa le ofere locuri de munca si tot ce trebuie. Sa ne arate practic cum se face treaba asta, asa, pas cu pas, ca la prosti. Si dupa aia sa vina cu rezultatele studiilor si sa le aplice de exemplu la Rusciori, ca si asa e langa zona industriala vest. Ca altfel hartia suporta orice.
Raspunde

ULBS Mafia Globalista

Acum 2 ani

Sa ne ma lase acest ULBS, cu lectiile.... Sa ne dea lectii de integrare. Adevarul e ca, aceasta etnie are un IQ scazut, la fel ca si negrii din SUA sau vest, ca si marocanii si altii, care NU SE POT INTEGRA in civilizatia pe care nu au puterea de a o intelege !!! Nu mai incercati sa intergati neintegrabili, mai bine ati face sa aveti grija de oamenii care sunt din ce in ce mai putini si care au construit civilizatiile astea, asa cum sunte ele..... ca in curand n-o sa mai aveti in ce integra acesti neintegrabili, ca nu vor mai exista oameni suficienti sa pastreze o civilizatie inalta..... Toate imperiile s-au prabusit datorita migratiei si incercarii desarte de a integra neintegrabili... asta se pare ca e calea si acesteia. O sa ajungem tot in comuna primitiva, doar ca sa fim impreuna cu unii, care altceva nu pot... asta e tristul adevar. Ca noi putem regresa, acesti indiivizi, evident ca nu... p[uteti sa le platiti cate burse vreti, ei acasa tot mizerie vor pastra si tot manele vor asculta, pana cand va cadea casa pe ei si isi vor face din nou cort.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus