Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Primăria liniștește sibienii alarmați de defrișările din Terezian: ”Toate tăierile de arbori se fac cu avizul Agenției de Protecție a Mediului”

Primăria liniștește sibienii alarmați de defrișările din Terezian: ”Toate tăierile de arbori se fac cu avizul Agenției de Protecție a Mediului”

”Foarte mulți copaci sănătoși (tei, salcâmi, liliac și alții) au fost scoși din rădăcina pentru a face loc bordurilor și betoanelor”, reclamă o sibiancă, atrăgând atenția asupra lucrărilor de reamenajare din cartierul Terezian, care se desfășoară de ceva timp. ”Au fost copaci de cel puțin 30 de ani, care dădeau oxigen și puteau să o facă în continuare, dar s-a hotărât să se facă loc betoanelor. Oare noi respirăm beton? Consider că acest proiect trebuia făcut după vegetația deja existența în cartier și nu să se distrugă aproape tot, venid cu argumentul că tot ce este vechi sunt "bălării", după spusele coordonatoarei proiectului Ioana Bîtă. Nu poți să tăi o "pădure" pentru a moderniza un spațiu și să promiți că vei plantă alți copaci. Nu se pot compară copacii înalți cât un bloc de 4 etaje cu copăcei mici de 1 an. Nu există termen de comparație. Le-au trebuit zeci de ani să crească și să dea cantitatea de oxigen de acum. Cei care au aprobat acest proiect nu s-au gândit că noi nu respirăm beton”, a transmis sibianca.

”Zonele verzi din cartierul Terezian se vor reface după finalizarea lucrărilor”

Primăria Sibiu a transmis Turnul Sfatului că lucrările din cartierul Terezian respectă normele în vigoare, iar tăierile se fac după o colaborare cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului. ”Pentru a realiza lucrările de modernizare și reconfigurarea spațiului public prevăzută în proiect în scopul creșterii confortului locuitorilor din zona de blocuri a cartierului Terezian a fost necesară în prima etapă eliberarea domeniului public, inclusiv prin recoltarea vegetației crescute necontrolat și a unui număr mic de arbori. Precizăm că toate tăierile de arbori se fac cu avizul Agenției de Protecție a Mediului și după analiza efectuată în teren de către reprezentanții acestei instituții abilitate”, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Administrația locală susține că zonele verzi din acest cartier vor fi extinse în urma lucrărilor. ”Ca în cazul fiecărui cartier modernizat, zonele verzi din cartierul Terezian se vor reface după finalizarea lucrărilor și chiar vor fi extinse. Concret, dacă înainte de începerea lucrărilor suprafața verde din zona Terezian era de aproximativ 21.000 de metri pătrați, prin proiect se prevede amenajarea a 45.000 de metri pătrați de suprafață verde La finalul lucrărilor se vor planta în această zonă, conform contractului, 160 de arbori și 600 de plante (arbuști) rezistente în mediul urban. De asemenea, suprafețele verzi vor fi amenajate cu iarbă”, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Lucrări de 26 milioane de lei fără TVA

Porțiunea vizată de lucrările de modernizare în cartierul Terezian este cea cuprinsă între străzile Lungă, Gladiolelor, Râului și calea ferată (până la limita de siguranță a căii ferate) și, respectiv, zona cuprinsă între străzile Lungă, Târgul Cailor și Popa Șapcă.

Străzile și aleile aflate în reabilitare au o lungime totală de 3,2 km și fac parte din arterele de categoria III și IV (cele care au rol de acces la zonele de locuit din cartier). Lucrările au în vedere atât înlocuirea rețelelor de apă și de canalizare, cât și amplasarea de sisteme de irigații pentru spațiile verzi care trebuie reamenajate, de noi sisteme de iluminat public cu LED. Vor fi reabilitate și locurile de joacă și amenajată canalizație metropolitană.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Gigi

Acum 1 an

Am reparat titlul: "Toate tăierile de arbori se fac cu complicitatea Agenției de Protecție a Mediului"
Raspunde

Ion

Acum 1 an

De când primăria e condusă de FDGR tot așa se întâmplă: tăieri de copaci fără mila, fără cap, fără logică. Cred că sibienii știu prea bine. Ăsta e programul " verde" al orașului. Sunt curios daca apare comentariul.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Exact! Ei pot spune ce vor ca si cu pandema! Cine ii poate contrazice? Noi trebuie sa ne supunem! Mai ceva ca in dictatura! Taiati, taiati, faceti locuri de parcare, vindeti toate rablelel Pe urma sugerati-ne sa mergem cu autobuzul sau cu trotineta!
Raspunde

Adi

Acum 1 an

hai ca m-am liniștit...se vor reface ca in Strand si Hipodrom...adica cu o suprafață mult mai mica... E ok d.p.d.v al garzii de mediu ( litere mici..f.f mici ), sa fim sufocati de betoane si masini...
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Daca se ocupa primaria,oamenii sa stea linistiti,la primavara vor planta 3 fire de papadie si se rezolva problema. Orasul va deveni doar beton si asfalt,cine vrea natura sa iasa afara asta e tema primariei, sa dea bine la locuri de parcare.
Raspunde

Bau

Acum 1 an

Voi i-ati ales!
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Si-au batut joc de Strand, actiunea continua...
Raspunde

DB

Acum 1 an

Îmi amintesc de un mail primit de la primărie acum 2 ani in care se anunța triumfalist plantarea de zeci de arbori și sute de arbuști in hipodrom. Povești!!! Iar noi suntem proști dacă mai credem ceva. Între timp pomii au crescut de la sine, cu sprijinul primăriei firește. A trebuit să scot ieri vreo 5 pui de salcâm că se zgâriau copiii în ei.
Raspunde

Ghita

Acum 1 an

Daaaa, ca și în Ștrand! Betoane și asfalt atâta știe pr8maria. Sigur ca sunt necesare locuri de parcare! Dar de ce nu s-au prevazut și alveole la marginea trotuarului pentru pomi? De ce sa nu avem și mai multa umbra, și bariera de praf, și aer curat? De ce? Sunt curios dacă populația a fost consultata când s-a făcut proiectarea?! Alta problema: linga Dedeman s-au construit blocuri înalte! Foarte bine. Dar de ce s-a aprobat această deșime deosebita? Și fără locuri de parcare. Și fără spatii verzi) Oare numai banul contează?
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 1 an

Oare cum explica aceasta primarie execrabila afirmatia conform careia betoanele, cimentul si bordurile "cresc confortul locuitorilor"? De asemenea, faptul ca suprafata verde va creste este o minciuna tipica acestei primarii de gunoaie nesimtite! Ei socotesc spatiu verde inclusiv mizeriile alea de parcari "inierbate", ceea ce este o mare prostie! Multumim, primaria Cernobâl! Iohannis si Fodor să se duca la ghena de gunoi a istoriei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheo

Acum 1 an

du-te tu ca de acolo esti
Raspunde

Nelutu Omat

Acum 1 an

Ce bine este cand cetatianul critic identifica vinovatii (FDGR)! Astia au umplut orasul de masini! Ce nu pricep eu... este de ce intr-un oras ca Sibiul e nevoie de 2-3 masini pe familie si de preferinta SUV-uri. Da! ...se taie copacii sa se faca loc masinilor! Oricum cand conduci esti atent la traficul aglomerat, nu la copaci! Oamenii in etate nu prea se mai plimba si cei tineri nu merg pe jos! Noroc cu zona pietonala din centru si "Sub Arini" ca altfel nu mai vezi oamenii pe jos decat prin Mall !
Raspunde

Marius

Acum 1 an

As sugera ca Agentia de protectie a mediului Sibiu sa faca un schimb de experienta cu o agentie similara japoneza si sa aplice apoi cunostiintele dobandite.In materie de peisagistica urbana avem doar repetenti care isi pun in valoare ideile.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

În Terezian (și peste tot unde se "reabilitează") e dezastru. Ne umplem de mașini și betoane. Pe Str. Gladiolelor mai existau acei copaci vechi, importanți. Nu știu pe cine deranjau de au trebuit tăiați. Acum arata dezolant totul. O mare mizerie marca Primăria Sibiu. Niște nemernici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus